Duurzaamheid voor kinderen: zo leer je hen om milieubewuster te zijn

Duurzaamheid voor kinderen: zo leer je hen om milieubewuster te zijn

Onze kinderen zijn de toekomst; ze zijn nooit te jong om te leren hoe ze op een duurzame manier kunnen leven en hiermee onze planeet kunnen respecteren. We hebben een aantal tips samengesteld waarmee je via spelletjes en activiteiten je kinderen kunt leren hoe leuk recycling is. Met deze activiteiten die gericht zijn op duurzaamheid stimuleer je je kinderen om thuis groener te leven.  

Feiten over recycling voor kinderen

Milieueducatie kan kinderen helpen om van jongs af aan al betrokken te zijn bij duurzaamheid. Het is wel belangrijk dat je hierbij de leeftijd van je kinderen in het achterhoofd houdt. Deel je feiten over recycling met je kinderen, maak dan gebruik van cijfers en statistieken die zij zullen begrijpen. Zo help je ze om de enorme omvang van het probleem te waarderen, zonder dat ze er bang van worden. Door de volgende feiten met ze te delen, kan je hen aanmoedigen om te leven onder het motto: ‘verminderen, hergebruiken, recyclen’.

  • Tot wel 75% van je kleine elektronische apparaten, zoals elektrische tandenborstels en scheerapparaten, kan gerecycled worden.
  • Het recyclen van een plastic verpakking bespaart genoeg energie om een lamp van 60W 6 uur te laten branden.
  • Door de inzameling en het recyclen van oudpapier in Nederland hoeven elk jaar 7 miljoen minder bomen gekapt te worden.
  • We houden een plastic tasje gemiddeld maar 12 tot 20 minuten vast voordat we het weggooien.

Verpakkingen hergebruiken voor kinderen

Door verpakkingen opnieuw te gebruiken en oude objecten nieuw leven in te blazen, help je kinderen om ‘verminderen, hergebruiken en recyclen’ te begrijpen en hiermee ook de term duurzaamheid. Kinderen zullen dit een enorm leuk project vinden, maar tegelijkertijd is het een belangrijke les. Je kunt inspiratie halen uit de volgende recyclingprojecten voor kinderen:

  • Maak muziekinstrumenten van oude verpakkingen door een gitaar te maken van lege tissueboxen of shakers van oude keukenrolbuizen.
  • Maak mooie vlinders en insecten die je aan de muur kunt hangen van plastic huishoudfolie.
  • Maak een robot- of eenhoornmasker van oude tissueboxen en lege toiletrollen.
  • Upcycle oude meubels door ze in leuke felle kleuren te schilderen.
  • Maak een vogelvoerbakje van lege keukenrollen en versier het met kleurrijke franjes.

Je kunt tissueboxen en de rollen van Edet toiletpapier hergebruiken en recyclen door ze bij het oudpapier te doen of door ze te gebruiken voor knutselprojecten met kinderen.

Recyclingactiviteiten voor kinderen

Om van duurzaamheid voor kinderen een dagelijkse gewoonte te maken, kun je proberen om hen te betrekken bij jouw inspanningen. Je kunt hen ook op een leuke manier milieueducatie geven door van recycling een sorteerspel te maken. Laat de kinderen bijvoorbeeld helpen bij het scheiden van verschillende soorten recyclebare materialen die ze in verschillende bakken plaatsen. Denk er ook altijd aan om toezicht te houden op deze activiteiten en zorg ervoor dat ze zich geen pijn kunnen doen aan scherpe randen.

Milieueducatie voor kinderen: thuis

Activiteiten voor milieubewustzijn helpen bij het aanleren van duurzaamheid. Kinderen leren door te doen en als ze zelf belangrijke veranderingen mogen doorvoeren, krijgen ze hier een gevoel van verantwoordelijkheid en trots van. Je kunt zelfs een grafiek met ze opzetten waarbij je hun activiteiten afvinkt. Geef ze de vrijheid om deze eenvoudige, maar belangrijke taken te volbrengen en ze zullen er al snel van gaan genieten:

  • Maak een afvalvrij lunchpakket. Gebruik restjes uit herbruikbare potjes en gebruik dan alleen de hoeveelheid die ze ook daadwerkelijk zullen opeten. Zo leer je hen over het verminderen van voedselverspilling en het gebruik van plastic.
  • Plaats een opstapje onder de lichtschakelaars zodat zij zelf het licht kunnen uitschakelen. Probeer ook een stickertabel naast de schakelaar op te hangen en plaats hier iedere keer een sticker op als ze het licht hebben uitgedaan.
  • Zet de kraan uit tijdens het tandenpoetsen. Zo leren ze hoe belangrijk het is om het verbruik van water te verminderen.
  • Schaf een bezem aan die geschikt is voor kinderen. Ze kunnen vervolgens helpen met de hand schoon te maken in plaats van elektrische apparaten zoals de stofzuiger te gebruiken.

Duurzaamheid voor kinderen: buiten

Milieueducatie over duurzaamheid is ook heel goed toe te passen als de kinderen de natuur ingaan en van de frisse lucht genieten. Hier zijn een aantal leuke duurzaamheidsactiviteiten die je in de buitenlucht kunt doen:

  • Kweek samen je eigen groente en maak er zelfs een groenteteeltwedstrijd van.
  • Vang regenwater op in een watertank om de tuin mee te besproeien.
  • Maak een composthoop en houd een oogje in het zeil voor wilde dieren die er rond kunnen snuffelen.
  • Maak een wormenboerderij en geef de wormen namen.
  • Plant een boom.

 

Als je op een leuke en natuurlijke manier duurzaamheid en recycling aan je kinderen wilt introduceren, zijn er genoeg verschillende opties beschikbaar die je hierbij kunnen helpen.

 

 

 

2 Cheap DIY Fancy Dress Ideas Kids Will Love

 


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op