Knutselen voor kerst: originele kerstdecoraties zelf maken

Knutselen voor kerst: originele kerstdecoraties zelf maken

Kerstversiering knutselen is leuk voor het hele gezin. Je kunt deze kerstdecoratie-ideeën zelf maken of samen met je kinderen, want ze zijn gemakkelijk en snel, maar geven toch prachtige resultaten. Zo ben je snel in een feestelijke bui! Hier zijn twee van onze favoriete kerstversieringen om zelf te maken van lege wc-rollen.

magische sneeuwvlok | kerstman van wc-rol

2 kerstdecoratie-ideeën om zelf te maken

Deze simpele knutselwerkjes zijn leuk voor jong en oud, dus betrek iedereen erbij. Door samen aan de slag te gaan met kerstversiering knutselen, geniet iedereen van die gezellige kerstsfeer.

Kerstversiering maken: magische sneeuwvlok

Wat heb je nodig:

 • Lege Edet wc-rol
 • Liniaal
 • Potlood
 • Schaar
 • Lijm
 • Kwast
 • Witte verf
 • Witte (biologisch afbreekbare) glitter
 • Zilverkleurig garen
 1. knutselen kerst sneeuwvlok 01Maak de wc-rol plat met je handen. Gebruik een liniaal en een potlood om de wc-rol in tien stukken van ongeveer 1 cm breed te verdelen en knip deze voorzichtig uit.
 2. knutselen kerst sneeuwvlok 02Verf de stukken wit. Laat ze drogen en voeg dan een tweede laagje verf toe.
 3. knutselen kerst sneeuwvlok 03Pak vijf stukken en lijm ze met de zijkanten tegen elkaar aan in de vorm van een bloem. Laat ze drogen.
 4. knutselen kerst sneeuwvlok 04Plak de andere vijf stukken tussen de eerste vijf. Laat ook deze drogen.
 5. knutselen kerst sneeuwvlok 05Als de verf goed droog is, doe je een dun laagje lijm op de sneeuwvlok. Sprinkel de witte glitter eroverheen. Laat de sneeuwvlok goed drogen en knoop tenslotte een lus van zilverkleurig garen aan de bovenkant.

Knutselen voor Kerst met peuters: Kerstman van wc-rol

Ga je met jonge kinderen knutselen? Kerst voor peuters is niet compleet zonder deze vrolijke Kerstman met een dikke zachte baard … pak een lege wc-rol, een tissue, wat papier en stiften, en ga aan de slag!

Wat heb je nodig:

 • Lege Edet wc-rollen
 • A4’tjes rood, wit, zwart en roze papier
 • Een zwarte stift
 • Een goudkleurige gelpen of wat gouden glitterlijm
 • Zacht wc-papier (zoals Edet Ultra Soft)
 • Lijm
 • Dubbelzijdig plakband
 • Een stuk rood, wit, zwart of goudkleurig garen (optioneel)

als je deze kerstversiering gaat maken, krijg je een netter resultaat als je de randjes van het papier vastplakt zodat ze parallelle lijnen vormen.

 1. knutselen kerst de kerstman 01Meet een rechthoek van roze papier op zodat deze het juiste formaat heeft om rond de hele lege wc-rol te wikkelen en knip deze uit. Dit wordt het lichaam van de Kerstman - je kunt de rol zelf gebruiken om de juiste hoogte op te meten. Wikkel de roze rechthoek rond de wc-rol en plak deze vast met dubbelzijdig plakband. Knip vervolgens een rechthoek uit het rode papier. Maak deze half zo breed als de roze en wikkel het rond een helft van de wc-rol. Plak ook deze reep papier met dubbelzijdig plakband vast - dit wordt het pak van de Kerstman.
 2. knutselen kerst de kerstman 02Knip twee repen uit wit papier en eentje uit zwart papier. Zorg ervoor dat ze ongeveer 1cm breed en 15 cm lang zijn. Wikkel de witte repen om de wc-rol en plak ze aan de boven- en onderkant van het rode pak van de Kerstman. Plak de zwarte reep in het midden om de riem van de Kerstman te maken.
 3. knutselen kerst de kerstman 03Scheur een vel zacht wc-papier in dunne repen en maak hier proppen van (kinderen zullen dit geweldig vinden om te doen). Smeer wat lijm in een U-vorm op het gezicht van de Kerstman en plak de proppen wc-papier erop als baard. Als je wilt kun je ook een snor toevoegen. Laat de Kerstman goed drogen.
 4. knutselen kerst de kerstman 04Teken een gesp op de riem van de Kerstman met de goudkleurige pen en teken twee ogen, een neus en een mond op zijn gezicht met de zwarte stift.
 5. knutselen kerst de kerstman 05Zet een klein kommetje ondersteboven op het rode vel papier en trek er een lijn omheen. Knip deze cirkel uit. Vouw de cirkel dubbel en knip door de middenlijn om twee halve cirkels te maken. Pak een van de halve cirkels en rol deze op in een kegelvorm die groot genoeg is om op het hoofd van de Kerstman te passen. Plak het papier voor deze hoed met dubbelzijdig plakband vast.
 6. knutselen kerst de kerstman 06Maak voorzichtig een gaatje in de top van de hoed met een naald en rijg er het goudkleurige garen door. Maak een lus en plak de uiteinden vast met plakband. Smeer een beetje lijm rond de rand en op de top van de hoed, en plak er wat gepropt wc-papier op. Lijm tenslotte de hoed bovenop het hoofd van de Kerstman en laat hem goed drogen.

Originele kerstdecoraties zelf maken eindigt natuurlijk met zelf schoonmaken. Geef je kinderen een stuk vochtig keukenpapier om gemorste verf en lijm op te vegen. Daarna kun je heerlijk genieten van de kerstsfeer in je huis, maar je kunt de Kerstman natuurlijk ook een aantal vrienden geven! Je kunt dit knutselwerkje gemakkelijk aanpassen om rendieren, sneeuwpoppen en kerstelfjes te maken. Het zal niet lang duren voordat je huis eruit ziet als de Noordpool. De echte Kerstman zal zich meteen thuis voelen!

Misschien nog leuker dan kerstversiering zelf maken is om ze na kerst weer uit elkaar te halen. Laat je kinderen je hiermee helpen en recycle al het papier en karton.


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op