3 ideeën voor upcycled kleding: Creatief met oude kleding omgaan 

Vrouw houdt een beige kledingstuk omhoog en bekijkt het aandachtig.

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Heb je kleren die je niet meer draagt of die versleten zijn, maar lijkt het je zonde om ze weg te gooien? Goed nieuws! Je kunt je kleding namelijk ook upcyclen. Het upcyclen van kleding is een makkelijke en creatieve manier om je oude kleren een tweede leven te geven. Het is ook een goed voorbeeld van bewust omgaan met onze impact op de planeet en een manier om duurzaam te gaan leven. Dus wil je weten wat te doen met oude kleding, lees dan verder om erachter te komen hoe je zelf upcycled kleding kunt maken.  

Wat te doen met oude kleding? 

Er zijn een paar dingen die je kunt doen met oude kleren in plaats van ze weg te gooien. Met onderstaande voorbeelden kun je oude kleding nieuw leven inblazen:  

 • Kleding doneren. Als je ongewenste kleren hebt die nog in goede staat zijn, kun je ze doneren aan kringloopwinkels of bepaalde liefdadigheidsinstanties. Zorg ervoor dat de kleding onbeschadigd, schoon en droog is, zodat de nieuwe eigenaar er nog lang van kan genieten. 
 • Kleding repareren. Oude kleding die niet gedoneerd kan worden vanwege bijvoorbeeld slijtage, kun je proberen zelf te repareren. Soms kan een simpele reparatie kleding weer draagbaar maken. Dus leg je naaidoos en knopen klaar! 
 • Kleding ruilen met je dierbaren. Het organiseren van een kledingruil met vrienden, familieleden of mensen in je gemeenschap is een kans om kleding in omloop te houden en zo zorg te dragen voor de planeet, terwijl je ook leuke, gezellige momenten met elkaar deelt!  
 • Kleding verkopen. Online marktplaatsen zijn ideaal om kleding te verkopen die nog in goede staat is. 
 • Kleding recylen. Kun je kleding recyclen? Het antwoord is ja! Je kunt de kleding die je niet meer draagt inleveren bij kleding- en textielrecyclingpunten, waar ze vervolgens worden gesorteerd voor recycling om te helpen voor de planeet te zorgen.1 
 • Kleding upcyclen. Last but not least is het kleding-upcycling een goede manier om creatief met oude kleding om te gaan en duurzaamheid in je dagelijks leven te integreren. Wie zegt dat je favoriete gescheurde spijkerbroek niet je nieuwe modieuze handtas kan worden? Zonder verder oponthoud, ontdek hier enkele upcyclingideeën voor kleding! 

Kleding-upcycling: wat is het en waarom zou je je kleding upcyclen?  

Wanneer je oude kleren upcyclet, verbeter je ze tot iets wat meer waarde heeft of transformeer je ze tot een ander item dat een nieuw doel dient.2 Je kunt kleding upcyclen tot andere kledingstukken, of de stof gebruiken om accessoires, knuffeldieren en meer te maken. Je kunt meer lezen over wat upcycling is en het verschil tussen upcycling en recycling in dit artikel

Het upcyclen van kleding heeft verschillende voordelen voor jou en voor het milieu:  

 • Het vermindert de noodzaak om nieuwe goederen te produceren en de CO2-uitstoot en vervuiling die daarmee gepaard gaan.3 ,4  
 • Het vermindert de hoeveelheid afval die op stortplaatsen terechtkomt.3 ,4   
 • Het bespaart je geld. Je hoeft geen nieuwe dingen te kopen als je je oude kleren kunt upcyclen!  
 • Het geeft je garderobe een uniek tintje. Upcycled kleding kun je personaliseren zoals jij dat wilt, of je kunt nieuwe, unieke spullen maken.  
 • Het is een leuke en creatieve bezigheid. Je kunt zelfs samen met je dierbaren kleding upcyclen als een knutsel- en gezellige activiteit.  

Hoe kun je kleding upcyclen? 

