Wat is biologisch afbreekbaar, wat niet en wat is composteerbaar?

Een klein meisje en jongetje bespreken wat biologisch afbreekbaar is van het voedsel dat ze in de gft-bak doen

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Als je het over duurzaamheid en milieubewustzijn hebt, praat je al snel over biologisch afbreekbare en niet-biologisch afbreekbare verpakkingen en andere materialen. Maar wat betekent ‘biologisch afbreekbaar’ nou precies? Wij leggen je uit wat biologisch afbreekbaar is en wat je met deze materialen moet doen wanneer je je afval scheidt.

Wat betekent ‘biologisch afbreekbaar’?

Dus wat is ‘biologisch afbreekbaar’? De betekenis wordt gedefinieerd als iets dat op een natuurlijke, onschadelijke manier kan worden afgebroken. Deze materialen zijn meestal organisch en kunnen onder bepaalde omstandigheden gebiodegradeerd of gecomposteerd worden door bacteriën of andere levende organismen. 

'Biologisch afbreekbaar' wordt vaak verward met 'composteerbaar', omdat beide betekenen dat een materiaal in principe afgebroken kan worden. 'Composteerbaar' betekent echter dat (onder de juiste omstandigheden) het materiaal sneller compleet afgebroken kan worden in stoffen die niet schadelijk zijn voor het milieu.

Er zitten diverse duidelijke voordelen aan biologisch afbreekbare en composteerbare stoffen die snel afgebroken worden in een industriële compostinstallatie of thuis in een goed beheerde composthoop. Als biologisch afbreekbare materialen bij het restafval in de verbrandingsoven terechtkomen, heeft dit geen bijkomende voordelen, maar ook geen negatief effect.  Als niet composteerbare stoffen bij het gft-afval terechtkomen, kan dit wel problemen opleveren. Bij twijfel kun je biologisch afbreekbare materialen (zoals bioplastic) dus beter bij het restafval doen.

Welke omstandigheden zijn er nodig voor composteren?

Om biologisch afbreekbare materialen te composteren zijn de juiste omstandigheden nodig. Hierbij zijn de temperatuur, vochtigheidsgraad en de aanwezigheid van zuurstof en de juiste bacteriën van belang.  In een industriële compostinstallatie zijn de temperatuur en de vochtigheidsgraad hoger dan in de composthoop in je eigen tuin. Sommige composteerbare materialen mogen daarom wel met het gft-afval ingezameld worden, maar zijn niet geschikt om thuis te composteren.

Biologisch afbreekbaar plastic is niet composteerbaar in de standaard composteermachine of je eigen composthoop, omdat in beide de temperatuur te laag is en de doorlooptijd te kort is. Alleen composteerbare zakken voor in je gft-bak mag je in de biobak doen. Omdat biologisch plastic een andere samenstelling heeft dan gewoon plastic, mag biologisch afbreekbaar plastic ook niet bij het pmd-afval, maar moet het met het restafval in de grijze kliko.

Wat zijn biologisch afbreekbare materialen?

Zelfs met een duidelijke definitie kan het moeilijk te achterhalen zijn of iets biologisch afbreekbaar is of niet. Dit zijn voorbeelden van biologisch afbreekbare stoffen:

  • Voedselafval
  • Menselijk afval
  • Dierlijk afval
  • Planten
  • Papier
  • Zakdoekjes, tissues en wc-papier
  • Edet keukenpapier
  • Natuurlijk hout
  • Gemaaid gras
  • Bladeren

Door te leren wat biologisch afbreekbaar is, kun je betere keuzes maken wat betreft het scheiden van je afval.

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op