Een pompon maken met wc-rollen of karton

Een pompon maken met wc-rollen of karton

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Knutselen met pompons is ontzettend leuk en veelzijdig: je maakt er schattige kuikentjes en pluizige konijntjes van voor Pasen en ronde sneeuwpoppen en Kerstmannen voor Kerstmis. Maar hoe maak je een pompon ook alweer? Ons handige stappenplan laat je twee manieren zien om pomponnetjes te maken met lege Edet wc-rollen en karton van een lege tissuedoos. 

Ga je pompons maken met jonge kinderen? Dan raden we aan dat een volwassene verantwoordelijk is voor het knippen, en de kleine assistenten het wikkelen van het garen voor hun rekening nemen.

Een pompon maken met wc-rollen

Deze gemakkelijke manier om een pompon te maken met de hand maakt gebruik van twee lege Edet wc-rollen voor een grote, pluizige pompon. Zo kun je deze simpele pompons knutselen: 

Duur: 20 minuten 

Dit heb je nodig: 

 1. Maak het 'lichaam' van de pompon. Leg de lege wc-rollen naast elkaar. Wikkel het garen om het midden van beide rollen, waarbij je het losse eindje onder de andere lagen vastzet. Wikkel een flinke hoeveelheid garen rond de rollen.
  Twee wc-rolletjes naast elkaar, in het midden omwikkeld met roze en paarse wol.
 2. Knoop rond het midden. Pak vervolgens nog een stuk garen en knoop dit rond het gewikkelde garen, tussen de twee rollen. Leg er een losse knoop in.
  Meer lagen roze wol worden om de rollen gewikkeld en vormen een lus van 3 cm die op zijn plaats is vastgemaakt met een touwtje van roze wol.
 3. Haal de pompon van de rolletjes. Duw de wol voorzichtig van de wc-rollen. Knoop het draadje dat de wol bij elkaar houdt strak rond het midden. 
  De wol wordt van de kokertjes van de toiletrol geschoven en komt op het blauwe vlak naast de kokertjes te liggen.   
 4. Knip door de lussen. Knip met de scherpe schaar voorzichtig de lussen van de wol door. Denk eraan dat dit een klusje voor een volwassene is. 
  Een zwarte schaar knipte de buitenste uiteinden van de lus in strengen, die allemaal nog steeds vastzitten aan het roze wollen koordje in het midden.
 5. Geef de pompon vorm. Gebruik je vingers om de pompon de juiste vorm te geven en knip eventuele uitstekende draadjes af met de schaar. 
  Een pompon gemaakt met verschillende tinten roze wol, met een schaar aan de zijkant.  

Een pompon maken met karton

Pomponnetjes maken kan ook erg goed met cirkels geknipt uit het karton van een lege tissuedoos. Je kunt zelf kiezen hoe groot je de pompons wilt maken – hoe groter de ringen, hoe groter de pompon! Hoe maak je een pompon met karton? 

Duur: 30 minuten 

Dit heb je nodig: 

 • Lege tissuedoos 
 • Een klein glas om cirkels omheen te trekken 
 • Muntje  
 • Wol  
 • Scherpe schaar 
 1. Knip de buitenkant van de kartonnen circels. Knip de lege tissuedoos open en maak deze plat. Zet het glas op het karton, trek er een lijn omheen en herhaal dit op een andere plek. Knip beide cirkels uit.  
  Een plat geopende tissuedoos wordt op een blauw oppervlak gelegd met een lege beker en een potlood.
 2. Maak de omlijning voor de gaten in de circels. Leg het muntje in het midden van de cirkels en teken ook hier met een potlood een lijn omheen.
  Twee kartonnen uitgeknipte cirkels op een blauw oppervlak met een munt in het midden en een potlood aan de zijkant.   
 3. Knip de gaten uit. Leg vervolgens de twee cirkels bovenop elkaar en knip voorzichtig de middelste cirkels uit, zodat je de vorm van een donut krijgt. 
  Een uitgeknipte dikke ring van karton met een dunne wigsnede en een schaar aan de zijkant.
 4. Maak je pompon. Nu kun je de wol heel vaak om de ringen gaan wikkelen – hoe dikker je de wol eromheen wikkelt, hoe voller en pluiziger de pompon zal worden. 
  Een uitgeknipte dikke ring van karton die is omwikkeld met paars wollen garen.
 5. Knip rond de uiteinden. Zodra je tevreden bent met de hoeveelheid garen om de ringen, duw je de schaar tussen de kartonnen ringen en knip je alle lussen door. Zorg ervoor dat de draden niet uit de opening in het midden vallen. 
  De buitenste uiteinden van het garen dat rond de kartonnen ring is gelust, worden in afzonderlijke strengen geknipt.
 6. Wikkel een draadje tussen de ringen. Knip nog een stuk garen af en wikkel dit voorzichtig om de rest van de wol, tussen de kartonnen ringen. Dit zal de pompon bij elkaar houden. 
  Een roze wollen pompon met karton in het midden, samengebonden met een roze wollen draadje.
 7. Maak je pompon af. Knoop dit draadje zo strak mogelijk vast en verwijder de ringen. Maak een mooie pluizige bol van de pompon en knip eventueel uitstekende eindjes af. 
  Een wollen pompon gemaakt van garen in verschillende roze tinten.  

