Een hygiënisch toilet: 10 regels voor elk toiletbezoek

Een hygiënisch toilet: 10 regels voor elk toiletbezoek

Goede hygiënepraktijken zijn erg belangrijk in het toilet. Ze helpen bacteriën en ziektes op afstand te houden, zodat iedereen in goede gezondheid kan blijven. Desondanks kan het voor iedereen moeilijk zijn om alle toiletregels te onthouden. 

Je kunt onze handige wc-regels printen en aan de muur hangen in het toilet om iedereen eraan te herinneren. Lees bovendien verder om alles te weten te komen over deze hygiëneregels voor de badkamer en waarom ze eigenlijk belangrijk zijn. 

Waarom zijn wc-regels belangrijk?

Handige toiletregels aan de muur is allemaal goed en wel, maar begrijpen jij – en je dierbaren – waarom ze zo belangrijk zijn? Hier is wat meer informatie over waarom het essentieel is om deze top tien hygiëneregels bij elk toiletbezoek te volgen: 

 • Door deze regels te volgen, blijft de omgeving die iedereen in je huishouden regelmatig gebruikt schoon en comfortabel. 
 • De wc doorspoelen kan ontlasting en meer rond de oppervlakken van het toilet verspreiden, dus hou het toilet schoon en opgeruimd.¹ 
 • Persoonlijke hygiëne heeft een sterke impact op de lichamelijke gezondheid en heeft ook sociale voordelen. 
 • Het kennen en opvolgen van deze wc-regels helpt je om er goed uit te zien en je goed te voelen. 

Wie moet zich aan de toiletregels houden?

Om ervoor te zorgen dat jij en je dierbaren gelukkig en gezond blijven, moet iedereen worden geleerd hoe de hygiënevoorschriften op het toilet moeten worden nageleefd. Hier zijn een paar tips om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de wc-regels houdt: 

 • Maak het passend bij de leeftijd wanneer je met je kinderen praat. Een peuter die zindelijk is, kan bijvoorbeeld worden geleerd om goed handen te wassen na het plassen (en poepen), maar mag geen toiletreiniger of toiletborstel gebruiken. 
 • Hang de uitgeprinte toiletregels op een goed zichtbare plek. Het ophangen aan de achterkant van de deur lijkt misschien een goede keuze, maar zullen mensen er echt aandacht aan besteden? Door het dicht bij het toilet te plaatsen, zal het voor iedereen meer opvallen. 
 • Betrek iedereen bij elke fase. Of het nu gaat om het vervangen van de wc-rol wanneer ze het laatste velletje gebruiken, of het gezamenlijk inkopen doen van huishoudproducten in jouw huishouden, zorg ervoor dat jullie allemaal verantwoordelijkheid nemen. 

Top tien toiletregels voor goede hygiëne

Je weet natuurlijk dat je deze regels kunt uitprinten en bij het toilet kunt ophangen. Je kunt je kinderen ook betrekken bij het versieren om hen te helpen de regels te leren. Voordat je ze echter uitprint, gaan we in detail in op elk van de wc-regels: 

 1. Doe de deur dicht. De eerste van onze 10 toiletregels gaat over het belang van privacy en respect. Het sluiten van de deur geeft de toiletgebruiker niet alleen privacy, maar toont ook respect voor alle anderen in uw huis, door toiletzaken te houden waar het hoort. 
 2. Veeg van voor naar achter. Dit is een van de belangrijkste toiletregels voor je persoonlijke gezondheid en hygiëne. Door je billen van voor naar achter af te vegen kun je namelijk blaasontsteking helpen voorkomen. Tenzij je fysieke beperkingen hebt, is dit een regel waar elk lid van het huishouden zich aan moet houden.

  Gebruik toiletpapier dat zacht en sterk is, zoals Edet Ultra Soft. Dit 4-laagse wc-papier is extra sterk en extra zacht op je huid.

 3. Eindig met vochtig toiletpapier. De lijst met toiletregels herinnert iedereen aan de beste billenveegroutine: gebruik eerst droog toiletpapier en vervolgens doorspoelbaar Edet vochtig toiletpapier voor een extra schoon en fris gevoel.
 4. Vermijd plasspatten. Als je zittend plast, zorg je ervoor dat je de juiste houding hebt zodat je plas netjes in de pot terechtkomt. Als je staand plast, kun je spetters voorkomen door goed te richten. Hou het toilet schoon door de bril omhoog te doen en ga zo dicht mogelijk bij de wc-pot staan.
 5. Veeg eventueel de bril af. Zelfs als je erg voorzichtig bent, kun je spatten maken. Dat geeft helemaal niets, zolang je ze maar meteen wegveegt. Dit is ook een van die wc-regels waarmee je laat zien dat je respect hebt voor de anderen in je huishouden.
 6. Vergeet niet door te spoelen. Dit klinkt misschien erg logisch, maar als je haast hebt wil het nog wel eens voorkomen dat je vergeet de wc door te spoelen. Deze toiletregel helpt je eraan te herinneren. Vergeet niet het deksel dicht te houden bij het wc doorspoelen, om de verspreiding van deeltjes die in de pot moeten blijven te stoppen.¹
 7. Gebruik de wc-borstel om remsporen uit de wc te vegen. Een algemene wc-regel is om het toilet zo achter te laten als je het tegenkwam. Dit kan betekenen dat je de pot soms snel even moet schoonmaken met de wc-borstel. Doe een beetje wc-reiniger in de pot, schrob remsporen van de wc, spoel de wc door en zet de borstel terug.
 8. Doe de wc-bril omlaag. Iedereen vindt het fijn om de wc gebruiksklaar te vinden. De wc-bril omlaag doen is een van de makkelijkste manieren om ervoor te zorgen dat iedereen tevreden is.
 9. Handen wassen na het plassen. Je handen wassen na elk toiletbezoek is essentieel voor goede persoonlijke hygiëne. Zeep, warm water en een grondige handenwasroutine zorgen ervoor dat ziektekiemen geen kans krijgen.2
 10. Vervang de wc-rol indien nodig. Weinig is zo vervelend als er te laat achter komen dat de wc-rol leeg is! Door een nieuwe rol toiletpapier klaar te zetten als je de vorige op maakt, heeft voortaan niemand in huis hier meer last van.

Om iedereen aan te moedigen de lege wc-rol te vervangen, zorg je ervoor dat er altijd wat bij de hand is, of je nu een paar reserverollen in de badkamerkast bewaart of een toiletrolhouder gebruikt.

 

Door bij elk bezoek aan het toilet deze regels in acht te nemen, blijft je toilet hygiënisch schoon. Print de 10 wc-regels uit en hang ze op een goed zichtbaar plaatsje in je toilet, zodat je erop kunt vertrouwen dat je hele huishouden op de hoogte is. 

Bronnen: 

¹ Onderzoekers brengen met groene lasers in beeld wat er gebeurt als je een openbaar toilet doorspoelt (en ze waren vrij geschokt), Scientias.nl 

2 Handen wassen, RIVM 


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op
10 Wc-regels voor optimale hygiëne

Download je gids hier

10 Wc-regels voor optimale hygiëne

Een infographic met 10 toiletregels geschreven in witte letters op een paarse achtergrond.

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op