Tips voor hergebruik van afval en thuis papier recyclen 

Opa leert jongen recyclen in keuken.

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Vraag je je af wat je moet doen met de stapels papier die zich op je bureau opstapelen? Of het nu gaat om je mislukte eerste roman, oude administratie of die schijnbaar eindeloze formulieren, ze hoeven niet in de prullenbak te belanden. Als je op zoek bent naar manieren om een plastic fles te recyclen, papier te hergebruiken of andere afgedankte huishoudelijke artikelen een nieuwe bestemming te geven, in plaats van ze simpelweg weg te gooien, dan ben je hier aan het juiste adres! Ontdek wat je kunt doen met oudpapier en ontdek manieren om oude spullen te hergebruiken, met als extra bonus dat je leert hoe je zelf papier kunt recyclen! 

Afval hergebruiken: voorbeelden uit je prullenbak 

Glazen flessen, kokers van toiletrollen, lege dozen... We weten allemaal wat er in de prullenbak terechtkomt, maar het is gemakkelijk om fouten te maken bij het scheiden van je recycling. Het is erg belangrijk om huishoudelijk afval goed te scheiden1, dus zorg ervoor dat je weet wat kan worden gerecycled (en hoe!) en wat niet. Lees onze eenvoudige tips over recycling om er zeker van te zijn dat je het goed doet en voor de planeet zorgt! 

Maar wat als je prullenbakken vol zitten? Zijn er andere toepassingen voor kranten die je al hebt gelezen, of voor films waarvoor je geen dvd-speler meer hebt? Upcycling heeft talloze voordelen ten opzichte van recycling, dus lees verder voor creatieve manieren om huishoudelijke spullen te hergebruiken: 

 • Cd's en dvd's 
 • Oude bakjes en potten 
 • Dekens en kleding 
 • Papier, inclusief krantenpapier en papiersnippers 

Zorg voor de planeet door afgedankte huishoudelijke artikelen een nieuwe bestemming te geven. Zo kun je iets maken van afval: 

1. Cd's en dvd's 

In het nieuwe streamingtijdperk zijn cd's en dvd's misschien niet meer zo essentieel als ze ooit waren, en misschien heb je er veel in huis, die alleen maar stof liggen te vergaren. Hoewel je dvd-collectie er op de plank nog best goed uitziet, zijn er verschillende manieren om cd's en dvd's te hergebruiken: 

 • Maak er onderzetters van. Gebruik deze huishoudelijke artikelen opnieuw door de schijf als sjabloon te gebruiken en er een stuk stof omheen te knippen. Plak vervolgens de stof op de cd of dvd, en klaar ben je! Een stijlvolle onderzetter voor je drankjes. Of houd het simpel en plak een paar cd's op elkaar voor een futuristische look. 
 • Gebruik ze om mozaïeken te maken. De holografische kleur van cd's en dvd's en de manier waarop ze licht reflecteren, maken ze tot het perfecte materiaal om mozaïekkunst te maken om je huis te versieren! Knip de cd's en dvd's die je niet meer gebruikt in stukjes, pak de lijm erbij en laat je creativiteit de rest doen! Zorg ervoor dat je beschermende handschoenen draagt, want de hoeken kunnen scherp zijn. 

2. Plastic bakjes en glazen potjes hergebruiken 

Een goed moment om stil te staan bij het hergebruik van afval is wanneer je de bodem van de jampot aan het schrapen bent of de restjes afhaalmaaltijd van de vorige avond uit de plastic bakjes spoelt. Waarschijnlijk heb je in de loop van de tijd veel van die bakjes verzameld, maar je hoeft ze niet weg te gooien! Gebruik ze om je te helpen het huis te organiseren! 

 • Glazen potjes gebruiken om specerijen en voedselproducten te bewaren. Neem je glazen potjes, label ze met een stift en doe je kruiden, pasta en ontbijtgranen erin om je keukenkastjes te ordenen. 
 • Gebruik de bakjes als potlood- of sleutelhouders. Je kunt zo ook een plastic fles hergebruiken. Versier ze met verf, glitter en alles wat je maar kunt bedenken om kleur aan je huis toe te voegen! 

3. Hergebruik spullen uit je kledingkast 

Of je favoriete trui nu een paar gaatjes heeft of je zachtste deken niet meer goed past bij je nieuwe bank: er zijn manieren om oude kleding of een deken een nieuwe bestemming te geven. 

 • Gebruik de stof om schoonmaakdoekjes te maken. Het is een originele manier om spullen in huis te hergebruiken en voor de planeet te zorgen, terwijl je schoonmaakt. Meer doekjes om schoon te maken, minder afval! Lees dit artikel voor meer duurzame schoonmaaktips. 
 • Geef het aan je huisdieren! Hetzij als extra deken om aan hun bed toe te voegen en ze warm te houden, of als speeltje. Hoe dan ook, ze zullen er dol op zijn! 

