11 gebruiksmogelijkheden voor azijn als natuurlijk schoonmaakmiddel

11 gebruiksmogelijkheden voor azijn als natuurlijk schoonmaakmiddel

We hebben enkele handige tips voor jou samengesteld, hoe je met normale tafelazijn veel van jouw chemische schoonmaakproducten kunt vervangen. Dit bespaart niet alleen geld, maar beschermt vooral het milieu. Je hebt maar een paar ingrediënten en Edet keukenpapier nodig voor een hygiënisch schoon huis.

1. Zachte reinigingsspray tegen kalk en vuil voor dagelijks gebruik

Voor het verwijderen van watervlekken op armaturen, zeepresten in de gootsteen of licht vuil op oppervlakken in het hele huishouden, heb je geen chemische middelen nodig. Met dit eenvoudige recept kun je gemakkelijk zelf een natuurlijk reinigingsmiddel maken voor de dagelijkse schoonmaak en vervangt daarmee de extra reinigers voor badkamer, keuken enz.

Zo doe je het:

Vermeng 500 ml warm water met 1 eetlepel (15 g) citroenzuur en 2 eetlepels tafelazijn. Je kunt 1 eetlepel biologisch afwasmiddel toevoegen, zo breek je de oppervlaktespanning van de reiniger en het hecht beter op gladde oppervlakken. Optioneel kun je nog 10 druppels van een etherische olie naar keuze toevoegen, dat verhoogt het antibacteriële effect van de spray en geeft de reiniger je favoriete geur. Vul het mengsel dan in een spuitfles.

Verdeel de reiniger gewoon op de te reinigen oppervlakken, veeg ze met een velletje Edet af en je zult zien dat kalk en vuil verdwijnen in een mum van tijd en op een volledig natuurlijke manier.

 

2. Ruitenreiniger met appelazijn

Je droomt van streeploze ruiten maar zonder chemische middelen te gebruiken? Geen probleem! Probeer gewoon dit recept gemaakt van spiritus en appelazijn als je de volgende keer de ramen schoonmaakt.

Zo doe je het:

Meng 250 ml water met 250 ml spiritus (bio-ethanol) en 3 teelepels appelazijn. Vul het mengsel in een spuitfles.

Besproei de ruiten en kozijnen met de natuurljike vensterreiniger, verwijder het vuil met wat vochtige vellen Edet en wrijf alles droog met 1-2 vellen Edet.

 

3. Allesreiniger met citrusgeur

Wanneer je voor het hele huishouden geen chemische reinigers wilt gebruiken, dan is dit recept voor een allesreiniger gemaakt van azijn en citrusschillen de juiste keuze! Je kunt daarmee keuken, badkamer en zelfs vloeren hygiënisch reinigen en hebt een aangenaam frisse geur.

Zo doe je het:

Neem een grote glazen pot en vul het met citrusschillen (van sinaasappelen, citroenen, limoenen). Giet azijn erover tot iedere schil bedekt is. Sluit de glazen pot en laat de schillen 2-3 weken lang trekken. De schillen zullen de vloeistof absorberen, waarom je de azijn af en toe moet aanvullen. Wanneer de azijn begint donker te worden is de reiniger klaar. Giet het door een zeef en vul het b.v. in een spuitfles. Je kunt een paar druppels biologisch afwasmiddel toevoegen, zo breek je de oppervlaktespanning en de allesreiniger hecht beter op oppervlakken.

Verdeel de reiniger gewoon op de te reinigen oppervlakken, veeg ze met een velletje Edet af en je zult zien dat kalk en vuil verdwijnen in een mum van tijd en op een volledig natuurlijke manier.

4. Azijn als ontstopper - een natuurlijk en betaalbaar alternatief

De ontstoppers op de markt zitten niet alleen vol chemie maar zijn ook duur.  Is de afvoer door vet, haar, zeepresten en andere resten toch eens verstopt? Dan helpt dit recept gemaakt van azijn en soda.

