Edet composteerbaar keukenpapier – Veelgestelde vragen

Antwoorden op veelgestelde vragen & leuke weetjes

Wat maakt het composteerbare keukenpapier van Edet uniek?

Het composteerbare keukenpapier van Edet is speciaal ontworpen om een duurzaam alternatief te bieden voor traditioneel keukenpapier. Het is gemaakt van materialen die gemakkelijk kunnen worden afgebroken in compost, waardoor het milieuvriendelijk is. 

Welke Edet keukenpapier is composteerbaar?

Edet Keukenpapier, Edet Superior en Edet eXtra Long zijn gecertificeerd composteerbaar 

Wat betekend composteerbaar?

Een product is composteerbaar als het onder bepaalde omstandigheden en binnen een vastgestelde periode kan worden afgebroken tot koolstofdioxide, water en een klein deel van het oorspronkelijke gewicht (ongeveer 10%). Het laat daarbij geen schadelijke stoffen achter. Dit afbraakproces gebeurt vanzelf met behulp van micro-organismen of enzymen. Je kunt producten die als composteerbaar zijn gecertificeerd dus gewoon weggooien bij het groenafval (GFT) of op de eigen composthoop.  

Wat zijn de voordelen van composteren?

Composteren is een natuurlijke en milieuvriendelijke manier om afval te verwerken. Het draagt bij aan circulariteit door koolstof terug te brengen in de biologische cyclus. Het omzetten van organisch materiaal in compost creëert goedkope en waardevolle meststoffen. Compostering is een efficiënte en duurzame oplossing voor organisch afval. Het afval wordt afgebroken tot humus, die vervolgens kan worden gebruikt als voedzame bodemverbeteraar. Het is als een upgrade voor je afval, waardoor het waardevol wordt voor de bodem! 

Wat is het verschil tussen "biologisch afbreekbaar" en "composteerbaar"?

Wanneer een product als composteerbaar wordt gecertificeerd, betekent dat automatisch dat het biologisch afbreekbaar is. Echter, deze certificering garandeert niet alleen de biologische afbraak, maar vereist ook dat het materiaal geen schadelijke stoffen bevat. Niet alle biologisch afbreekbare materialen zijn composteerbaar, maar alle composteerbare materialen zijn wel biologisch afbreekbaar. 

Composteerbaar keukenpapier: helpt het het composteringsproces?

Ja, composteerbaar keukenpapier van Edet ondersteunt het composteringsproces. Wanneer het op de juiste manier wordt gecomposteerd, fungeert keukenpapier als een ideale koolstofbron in de compost en ondersteunt het de luchtcirculatie. Hierdoor kan het zelfs de compostering bevorderen en versnellen. 

In welke situaties is het composteren van gecertificeerd keukenpapier niet toegestaan?

Als het keukenpapier gebruikt is met stoffen die niet geschikt zijn voor compostering, zoals biociden, chemicaliën (dus ook chemische schoonmaakmiddelen), urine, ontlasting (i.v.m. virussen of andere schadelijke bacteriën) olie etc. Deze stoffen kunnen een risico vormen voor het milieu en zeker in de thuiscompost kunnen deze middelen het proces verstoren. Wanneer het keukenpapier in aanraking is geweest met niet-composteerbare stoffen, dan wordt het aanbevolen om het papier via het restafval weg te gooien.  

Zijn andere keukenpapier producten op de markt ook geschikt voor compostering?

Niet alle keukenpapier producten kunnen worden gecomposteerd, omdat er strenge eisen worden gesteld aan gecertificeerde composteerbaarheid. Over het algemeen gebruikt slechts een klein aantal keukenpapier fabrikanten specifieke ingrediënten die bewezen biologisch afbreekbaar zijn en het milieu niet schaden. Controleer de verpakking of de website van de fabrikant om te zien of uw keukenpapier composteerbaar is. 

Is het composteerbare keukenpapier van Edet net zo sterk en absorberend als traditioneel keukenpapier?

Ja, absoluut! Ondanks dat het composteerbaar is, biedt het Edet keukenpapier nog steeds de vertrouwde kracht en absorptievermogen waar het merk om bekend staat. Je kunt dus rekenen op dezelfde prestaties bij het schoonmaken. Het Edet Superior keukenpapier is zelfs sterk genoeg om tot 3 keer te gebruiken! Gewoon even uitspoelen, uitwringen en direct weer opnieuw gebruiken.  

Is het veilig om het composteerbare keukenpapier van Edet te gebruiken met voedsel?

Ja, het composteerbare keukenpapier van Edet is veilig te gebruiken met voedsel. Het voldoet aan alle veiligheidsnormen en is vrij van schadelijke stoffen, waardoor je met een gerust hart kunt schoonmaken en koken. 

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op