Ideeën om te knutselen met pompons

Als je eenmaal hebt geleerd hoe je pompons kunt maken, kun je eindeloos veel dingen knutselen met een pompon: diertjes maken, bijvoorbeeld, of prachtige versieringen voor een feestje! Hier is een hele lijst met knutselprojecten die beginnen met het maken van pompons:

 1. Pompon-oorbellen: bevestig mini-pompons aan oorbelhaakjes in slechts een paar extra stappen om een paar opvallende oorbellen in je favoriete kleuren te maken. 
 2. Kerstversieringen: je kunt prachtige kerstballen van pompons knutselen. Voeg ze toe aan de verzameling kerstversieringen van je gezin en pas ze aan met initialen voor elk gezinslid. 
 3. Kunst voor aan de muur: Versier je kamer met pomponslingers, wandkleden of zelfs grote fotolijsten. 
 4. Pomponsleutelhangers: je kunt een perfecte sleutelhanger van een pompon maken – schattig, kleurrijk en licht! 
 5. Pomponboeketten: je kunt kleurrijke, opbeurende boeketten van pomponnetjes maken die nooit zullen verwelken! 
 6. Pomponkronen: draag in plaats van een bloemenkroon een kleurrijke pomponkroon. 
 7. Zelfgemaakte kaarten: gebruik pompons om je eigen meesterwerken te versieren – van dieren tot abstracte ontwerpen, de wereld ligt aan je voeten! 
 8. Pomponslingers: voor een originele kijk op feestversiering hang je kleurrijke pompons aan een touwtje in plaats van de traditionele vlaggetjes. 
 9. Pomponbladwijzers: maak lezen leuker door een koordje aan kleine pompons te bevestigen en kleurrijke bladwijzers te maken! 
 10. Afwerking van vloerkleed of deken: naai pompons aan de onderkant van een effen deken of vloerkleed om het op te fleuren! Kies monochrome tinten voor een gezellige, chique look of ga helemaal los met een funky regenboog. 
 11. Gemakkelijke verkleedkleren: bevestig pompons aan een eenvoudige outfit en hoed om een supergemakkelijk clowns- of narrenkostuum te creëren. 
 12. Zelfgemaakte knuffeldieren: met een paar extra knutselitems kun je gemakkelijk pompondiertjes maken als nieuwe pluizige vriend voor jou en je dierbaren. Probeer deze ideeën: 
 • Schaap: bind een grote witte pompon (voor het lichaam) aan een kleinere zwarte pompon (voor het gezicht). Duw vervolgens twee zwarte pijpenragers door het lichaamsdeel en buig om benen te maken. Werk af met opgeplakte wiebelogen. 
 • Teddybeer: deze heeft nog een paar pompons nodig: een grote voor het lichaam, een middelgrote voor het hoofd, vier kleine voor de benen en twee piepkleine voor de oren! 
 • Halloween-griezels: Rijg meer zwarte pijpenragers door zwarte pompons om spinnen te maken, of bevestig zwarte kartonnen vleugels voor vleermuizen! Probeer hier meer van onze spookachtige knutsels. 

Laat de fantasie van je kinderen de vrije loop en knutsel allerlei leuke dingen met onze tips om pompons te maken met karton. Nu je weet hoe, kun je bij elke gelegenheid pompons maken! 


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op