Mag je vochtig toiletpapier doorspoelen?

Mag je vochtig toiletpapier doorspoelen?

Er zijn verschillende manieren om je billen af te vegen na het toiletgebruik – droog papier en vochtig toiletpapier, maar ook vochtige doekjes of babydoekjes. Maar welke kun je doorspoelen? Mag je vochtige doekjes doorspoelen? En vochtig toiletpapier? Zijn doorspoelbare doekjes echt doorspoelbaar? En welk wc-papier lost het beste op? Hier lees je alles wat je moet weten over het verschil tussen vochtig toiletpapier gemaakt van plantaardige vezels en doekjes die plastic bevatten en ontdek je welke vochtige doekjes doorgespoeld kunnen worden.

Vochtige doekjes: doorspoelen of niet?

Mag je vochtige doekjes door het toilet spoelen? Omdat vochtig toiletpapier gemakkelijk wordt verward met andere vochtige doekjes, is het logisch dat je je afvraagt of vochtig toiletpapier kan worden doorgespoeld. Maar eigenlijk is vochtig toiletpapier een ander product dan vochtige doekjes of babydoekjes. Laten we het eens op een rijtje zetten, zodat we met een gerust hart de vraag kunnen beantwoorden: kun je vochtig wc-papier doorspoelen?

Hoe weet je of vochtige doekjes in de wc mogen?

Om "ja" te kunnen antwoorden op de vraag "mag vochtig toiletpapier in de wc?" moeten we een paar dingen nagaan. Bij correct gebruik moet het product:

  • Door toiletten spoelen 
  • Door goed onderhouden afvoerleidingen spoelen 
  • Door afvalwatersystemen gaan 
  • Compatibel zijn met afvalwaterzuiverings-, vuilnis- en afvoersystemen
  • Afbreekbaar zijn in het rioleringssysteem
  • Geen verstopping van het systeem of andere operationele problemen veroorzaken

Om te weten of een product aan deze eisen voldoet, kijk je of je het "veilig door te spoelen"-symbool op de verpakking vindt. Edet vochtig toiletpapier is gecertificeerd als doorspoelbaar door de EDANA, die de richtlijnen vaststelt voor de doorspoelbaarheid van niet-geweven producten. Dit betekent dat wij het symbool "veilig door te spoelen" op onze verpakkingen mogen aanbrengen. 

Edet vochtig toiletpapier amandel is net zo veilig om door te spoelen als droog toiletpapier, omdat het voldoet aan alle eisen voor doorspoelbaarheid. En het kan samen met droog papier worden doorgespoeld; wanneer je beide in twee stappen gebruikt, hoef je geen extra water te gebruiken om een tweede keer door te spoelen.

Daarmee is de vraag over het doorspoelen van ons vochtig toiletpapier beantwoord – maar kun je andere doekjes zoals bijvoorbeeld babydoekjes doorspoelen? Dat is een andere zaak. Een belangrijke reden waarom Edet vochtig toiletpapier veilig is om door te spoelen, is dat het doekje geen plastic bevat, in tegenstelling tot de meeste andere vochtige doekjes.  Op elke verpakking dient vermeld te worden of het doorspoelbaar is of niet, herkenbaar aan het symbool van een toilet, eenvoudig toch?

Kun je babydoekjes door de wc spoelen? 

En kun je andere vochtige doekjes door het toilet spoelen? Het probleem met veel vochtige doekjes en babydoekjes is dat ze veel synthetische vezels bevatten en daardoor niet afbreekbaar zijn. En omdat die doekjes niet op dezelfde manier uit elkaar vallen als doekjes die gemaakt zijn van 100% plantaardige vezels, kunnen ze uiteindelijk pijpleidingen en riolen verstoppen. Deze laatste doekjes zijn herkenbaar aan het symbool toilet dat ze in het toilet mogen en doorspoelbaar zijn. Een tip van ons om daar op te letten en op te volgen.

Kun je vochtig wc-papier doorspoelen dat volledig van plantaardige vezels is gemaakt?

Ja, dat kan. Vochtig toiletpapier van Edet is gemaakt van 100% natuurlijke vezels, zonder kunststoffen – en het is net zo veilig om door te spoelen als droog toiletpapier. Om er zeker van te zijn dat ons Edet vochtig toiletpapier doorspoelbaar is, is het grondig getest in een reeks verschillende leidingen.* Dus als je je afvraagt "mag je vochtig toiletpapier doorspoelen?” dan weet je nu zeker dat je dat wel degelijk mag doen met Edet.  

* Volgens EDANA-richtlijnen 4e Editie


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op