5 tips om water te besparen in huis

Een man en zijn jonge dochter leren hoe je water kunt besparen, terwijl ze samen tandenpoetsen in een badkamer

Schoon water is een van de belangrijkste grondstoffen ter wereld, dus het ligt voor de hand dat we allemaal moeten proberen minder water te gebruiken. Met een paar kleine aanpassingen in je dagelijkse routine is dat gelukkig niet zo moeilijk. Dus hoe bespaar je water? Lees verder voor vijf handige tips om water te besparen in en om het huis.

 1. Hoe bespaar je water in de badkamer?
  Naast de keuken is de badkamer de plaats in huis waar het meeste water wordt gebruikt – dus het is ook de juiste plek om te beginnen met water besparen. Deze handige tips laten je zien hoe je minder water kunt gebruiken in de badkamer:
  • Laat de kraan half dicht tijdens het wassen in plaats van deze helemaal open te draaien.
  • Doe de stop in de wastafel en laat het water niet eindeloos stromen.
  • Draai de kraan dicht terwijl je je tanden poetst – alle kleine beetjes helpen!|
  • Een snelle douche verbruikt minder water dan een diep bad.
  • Je kunt water besparen met douchen door een waterbesparende douchekop aan te schaffen.

 2. Manieren om water te besparen: de voor-schoonmaak
  Een makkelijke manier om minder water te gebruiken is om vuil van je spullen te vegen met sterk en absorberend keukenpapier voordat je ze wast. Je hebt minder water nodig om fietsen die onder de smeerolie zitten, modderige schoenen en vettige keukenapparaten schoon te maken als je overtollig vuil eerst zo veel mogelijk verwijderd hebt. 

  Je gebruikt minder water bij het afwassen en voorkomt dat vet en voedselresten je leidingen verstoppen door borden en pannen eerst even af te vegen. Edet Superior keukenpapier kan deze klus perfect klaren – het is zo sterk en absorberend dat het snel je favoriete keukenmaatje wordt.

 3. Let op het gebruik van je wasmachine
  Slim omgaan met je wasmachine is een andere manier  om water te besparen. Wacht tot je een volle trommel hebt, en draai niet elke keer dat een kledingstuk vies is een hele was. In een jaar bespaar je zo heel veel water!
  Kies ook een korter en koeler wasprogramma – zo bespaar je water en elektriciteit tegelijk. Behandel vlekken en geurtjes eventueel met een vlekkenverwijderaar voordat je de kleding in de wasmachine doet.

 4. Water besparen door lekken tijdig te repareren
  Water besparen met douchen heeft weinig zin als je een druppende kraan negeert! Dat constante gedruppel, de plassen en de hogere waterrekening zijn allemaal vervelend, en dan hebben we het nog niet eens over de verspilling!

  Soms hoef je alleen maar een moer vast te draaien of een sluitringetje te vervangen, maar als je er zelf niet uit komt, is het beter om een loodgieter te bellen. Het geld dat je uitgeeft aan de reparaties verdien je uiteindelijk weer terug doordat je minder water verspilt. Om het lek tijdelijk te dichten terwijl je op de loodgieter wacht, kun je een paar vellen absorberend keukenpapier om de pijp wikkelen en dit vastplakken met ducttape of gaffertape.

  Zin om te knutselen? Bedek je werkblad van tevoren met een paar vellen sterk keukenpapier en draag een schort. Zo is het schoonmaken na afloop een stuk simpeler en hoef je geen verfspatten van je meubilair en kleren te verwijderen – en bovendien bespaar je er water mee. 5. Hoe kun je minder water gebruiken in de tuin?
  Je tuin kan veel water nodig hebben, vooral als je veel prachtige bloemen en planten hebt. De beste manier om water te besparen in de tuin is om te investeren in een regenton. Zo kun je het regenwater hergebruiken om je planten water te geven en krijgen ze alles wat ze nodig hebben op een natuurlijke manier.

  Dit zijn vijf van de makkelijkste manieren om water te besparen in en om het huis. Ga meteen aan de slag en je zal het resultaat snel zien op je waterrekening – en nog beter; je draagt bij aan een betere wereld!

Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op