Hoe voorkom je een blaasontsteking?

Blaasontsteking Voorkomen

Als je wel eens een blaasontsteking hebt gehad, weet je goed hoe vervelend en pijnlijk dat kan zijn. Het goede nieuws is dat de preventie van blaasontsteking in de meeste gevallen erg gemakkelijk is. Vrouwen en meisjes krijgen makkelijker blaasontsteking dan mannen, maar als liefhebbende vader of partner kunnen deze tips je helpen de vrouwen in je leven te ondersteunen.

Deze tips leren je meer over het voorkomen van blaasontsteking bij vrouwen, mannen en kinderen, maar zoek altijd professioneel medisch advies als jij of een familielid last heeft van blaasontstekingssymptomen.

 1. Blaasontsteking voorkomen met goede hygiëne
  Blaasontsteking ontstaat wanneer bacteriën via de plasbuis in de blaas terecht komen. Vaak gaat het hierbij om bacteriën die in de darmen leven. Vrouwen en meisjes hebben hier vaker last van dan mannen, omdat de uitgang van hun plasbuis dichter bij de anus ligt. Een van de beste manieren om blaasontsteking als vrouw te voorkomen is dan ook om je na het toiletgebruik op de juiste manier af te vegen . Dit betekent dat je van voor naar achter veegt, zodat bacteriën uit je darmen niet in de buurt van je plasbuis komen.

  Gebruik vochtig toiletpapier nadat je je droog hebt afgeveegd voor een schoon en fris gevoel. Je kunt Edet vochtig toiletpapier gewoon doorspoelen omdat het biologisch afbreekbaar is. Het is dus gemakkelijk te gebruiken.

 2. Veel water drinken voor het voorkomen van blaasontsteking
  Als je je afvraagt hoe je een blaasontsteking voorkomt bij kinderen, spoor ze dan aan om de hele dag door veel water te drinken. Dit voorkomt verstopping, dat is belangrijk want verstopping kan het moeilijk maken voor kinderen om hun blaas goed te legen. Het niet goed legen van de blaas kan, volgens Thuisarts.nl , een oorzaak zijn van een blaasontsteking. Dus genoeg drinken …
 3. Ga regelmatig naar het toilet en leeg de blaas helemaal
  Een van de makkelijkste manieren om blaasontsteking als vrouw (en als man) te voorkomen is om goed te luisteren naar je blaas. Regelmatig naar de wc gaan verkleint namelijk de kans dat bacteriën ontstekingen veroorzaken. Heb je kleine kinderen? Spoor ze aan om het altijd meteen te zeggen als ze moeten plassen en leg uit dat het belangrijk is om zo snel mogelijk te gaan. Heeft je kind een beetje extra ondersteuning nodig bij het toiletbezoek? Maak er een plezierige ervaring van door extra zacht en sterk toiletpapier te gebruiken, zoals Edet Ultra Soft , en lees eventueel een verhaaltje voor of zing samen een liedje.
 4. Gebruik de juiste verzorgingsproducten
  Hoewel het heerlijk is om te ontspannen in een lekker ruikend bubbelbad, kun je voor het voorkomen van blaasontsteking bij vrouwen geparfumeerde producten beter vermijden. Was je genitaliën ook nooit met geparfumeerde zeep, maar gebruik alleen lauw water of milde producten zonder toegevoegde geurstoffen.
 5. Preventie van blaasontsteking: draag katoenen ondergoed
  Als je wilt weten hoe je een blaasontsteking voorkomt, kan het een goed idee zijn om door je ondergoedlade te gaan. Schaf ondergoed aan van natuurlijke materialen, zoals katoen of bamboe, in plaats van synthetische materialen zoals nylon of polyester – deze kunnen namelijk de groei van bacteriën stimuleren. Let er ook op dat je ondergoed niet te strak zit. Vermijd om dezelfde reden ook het dragen van erg strakke broeken.

Ook het drinken van cranberrysap zou kunnen helpen om blaasontsteking te voorkomen, er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat dit ondersteunt.

Een blaasontsteking voorkomen lukt niet altijd. Als jij last hebt van symptomen, zoals troebele of sterk ruikende urine en pijn bij het plassen, drink dan veel water en zoek professioneel medisch advies als de klachten langer dan een paar dagen aanhouden, je erg veel pijn hebt of koorts hebt. Ben je zwanger of heb je diabetes? Of heb je als man last van een blaasontsteking? Neem dan altijd meteen contact op met je huisarts.


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op