Is plastic slecht voor het milieu? Feiten en dingen om te overwegen

Is plastic slecht voor het milieu? Feiten en dingen om te overwegen

Je denkt misschien al snel dat plastic altijd slecht is voor het milieu, maar hoe slecht zijn plastic verpakkingen nou echt? Het is handig om te begrijpen hoe verantwoord plastic verpakkingen zijn in vergelijking met andere soorten verpakkingen, die misschien niet gerecycled of recyclebaar zijn. Hier laten we zien wat de voor- en nadelen zijn van plastic verpakkingen, zodat je weet hoe het zit.

Voordelen van plastic verpakkingen

Plastic wordt niet voor niets gebruikt voor verpakkingen. Plastic verpakkingen hebben namelijk veel voordelen:

  • Voorkomen van verspilling. Het kan producten bij elkaar houden en verspilling door lekken en uiteenvallen voorkomen.
  • Bescherming tegen schade. Het kan kwetsbare producten veilig houden tijdens het transport.
  • Voorkomen van besmetting. Het kan producten helpen beschermen tegen schade en besmetting door gas, vocht, licht, insecten, micro-organismen, vochtigheid, enz.
  • Verbeterde houdbaarheid. Het kan ervoor zorgen dat producten langer houdbaar zijn.

Plastic zelf heeft ook positieve kanten. Een aantal van de voordelen van plastic zijn:

  • Het is niet breekbaar. In tegenstelling tot glas, breekt plastic niet als het valt.
  • Het is hygiënisch. Plastic helpt besmetting voorkomen, doordat weinig stoffen erdoorheen kunnen dringen. Dit is vooral een voordeel voor medische producten, zoals injectienaalden.
  • Het is veilig. Plastic kan voorzien worden van veiligheidsmechanismes, zoals kindveilige sluitingen.
  • Het is lichtgewicht. Omdat plastic lichter en dunner is dan bepaalde alternatieven, neemt het minder ruimte in beslag in vrachtwagens en vliegtuigen, wat minder uitstoot kan betekenen.
  • Bepaalde plastics zijn recyclebaar. Recyclebare soorten plastic kunnen gebruikt worden om nieuwe producten van te maken.

Nadelen van plastic verpakkingen

Er zitten ook nadelen vast aan het gebruik van plastic, maar hoe slecht zijn plastic verpakkingen nou echt? Als verpakkingen worden gemaakt van soorten plastic die niet gemakkelijk gerecycled kunnen worden, komen ze terecht in de verbrandingsoven. De meeste plastic verpakkingen worden gemaakt van polyethyleen of polypropyleen. Deze soorten plastic, en vooral PE, kunnen goed gerecycled worden. Het is daarom belangrijk dat plastic overal ingezameld wordt en dat consumenten worden aangemoedigd om gebruikte verpakkingen te recyclen.

Welke plastic verpakking is het beste?

De beste plastic verpakking is gemaakt van hernieuwbare of gerecyclede materialen en kan zelf ook gerecycled worden. Recyclebare plastic flessen kunnen bijvoorbeeld omgetoverd worden tot allerlei spullen, zoals tapijt, tegels, meubilair, buizen, wasmiddelflessen en motorolie.

Edet en plastic verpakkingen

De verpakkingen van Edet keukenpapier kunnen al gerecycled worden, en we werken er hard aan om steeds meer gerecyclede materialen in onze verpakkingen te gebruiken. De verpakking van Edet eXtra Long bestaat bijvoorbeeld voor ruim 30% uit gerecycled plastic. Voor 2026 hebben we als doel alleen 100% recyclebare verpakkingen met ten minste 85% hernieuwbare of gerecyclede materialen te gebruiken.

Recyclebare plastic verpakkingen vs papieren verpakkingen

Je gaat er misschien automatisch van uit dat papier altijd beter is dan plastic, maar papieren verpakkingen zijn niet altijd een betere keuze. Hoeveel een papieren verpakking bijdraagt aan de ecologische voetafdruk moet per geval bekeken worden, voordat je kunt bepalen wat de betere keuze is. Zowel papier als plastic kan voordelen bieden voor verpakkingen.

Bij Edet evalueren we zorgvuldig of papieren verpakkingen daadwerkelijk zouden helpen onze ecologische voetafdruk te verkleinen, zonder dat de veiligheid en hygiëne daaronder lijden, voordat we besluiten om het plastic in onze verpakkingen te vervangen. Plastic verpakkingen zorgen er namelijk voor dat onze producten hygiënisch, veilig en makkelijk te gebruiken zijn, en aankomen zonder verspilling. In gevallen waar papier duurzamer is, zullen we daarvoor kiezen.

Nu je weet wanneer plastic slecht is voor het milieu en wanneer niet, kun je de duurzaamste producten kiezen zonder op veiligheid en hygiëne in te leveren.


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op