Kleding hergebruiken en upcyclen is makkelijker dan je denkt. Je hoeft geen naai-expert te zijn om aan de slag te gaan! Hier zijn enkele eenvoudige upcyclingideeën voor kleding:  

1. Transformeer je t-shirts

Oude t-shirts kunnen worden geüpcycled tot allerlei items, van topjes tot jurken, kussenslopen en zelfs draagtassen! Hier is ons eenvoudige stappenplan om je t-shirts te upcyclen door er draagtassen van te maken (geen naaiwerk nodig!):  

 1. Keer je t-shirt binnenstebuiten.  
 2. Knip de mouwen eraf.  
 3. Knip de hals uit. De stukken stof tussen de mouwen en de hals vormen de riempjes van je draagtas.  
 4. Knip de onderkant van je t-shirt in franjes.  
 5. Knoop je franjes aan elkaar vast. Knoop ze per paar in een rij: eentje aan de voorkant en eentje aan de achterkant  
 6. Knoop je franjes in een tweede rij knopen. Er zitten nog gaten tussen de eerste rij knopen, dus die moeten worden gedicht. Om dit te doen, knoop je de paren franjes die al in knopen zijn geknoopt aan elkaar. Doe dit tot alle franjes geknoopt zijn.  
 7. Draai het t-shirt om zodat de juiste kant weer aan de buitenkant zit en daar heb je hem! Een draagtas gemaakt van een oud t-shirt.  

2. Oude jeans hergebruiken 

Ben je op zoek naar meer upcyclingideeën voor kleding? Spijkerbroeken zijn een fantastisch materiaal om te upcyclen. Je kunt er stijlvolle denim tassen van maken, patchwork shorts, ze gebruiken voor woonprojecten... Of waarom maak je er geen modieus etui van? Zo maak je een denim etui om oude jeans te hergebruiken: 

 1. Knip twee rechthoeken uit je jeans van ongeveer 12 x 27 cm (of iets langer dan de lengte van je langste potlood!). We raden aan om een van de rechthoeken uit te knippen op de plek waar de achterzak van de spijkerbroek zit, voor een stijlvol extra vak in je etui!  
 2. Naai de twee rechthoeken aan elkaar, maar laat één kant ongenaaid om een etui te vormen. Zorg ervoordat je het binnenstebuiten naait.  
 3. Keer het etui van binnen naar buiten om de steken te verbergen.  
 4. Naai een rits of een knoop of twee aan de open kant, afhankelijk van je voorkeur, zodat je je etui kunt openen en sluiten. Je denim etui is klaar!  

3. Oude kleding nieuw leven inblazen met een make-over

Heb je een oude trui, broek of schoenen die niet meer bij je stijl passen en die je niet meer wilt dragen? Zou je van gedachten veranderen door deze kledingstukken een make-over te geven? Door ongewenste kleding te versieren met borduursels, acrylverf en glitters, of door er edelstenen op te plakken met textiellijm, kun je ze een gloednieuwe look en een tweede leven geven!   

Vraag eventuele kinderen in je huishouden om je te helpen met het versieren van de kleding! Ze zullen gegarandeerd genieten van deze creatieve upcycling-activiteit. En zorg ervoor dat je een rol sterk keukenpapier bij de hand hebt om eventuele lijm-, verf- of glitterspatten weg te vegen.

Het hergebruiken en upcyclen van kleding gaat niet alleen over geld besparen of modieus zijn, maar ookover verantwoordelijkheid nemen voor onze planeet. Door kleding te hergebruiken, streven we naar een duurzame levensstijl en zetten we een stap in de richting van een duurzame toekomst. Kleine acties kunnen een verschil maken, dus laten we allemaal ons steentje bijdragen, bijvoorbeeld door oude kleding nieuw leven in te blazen! 

Bronnen: 

1 Milieu Centraal, 'Kleding, textiel en schoenen,' 

2 FashionUnited,' Van iets bestaands iets nieuws maken is ‘in’: dit is upcycling',    

3 Comfort, 'Upcycling clothes', 

4 Heal the Planet, 'Upcycle', 


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op