4. Thuis papier hergebruiken 

Vraag ​​je je af wat je met papier kunt doen? Het is misschien wel het meest veelzijdige materiaal van allemaal, afhankelijk van het soort papier waarmee je werkt. Hier zijn enkele mogelijkheden om oude kranten te hergebruiken: 

 • Cadeaupapier. Gebruik oude kranten om je cadeau een stijlvolle, vintage look te geven de volgende keer dat je je vrienden of familieleden wilt verrassen! Dit is een duurzaam cadeauverpakkingsidee dat zeker in de smaak zal vallen bij je milieubewuste dierbaren! 
 • Kattenbakvulling! Sommige katten houden niet van klonterende kattenbakvulling. Het kan ook duur zijn, dus het hergebruiken van oude kranten voor kattenbakvulling kan een win-winsituatie zijn voor je portemonnee en je kat! Verscheur gewoon de krant of knip hem in dunne reepjes voordat je hem in de kattenbak van je kat legt. 

Wat doe je met versnipperd papier? Tijdschriften? Gewoon A4? We hebben nog een paar andere ideeën als je je nog steeds afvraagt ​​wat je met papier kunt doen: 

 • Voor printerpapier dat slechts gedeeltelijk of aan één zijde bedrukt is: gebruik het als kladpapier om notities op te schrijven, in plaats van het rechtstreeks in de oudpapierbak te gooien. Een simpele tip om voor de planeet te zorgen! 
 • Gebruik papier om creatief te worden! Kinderen krabbelen graag overal op! En mensen van alle leeftijden kunnen genieten van een knutselmiddagje om origami te maken. Lees onze artikelen over het maken van dierenorigami met keukenpapier en het maken van papieren bloemen. 

Zo kun je thuis papier recyclen 

Nu je enkele manieren kent voor het hergebruik van afval, ben je er misschien klaar voor om thuis papier te recyclen! Papier kun je vrijwel overal vinden, vooral als er in je huis beginnende kunstenaars, schrijvers of studenten wonen. Papier stapelt zich vrij snel op, maar in plaats van het allemaal bij het oudpapier te doen, kun je leren hoe je thuis zelf papier kunt recyclen. 

Thuis papier recyclen is vooral geschikt als je niet weet wat je met je versnipperd papier moet doen, als je van knutselen houdt of als je op zoek bent naar een gemakkelijke activiteit om met dierbaren te doen, waarbij iedereen kan meedoen. Belangrijker nog: het draagt ​​ook bij aan de zorg voor de planeet! 

Dit heb je nodig om thuis papier te recyclen: 

 • Afval papier 
 • Warm water 
 • Blender 
 • Zeefraam 
 • Een grote lunchbox of andere rechthoekige bak (het zeefraam moet hierin passen) 
 • Een doek 
 • Keukenpapier 

Volg deze stappen om zelf papier te recyclen: 

 1. Begin met het versnipperen van je papier. Krant, kantoorpapier... Al het oudpapier dat je maar kunt vinden! Als je geen papierversnipperaar hebt, kun je een schaar gebruiken (als je gezegend bent met geduld!) of je kunt het in kleine stukjes scheuren. Maak er een spel van en kleine kinderen zijn misschien wel perfect voor deze klus! 
 2. Meng je papier met water. Plaats de stukjes papier in een blender met water en begin met mixen. 
 3. Giet de pasta in een bak vol water. Een grote rechthoekige lunchbox is ideaal! Roer het water voorzichtig door de pasta om het goed te mengen. 
 4. Plaats het zeefraam geleidelijk in de bak, van boven naar beneden, en laat de papiervezels en het water het bedekken. 
 5. Breng het zeefraam langzaam omhoog om het water af te voeren. Er moet dan een laag papierpulp op het vel zitten. 
 6. Bewerk de papierpulp, vooral aan de randen, om het de gewenste vorm te geven. 
 7. Plaats een doek op het zeefraam en de papierpulp die erop ligt en druk er zachtjes op om het overtollige water te verwijderen. Verwijder de doek. 
 8. Ga door met het droogproces door er een stuk keukenpapier overheen te deppen, totdat je voelt dat het meeste water is opgenomen. 
 9. Scheid het zeefraam voorzichtig van de gedroogde papierpulp, die er nu uit moet zien als een nieuw stuk gerecycled papier. 
 10. Laat je nieuw gemaakte papier een nacht drogen voordat je het gebruikt. 

Focussen op het recyclen of zelfs helemaal niet weggooien van oude huishoudelijke artikelen zoals papier, oude dvd's of dekens is een klein gebaar dat we vanuit het comfort van ons huis kunnen doen en dat een verschil maakt. Iets maken van afval is een stap in de richting van een duurzame levensstijl die we allemaal samen kunnen zetten om voor het milieu te zorgen. Begin met het hergebruik van plastic flessen, papier en andere alledaagse spullen voor een blije planeet! 

Bronnen: 

1Milieu Centraal, 'Afval scheiden: nut en fabels'


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op