Knutselen met wc-rol voor kerst: zo doe je dat

Moeder en peuterdochter gebruiken wc-rol om te knutselen

Als je eens kerstdecoraties met een unieke twist wilt maken, probeer dan kerstknutselen met wc-rolletjes! Je kunt eenvoudig jouw eigen unieke figuren maken met behulp van gerecyclede materialen om wat zelfgemaakte feestvreugde in jouw huis te toveren. Laat je inspireren door onze twee ideeën om te knutselen met wc-rolletjes voor kerst. 

Of wat denk je van mooie sneeuwpoppen van lege toiletrollen of  kerstbomen van wc-rolletjes die ook als servetringen werken? We laten je zien welke materialen je nodig hebt, hoe je ze maakt en hoe je ze veilig opbergt voor nog meer feestelijk plezier volgend jaar.

Gebruik wc-rollen met sterke kartonnen kokertjes, zoals Edet Comfort toiletpapier, want die zijn ideaal om mee te knutselen.

Sneeuwpop van wc-rol als kerstversiering 

Sneeuwpoppen zijn leuke feestfiguren en ze zijn gemakkelijk te maken met een minimum aan benodigdheden. Je hebt maar een paar dingen nodig om zo’n sneeuwpop in elkaar te knutselen.

Materialen:

 • Toiletrolkokers
 • Witte verf en kwasten (of wit papier en lijm)
 • Oude sokken (kleine sokken werken het best)
 • Koord/elastiekjes
 • Knutseloogjes (of pen) 
 • Knopen (of kleine stukjes vilt)
 • Lijm
 • Schaar
 • Een zwarte en een oranje stift

Zo kun je een sneeuwpop van wc-rol knutselen voor kerst:

 1. Begin met het wit verven van de toiletrolkoker of lijm er een wit stuk papier omheen. Laat het drogen.


  rol wit verven

 2. Maak vervolgens de 'wollen muts' door een stuk van de bovenkant van de sok af te knippen (het deel met het elastiek) en dit bovenop de koker van de wc-rol te leggen. Als de opening van de sok te groot is, kun je 'm vast lijmen. 


  wollen muts met sok

 3. Bind de sok iets hoger vast met een touwtje of een elastiekje om de ‘bol’ bovenop de muts te maken.


  bol op de muts maken

 4. Knip vervolgens een lange strook van het uiteinde van de sok af en knoop die om de koker om de 'sjaal' te vormen. Om een lange strook te maken knip je de sok in een spiraalvorm. 


  sjaal van sok maken

 5. Voeg de ogen toe door ze te tekenen of door knutseloogjes te gebruiken. 


  ogen toevoegen

 6. Teken met de oranje stift een wortelneus en zet met de zwarte stift een paar stippen in een gebogen lijn voor de mond. 


  gezicht tekenen

 7. Plak vervolgens de knopen op de buik. Je kunt miniknoopjes gebruiken of vormen knippen uit kleurig vilt (zorg ervoor dat je vier kleine puntjes voor de knoopsgaten tekent).  


  knoopjes toevoegen

Je kunt deze sneeuwpop-kerstdecoraties van wc-rollen met trots in je huis tentoonstellen of er zelfs een groep van maken om als kegels te gebruiken voor een kegelspel! Nu je een expert bent in het knutselen met wc-rolletjes voor kerst, kun je nog meer figuren maken, zoals engelen, rendieren en kerstmannen.

Kerstboom van wc-rollen: servetringen en decoraties in één

Een kerstboom knutselen met wc-rol? Het kan! Deze kerstboomvormen zullen mooi staan op je kersttafel. Bovendien zijn het handige servetringen. Geniaal!

Materialen:

 • Toiletrolkokers
 • Potlood
 • Schaar
 • Verf en kwasten 
 • PVA-lijm
 • Gekleurd papier/karton (of een kleurrijke foto uit een tijdschrift)
 • Perforator
 • Decoratieve ster (optioneel)
 • Bindgaren/lint/koord (optioneel)

Zo maak je kerstboen van wc-rolletjes:

 1. Begin met het platdrukken van de toiletrol en teken met potlood de vorm van de kerstboom. 


  kerstboom uit zanddeeg

 2. Knip de vorm uit en zorg ervoor dat je tegelijkertijd de voor- en achterkant van de rol doorknipt. Knip niet helemaal rond je vorm: laat twee verbindingspunten over, zodat het een buis blijft.  


  vorm uit wc-rol knippen

 3. Gebruik deze eerste boom als sjabloon om de rest van de wc-rolkokers uit te knippen.


  sjabloon van boom

 4. Nu is het tijd om de boom groen te verven. Acrylverf werkt het best, maar je kunt ook gewone plakkaatverf gebruiken met een beetje PVA-lijm eraan toegevoegd. Laat even drogen.


  verf de boom

 5. En dan nu de versieringen! Maak met een perforator kleine kerstballen van je gekleurde papier en plak ze vast met lijm (je kunt ook pailletten of stickers gebruiken voor dit deel).


  versier de kerstboom

 6. Geef je boom dan een piek. Dat kan een pailletje in de vorm van een ster zijn of een ster die je uit glanzend of gekleurd papier hebt geknipt. 


  piek van de boom

 7. Als je de boom wilt ophangen, maak je er een touwtje of lint aan vast. 


  boom ophangen met touwtje of lint

Om je versieringen op te bergen, zoek je een doos die diep genoeg is om ze rechtop te zetten en gebruik je keukenrol of papier als opvulling, zodat ze niet rammelen. 

Nu je het knutselen met wc-rol voor kerst onder de knie hebt, kun je aan de slag gaan met het maken van wc-rolletjesdieren. Of wat dacht je van wat meer feestelijk knutselplezier, zoals zoutdeeg kerstversieringen? Veel plezier met het knutselen voor kerst!


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op