DIY-recyclingprojecten: 2 geweldige ideeën voor decoraties

Een krans van kleurrijke bloemen en een slinger van lantaarns gemaakt van gerecycled karton met geïllustreerde mensen

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Je huis versieren is leuk, maar het geeft nog meer voldoening als je de decoraties zelf maakt. Het is ook een ideale manier om oude verpakkingen te recyclen en is daardoor goed voor het milieu en voor je portemonnee. We hebben twee wanddecoratie-ideeën voor je uitgezocht die elke kamer een unieke uitstraling geven. Je zult erg trots zijn als je je zelfgemaakte kunst aan de muur ziet hangen!

Helpen je kinderen mee? We raden aan dat een verantwoordelijke volwassene het knippen doet en dat de kleine assistenten het verven, plakken en monteren voor hun rekening nemen.

DIY-kunst aan de muur: theelichtlantaarns 

Als je op zoek bent naar ideeën voor muurkunst, waarom kies je dan niet voor ‘deco-recyling’ (decoreren plus recycling – snap je ’m?) om je kamer zowel te versieren als te verlichten? En dat is precies wat je krijgt met dit idee voor gerecyclede muurkunst: zo maak je mooie lantaren van de lege toiletrollen van Edet Xtra Long.

Duurt ongeveer 1,5 uur

Wat heb je nodig:

 • Lege toiletrollen van Edet
 • Pakpapier of restjes behang
 • Lijmstift
 • Schaar
 • Led-theelichtjes
 • Dubbelzijdig plakband
 • Touw
 1. kunst aan de muur ideeen decoratieve lantaarns 01Bedek de lege toiletrollen eerst met verschillende stukken mooi papier en plak ze op hun plek met de lijmstift.
 2. kunst aan de muur ideeen decoratieve lantaarns 02Knip de rollen vervolgens in lengterichting open en leg ze plat. Vouw ze nu in de lengte doormidden.  
 3. kunst aan de muur ideeen decoratieve lantaarns 03Maak sneden van 0,5 cm breed langs de onderste gevouwen rand tot ongeveer 1 cm van de bovenkant.  
 4. kunst aan de muur ideeen decoratieve lantaarns 04Open de rol en wikkel de onderste band om het theelichtje. Als je geen led-theelichtje hebt, kun je een echt theelichtje gebruiken (maar steek het niet aan!)of een rond voorwerp van dezelfde grootte en vorm. Gebruik het dubbelzijdige plakband om het op zijn plaats te plakken en plak de bovenste band samen met een klein stukje plakband.
 5. kunst aan de muur ideeen decoratieve lantaarns 05Knip tenslotte lussen van touw en plak ze aan de bovenkant van de lantaarns.Rijg deze aan een langer stuk touw.

DIY-recycling: een tropische krans

Heb je zin in wat meer creatieve ‘decorecycling’? Haal dan de tropen in huis met deze prachtige kleurrijke krans.

Duurt ongeveer 2 uur

Wat heb je nodig:

 • Resten dun karton
 • Edet toiletpapier
 • Schaar
 • Bloemen- en bladsjablonen
 • Klein bordje
 • Schotel
 • Verf in heldere kleuren
 • Verfkwast
 • Stiften
 1. kunst aan de muur ideeen decoratieve tropische krans 01Gebruik de sjablonen om bloem- en bladvormen op het karton te tekenen en knip ze uit.
 2. kunst aan de muur ideeen decoratieve tropische krans 02Gebruik het bordje en de schotel om een ring te tekenen op het karton en knip ook deze uit. Deze ring gaat de basis vormen van je krans.
 3. kunst aan de muur ideeen decoratieve tropische krans 03Verf de bloemen en bladeren in verschillende felle kleuren en laat ze drogen. 

  Terwijl je wacht tot de verf droog is, kun je de kinderen een stukje vochtig keukenpapier geven om vlekjes en gemorste verf van de tafel weg te vegen (voordat de vlekjes ook drogen!).

 4. kunst aan de muur ideeen decoratieve tropische krans 04Gebruik gele en oranje stiften om een paar velletjes toiletpapier in te kleuren. Knip ze vervolgens in stroken van 2cm breed.
 5. Nu is het tijd om de krans in elkaar te zetten. Plak de bladeren aan de krans met lijn; kinderen zullen dit deel geweldig vinden!
 6. kunst aan de muur ideeen decoratieve tropische krans 06Lijm nu ook de bloemen op hun plek en vouw de bloemblaadjes om ze een 3D-effect te geven.
 7. kunst aan de muur ideeen decoratieve tropische krans 07Draai vervolgens de gele en oranje franjes in elkaar en plak ze in het midden van de bloemen.

Deze wanddecoratie-ideeën brengen een beetje kleur aan in ieder huis. Als je iets wilt doen met al die restjes kartonen lege toiletrollen die altijd wel ergens rondslingeren,is dit een leuke optie voor wat unieke zelfgemaakte kunst aan de muur. Veel plezier met het knutselen!


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op