Beginnen met een moestuin: zelf groente kweken van restjes 

Een gezin verzamelt rijpe tomaten in een weelderige achtertuin.

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Groentenresten hoeven niet weggegooid te worden en kunnen op verschillende manieren gebruikt worden: wie van koken houdt, kan er een smakelijke groentebouillon van maken, terwijl degenen met groene vingers zich misschien afvragen of er een manier is om ze opnieuw te laten groeien. Goed nieuws! Je eigen groenten verbouwen van restjes is inderdaad mogelijk, en is een goed alternatief voor vaste groenteplanten of groenten kweken van zaadjes. Lees ons artikel en ontdek de voordelen van het opnieuw laten groeien van groenten voor een duurzame moestuin, met welke groenten je dit kunt doen en hoe je dit aanpakt. 

Eigen groenten verbouwen van restjes: voordelen 

Er zijn veel voordelen verbonden aan het opnieuw laten groeien van selderij, uien of andere groenten van restjes! Dus als je nog steeds besluit of je het eens wilt proberen, zijn hier een paar redenen waarom het een goed idee kan zijn om groenten opnieuw te laten groeien: 

  • Groente opnieuw laten groeien vermindert de verspilling. Dit is misschien wel de belangrijkste reden: het kweken van sla of lente-uitjes van restjes is een goede manier om te voorkomen dat je al die kleine stukjes weggooit die je niet eet. Wist je dat we in Nederland elk jaar per persoon meer dan 30 kg voedsel weggooien?1 Het ondernemen van kleine acties zoals deze is een geweldige manier om voedselverspilling te helpen verminderen en voor de planeet te zorgen. 
  • Het bespaart geld. Je eigen groenten kweken van restjes betekent dat je ze maar één keer hoeft te kopen, waardoor je geld kunt besparen op je boodschappen. Lees ook ons artikel voor meer tips om minder uit te geven aan boodschappen. 
  • Je weet waar je groente vandaan komt. Niet weten welke chemicaliën en conserveringsmiddelen er in je groenten zitten, behoort tot het verleden als je zelf groenten kweekt in je duurzame moestuin. Je kunt de controle houden over het groeiproces en de elementen waaraan je groenten worden blootgesteld. 
  • Het is een leuke tuinieractiviteit. Het is een geweldige manier om groenten te kweken voor beginners, maar is ook leuk voor ervaren tuiniers. Bovendien kan het bijzonder lonend zijn om een ​​maaltijd te eten die je in je eigen tuin hebt gekweekt. Je kunt zelfs je vrienden en dierbaren vragen om mee te doen – kinderen of ouderen, er is geen leeftijdsgrens om een ​​band te krijgen tijdens het tuinieren. 

Zelf groente verbouwen: welke groenten kun je kweken van restjes? 

Wil je beginnen met een moestuin en ben je klaar om je eigen groenten te kweken? De eerste stap is weten welke groenten je opnieuw kunt laten groeien van restjes. 

Als je de restjes al in je keuken hebt, zijn dit makkelijk te kweken groenten: 

  • Uien 
  • Lente-uitjes 
  • Wortels 
  • Selderij 
  • Sla 
  • Koriander 
  • Aardappelen 
  • Zoete aardappelen 
  • Knoflook 

Kies nu jouw favoriet en het is tijd om aan de slag te gaan! 

Zo kun je zelf groente kweken van restjes 

Blijf dit artikel lezen om erachter te komen hoe je lente-uitjes, wortels, sla en selderij opnieuw kunt laten groeien. Maar we beginnen met uien! 

Zo kun je uien uit restjes laten groeien: 

  1. Vul een pot met vochtige grond. Je kunt kinderen vragen om je bij deze stap te helpen, ze zullen het geweldig vinden om hun handen vies te maken! 
  2. Gebruik alleen de onderste delen van je uien als restjes. Het deel van de wortel tot het midden van de ui moet ongeveer 2 centimeter dik zijn. 
  3. Plaats je gesneden uien in de pot met aarde, met de wortels naar beneden. 
  4. Bedek de uien met een dun laagje aarde. 
  5. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft. Binnen 2-3 weken zou je de uien moeten kunnen zien groeien! 

Vergeet niet ons absorberende keukenpapier bij de hand te houden om eventuele gemorste grond op te ruimen.

Lente-uitjes opnieuw laten groeien 

Als je specifiek geïnteresseerd bent in het kweken van lente-uitjes, zijn er een paar verschillen in de manier waarop je dit moet aanpakken, vergeleken met uien. Dus, zo kun je lente-uitjes opnieuw laten groeien: 

  1. Snij je lente-uitjes ongeveer 2-3 centimeter van de wortel. Gebruik de rest voor het koken. 
  2. Zet de wortel van de stekken in een pot met water, zodat ze rechtop in het water staan. Het water moet de wortels bedekken, maar de bovenranden moeten boven het water blijven. 
  3. Zorg ervoor dat de uitjes goed licht krijgen door ze bij een zonnig raam te zetten. 
  4. Ververs het water minimaal één keer per week. Binnen enkele dagen zou je de lente-uitjes uit de afgesneden delen moeten zien groeien! 

