Simpele kerstversiering van zoutdeeg maken

Diverse zoutdeeg kerstversieringen, zoals sneeuwpoppen, sterren, rendieren en kerstballen, op een blauwe achtergrond.

Zelfgemaakte decoraties krijgen met Kerstmis altijd de meeste aandacht van de gasten. Het zijn dan ook die versieringen die je elk jaar weer met plezier tevoorschijn haalt, jaar na jaar. Brooddeeg kerstversiering is ideaal om mooie herinneringen aan Kerst over te houden, zowel bij het maken als bij het uitstallen. Maar hoe maak je zoutdeeg? Leer hoe je kunt knutselen met zoutdeeg, hoe je zoutdeeg kerstversieringen maakt en hoe je ze veilig bewaart tussen de feestdagen door.

Een simpel zoutdeegrecept 

Zelf zoutdeeg maken is heel eenvoudig. Het recept bestaat uit slechts drie ingrediënten: gewone bloem, keukenzout en water in de verhouding 2:1:1. Je kunt dit afmeten met mokken of de onderstaande hoeveelheden gebruiken:

 • 250 g bloem 
 • 125 g keukenzout
 • 125 ml water 

De methode om de basis voor de zoutdeegdecoraties te maken is ook eenvoudig:

 1. Verwarm je oven voor op de laagste temperatuur (ongeveer 80-100°C).


  Een linkerhand draait een zwarte knop op een oven om de temperatuur in te stellen.

 2. Meng de bloem en het zout in een kom, voeg het water toe en roer tot er een bal ontstaat. Kneed indien nodig een beetje om de gewenste textuur te krijgen.


  Bloem en zout worden met een houten lepel gemengd in een glazen kom om zoutdeeg te maken.

 3. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven oppervlak. 


  Uitgerold zoutdeeg ligt op een met bloem bestoven houten snijplank met een deegroller ernaast.

 4. Snijd de vormpjes uit en vergeet niet bovenaan een gaatje te prikken (met een satéprikker, potlood of tandenstoker) zodat je ze later aan de kerstboom kunt hangen. Gebruik bijvoorbeeld lege Edet toiletrolletjes om cirkelvormen uit te steken.


  Zoutdeeg met uitgesneden rondjes ligt op een houten snijplank met een lege wc-rolkoker en een cocktailprikker.

 5. Leg de vormpjes op bakpapier op een bakplaat en bak ze 2-3 uur tot ze stevig zijn. Denk eraan dat dunner deeg sneller uithardt. Laat ze daarna volledig afkoelen.


  Twaalf uit zoutdeeg gesneden rondjes met een gaatje erin geprikt liggen op een met bakpapier bekleede bakplaat.

Als je deeg is afgekoeld, ben je klaar om de vormpjes te versieren. Maar voor we daaraan beginnen, kijken we eerst even welke vormen je van zoutdeeg kunt maken. 

Knutselen met zoutdeeg voor kerst: de vormen


Zoutdeeg figuurtjes in de vorm van rendieren, sneeuwpoppen, kerstbomen en rondjes op een blauwe achtergrond.

De meest voor de hand liggende vormen voor zoutdeeg kerstboomdecoraties zijn de typische feestfiguren. Dit kunnen dingen zijn als:

 • Sneeuwpoppen
 • Peperkoekmannetjes
 • Kerstbomen
 • Rendieren
 • Roodborstjes
 • Sterren
 • Kerstmannen
 • Kerstballen

Het is het gemakkelijkst om deze vormen te maken met een set vormpjes voor kerstkoekjes. Aangezien het deeg gemaakt is van eetbare ingrediënten, kun je de koekjesvormpjes later weer gebruiken voor je echte koekjes. 

Heb je geen koekjesvormpjes? Geen probleem! Gebruik het sterke kartonnetje van Edet Ultra Soft toiletpapier als een handige cirkel om ronde vormen te maken die perfect zijn voor kerstballen.

Liever echt unieke kerstversiering van zoutdeeg? 

Wil je extra speciale zoutdeeg kerstboomversieringen maken, misschien om de eerste Kerst van je baby te vieren? Wat dacht je dan van schattige hand- of voetafdrukversieringen? Het is verrassend eenvoudig! 

Voordat je de vorm uitsnijdt, druk je het handje of voetje van je baby in het deeg om een inkeping te maken. Maak er zoveel als je wilt. Daarna kun je de vorm eromheen uitsnijden –, een eenvoudige ovaal of cirkel werkt goed. Na het bakken en afkoelen kun je de afdrukken accentueren door ze in felle kleuren te schilderen en de achtergrond effen te laten.

Zoutdeeg kerstversiering beschilderen en tentoonstellen


Een rondje en een hartje van zoutdeeg met een koordje eraan geregen en een beschilderde pootafdruk erop.

Zodra het deeg volledig is afgekoeld, kun je beginnen met schilderen. Acrylverf is een uitstekende optie, maar alleen voor oudere kinderen die het niet in hun mond stoppen (of over de hele tafel gooien!). 

Houd het simpel met één kleur of ga creatief aan de slag met patronen. Wil je meerdere lagen verf gebruiken, laat dan de eerste laag drogen voordat je de tweede aanbrengt. Je kunt zelfs proberen glitters aan de natte verf toe te voegen of te vingerverven om een stippenontwerp te maken. 

Zodra de verf is opgedroogd, kun je jouw versieringen langer houdbaar maken door een laagje transparante acrylsealer aan te brengen.

Om je zoutdeeg kerstversiering op te hangen, haal je gewoon wat dun lint, touw of koord door het gaatje bovenaan en maak je er een dubbele knoop in. Hang je versiering aan de kerstboom. Je kunt ook feestelijke figuurtjes maken van lege wc-rolletjes en deze onder de boom zetten.

Zo bewaar je brooddeeg kerstversiering


Kerstversiering van zoutdeeg, zoals een sneeuwpop, kerstboom, ster, rendier en kerstballen, op een blauwe achtergrond.

Gebruik een stevige doos om deze waardevolle versieringen veilig op te bergen tot volgend jaar. Stapel ze plat op elkaar met noppenfolie ertussen.

Nu je weet hoe je zoutdeeg kerstversiering maakt, hoef je alleen nog maar te beslissen welke vormen en verfeffecten je gaat proberen. Veel plezier!


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op