Zo doe je het:

Giet 4 eetlepels soda direct in de afvoer en schud een half kopje azijn erop. Wacht een paar minuten en spoel daarna grondig met schoon water

5. Zorg voor houten vloeren met azijn en olie

Met dit eenvoudige recept kun je specifieke verzorgingsmiddelen voor parket vermijden. Het mengsel gemaakt van azijn en plantenolie heeft een verzorgende en antibacteriële werking.

Zo doe je het:

In 2 liter water doe je 2,5 kopjes plantenolie. Voor licht hout neem je olijfolie, voor donker hout lijnolie. Daar voeg je 1,5 kopjes azijn toe. Voor een aangename geur kun je teeboom- of lavendelolie toevoegen.

Geef het natuurlijke verzorgingsproduct op wat velletjes Edet en wrijf het in de houten oppervlakken. Je kunt niet alleen parket, maar ook houten meubelen, trappen of tuinbanken ermee reinigen en gelijktijdig verzorgen.

 

6. Azijnspray tegen onaangename geuren

Voedselgeuren of sigarettenrook blijven vaak lang in kamers omdat ze hardnekkig op oppervlakken en textielen gaan liggen. Om deze geuren op een natuurlijke manier te neutraliseren neem je gewoon een azijnspray.

Zo doe je het:

Neem 3 delen water en 1 deel azijn en vermeng alles in een spuitfles. Sproei de luchtverfrisser op textielen en oppervlakken, laat het drogen en veeg het vervolgens af met een velletje Edet.

7. Voorkom schimmel op voedsel

Maak broodtrommels, fruitschalen en andere bakjes waarin je voedsel bewaart eens per week schoon met azijnwater. Vermeng daarvoor een beetje azijn met water en bevochtig er een velletje Edet mee. Omdat azijn een antibacterieel effect heeft, voorkomt dit schimmel en de levensmiddelen blijven langer vers.

 

8. Ontkalking van waterkokers etc.

Voor het ontkalken van strijkijzers, waterkokers, etc. heb je geen speciale ontkalker nodig. Dat kun je gewoon met azijn doen! Meng azijn met water in een verhouding van 1:10 en vul het mengsel in het verkalkte toestel. Het is het beste om het enkele uren aan te laten staan.

 

9. Snijplanken desinfecteren

Op je snijplanken snij je een grote verscheidenheid aan voedsel. Met name houten planken zijn daarom een ​​broedplaats voor bacteriën. Neem gewoon na elk gebruik een velletje Edet, besprenkel het met azijn en veeg het bord goed schoon. Dan hebben kiempjes geen kans meer!

 

10. Laat magnetrons en ovens stralen

In magnetrons en ovens spat vaak iets uit het eten aan de binnenwanden. De hardnekkige aanslag kun je gemakkelijk met azijn verwijderen en chemische reinigingsmiddelen in de buurt van jouw voedsel voorkomen. Plaats gewoon een kopje met azijn in het toestel, verwarm het toestel op het hoogste niveau en laat de azijn enige tijd verdampen. Schakel het toestel uit, neem wat vellen Edet en veeg de aanslag gewoon weg!

 

11. Verwijder chemicaliën uit fruit en groenten

Helaas komen fruit en groenten vaak niet zonder chemicaliën. De producten worden bespoten, behandeld of met was gepolijst. Zeker bij volumineuze groenten, zoals broccoli of spinazie, is het schoonmaken vaak moeilijk. Probeer daarom onze tip met het bad in azijn.

Zo doe je het:

Vermeng 4 delen water en 1 deel azijn. Voeg 2 eetlepels natron en de sap van een citroen per liter toe. Leg je fruit en groente in deze vloeistof en laat het er 15-20 minuten in liggen. Spoel vervolgens het voedsel met schoon water af en droog het op een velletje Edet.


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op