Wortelen opnieuw laten groeien 

Laten we vervolgens ontdekken hoe je wortels opnieuw kunt laten groeien! We hebben het hier niet over de echte wortel, want helaas groeit deze niet terug. Maar dat geeft niet, want het is niet het enige smakelijke deel van de wortel! 

Wat je wel kunt laten groeien zijn de groene bladeren aan de bovenkant van de wortel. Deze blaadjes hebben een peterselie-achtige smaak en zijn perfect om je maaltijden te kruiden! Zo kun je wortels opnieuw laten groeien: 

  1. Snij het uiteinde van de wortel af, waar het blad groeit. Houd ongeveer 2 centimeter van de wortel over (het oranje stukje!). Gebruik de rest van de wortel om mee te koken, of als gezond tussendoortje om van te smullen. 
  2. Plaats de worteltop in een bak met water, zodat de wortel onder water staat, maar het bladgedeelte erboven. 
  3. Bewaar de bak op een warme plaats, waar zonlicht valt, maar die ook gedeeltelijk in de schaduw ligt. 
  4. Ververs het water regelmatig, elke keer als het bruin wordt. 
  5. Laat de scheuten en bladeren van de wortel ongeveer 2 weken groeien. 
  6. Na deze 2 weken kun je de wortelplant verplaatsen naar een bak met aarde, waar de bladeren nog wat verder gaan groeien. 

Je plant blijft groeien en binnenkort kun je de bladeren plukken om ze aan je salades toe te voegen! 

Sla kweken van restjes 

Een salade is geen salade zonder sla, dus zo kun je sla kweken van restjes: 

  1. Snij de volgende keer dat je je sla klaarmaakt de bladeren ongeveer 3-5 centimeter van de stengel af. Gebruik de bladeren in je salades of andere gerechten en bewaar de stengel om de sla opnieuw te laten groeien. 
  2. Vul een doorzichtige bak met ongeveer 2,5 centimeter water. 
  3. Leg de stengel van de sla in het water, zodat deze volledig onder water staat. 
  4. Plaats het bakje bij een raam, zodat de stengel licht krijgt, maar zorg ervoor dat de locatie gedeeltelijk in de schaduw ligt. 
  5. Ververs het water elke 2-3 dagen. 

De slablaadjes beginnen dan opnieuw te groeien en na ongeveer 10 dagen zouden ze klaar moeten zijn om te oogsten. En zo kweek je sla van restjes! 

Selderij opnieuw laten groeien 

Last but not least: selderij! Knapperig, lekker en duurzaam. Gooi de wortels de volgende keer dat je gaat koken niet weg, want dit is ook een van die makkelijk te kweken groenten. 

Ontdek hieronder de eenvoudige stappen om selderij opnieuw te laten groeien: 

  1. Neem de wortels van de selderij. Ze moeten ongeveer 5 centimeter van de onderkant worden afgesneden (het deel dat je normaal niet zou eten). 
  2. Doe de wortels in een kom met warm water. De stengel moet naar boven wijzen en de ruwe kant naar beneden. Zorg ervoor dat het onderste deel onder water staat, terwijl het bovenste deel boven water blijft. 

Steek tandenstokers in de zijkanten van de wortels van de bleekselderij, zodat ze op de juiste hoogte in het water blijven hangen.

  1. Plaats de kom op een locatie waar de selderijplant goed natuurlijk licht kan krijgen. 
  2. Ververs het water om de paar dagen. 
  3. Laat hem groeien! De selderij heeft doorgaans een week nodig om te groeien. Na een paar dagen zou je de bladeren vanuit het midden van de basis moeten kunnen zien groeien, terwijl de buitenste stengel bruin kan worden. Maar maak je geen zorgen! Het is normaal. Laat hem echter niet te lang in het water liggen, anders gaat hij rotten. 
  4. Tijd om te verpoten! Na een week zou je selderij klaar moeten zijn om in de grond te worden geplant. Vul een bak met aarde, plant je selderijplant, geef water en houd hem in de buurt van zonlicht om hem nog wat meer te laten groeien. 

Je weet nu hoe je uit restjes lente-uitjes, uien, wortels, sla en selderij gebruikt om groenten te kweken voor beginners. Zelf groente verbouwen is een geweldige manier om ervoor te zorgen dat je alle groenten in huis hebt om gezonde en duurzame maaltijden te bereiden! Het streven naar het terugdringen van onze voedselverspilling is een eenvoudige manier om duurzaamheid in onze levensstijl te integreren. Hoewel er nog een lange weg te gaan is, begint de zorg voor de planeet met goede gewoonten thuis, te beginnen in de keuken! 

Bronnen: 

1 Stichting Voedingscentrum Nederland, 'Syntheserapport Voedselverspilling bij huishoudens in Nederland in 2019'

Rephrase with Ginger (Cmd+⌥+E)

Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op