Pizza- of brooddeeg kneden in 8 stappen 

Close-up van twee handen die deeg kneden op een met bloem bestoven oppervlak

Bakken met kleine (en grote!) chef-koks staat altijd garant voor veel plezier – en vaak ook voor troep! Of je nu een brood, pizza, taart of een zoete lekkernij zoals churros maakt, zelfgemaakt deeg is heerlijk. Een van de belangrijkste factoren bij het verkrijgen van kwaliteitsbrood of - gebak is leren hoe je deeg op de juiste manier kneedt. 

Van wat je nodig hebt tot de 8 eenvoudige tips en trucs die je moet volgen bij het kneden van deeg, we laten je zien hoe je keer op keer een fantastisch zelfgemaakt deeg maakt. Lees verder om meer te leren over pizza- of brooddeeg kneden met een machine of met de hand, inclusief wat je doet als het deeg te plakkerig is en hoe je je handen na het kneden weer schoon krijgt. 

Wat is kneden? 

Deeg is de basis van veel verschillende recepten, van brood tot gebak. Simpel gezegd, kneden is de stap in een recept waarin je je deeg bewerkt. Tijdens dit proces draai en vouw je het deeg om alle ingrediënten volledig te combineren. 

Waarom is deeg kneden zo belangrijk? 

Met onze 8 simpele stappen leer je het ‘hoe’ als het gaat om het kneden van deeg, maar weet je ook het ‘waarom’? Hier is waarom het belangrijk is om deeg te kneden: 

 • Het kneedproces helpt de ontwikkeling van het deeg te versnellen. 
 • Kneden helpt om zuurstof te combineren met de gluten in het mengsel. 
 • Kneden voegt ook warmte toe en door de hogere temperatuur kan de gist sneller aan het werk tijdens het fermentatieproces. 
 • Kneden voegt ook kracht toe aan de uiteindelijk gebakken lekkernijen die je met het deeg maakt. 

Hoe kun je deeg voor pizza of brood kneden? 

Er zijn een paar verschillende manieren om deeg te kneden, afhankelijk van hoeveel tijd – en rommel– je bereid bent te besteden aan het proces. Dit zijn de drie belangrijkste opties waaruit je kunt kiezen om je brood- of pizzadeeg te kneden: 

 1. Broodmachines 
 2. Keukenmachine 
 3. Deeg kneden met de hand 

Deeg kneden met de hand: de voorbereidingen 

Brooddeeg kneden met een machine is natuurlijk de snelste optie, maar dat is lang niet zo bevredigend als het met de hand doen. En als je eenmaal weet hoe je deeg goed met de hand moet kneden, is het eigenlijk best leuk. Ten eerste moet je je voorbereiden. Hier zijn onze beste voorbereidingstips om brooddeeg te kneden:  

 • Begin met een schoon oppervlak. Dit helpt de overdracht van bacteriën en ziektekiemen op je deeg te voorkomen.¹ 
 • Vergeet niet je handen te wassen. Handhygiëne is altijd belangrijk bij het hanteren van voedsel.² 
 • Verzamel alles wat je nodig hebt bij elkaar, zoals een mengkom en je deeg. Overweeg om ook een schort te dragen om je kleding schoon te houden! 

Extra sterk keukenpapier, zoals Edet Superior , is ideaal om gemorst deeg en restjes bloem op te vegen, omdat het ook nat ontzettend sterk is.

Tips voor deeg kneden met de hand   

Als je alles eenmaal schoon en klaar voor gebruik hebt, hebben we een heel eenvoudige methode voor geweldig deeg.We weten allemaal dat het geheim van elk succesvol brood een solide basis is: het beste deeg. Je hoeft alleen maar ons 8-stappenplan te volgen om perfect brood- of pizzadeeg te kneden: 

 1. Strooi eerst een flinke laag bloem op je werkblad. Dit zorgt ervoor dat het deeg niet aan je aanrecht of keukentafel plakt. 
 2. Duw en rek het deeg uit totdat je het op kan vouwen. Draai het een kwartslag, rek het weer uit en vouw het op.  
 3. Herhaal dit tot je een glad deeg hebt, waarbij je je handpalm gebruikt om het deeg elke keer weg te duwen. 
 4. Is het deeg te plakkerig? Blijf dan nog even kneden – brood- of pizzadeeg plakt aan je handen als je net begint met kneden, maar wordt geleidelijk gladder en elastischer.  
 5. Het deeg is klaar als het niet meer plakt en elastisch is als je het uitrekt. Blijft het plakken? Voeg dan een beetje meer bloem toe. Uiteindelijk zal het deeg de beslagkom ‘schoonmaken’ door restjes van de rand op te pikken en in de rest van het mengsel op te nemen. 
 6. Rol het deeg in een bal zodra je er tevreden mee bent, en duw voorzichtig je vinger in de bovenkant. Als de deuk meteen weer ophoog springt, kun je stoppen met kneden. Afhankelijk van wat je maakt, kun je het deeg in een schone beslagkom doen en afdekken met vershoudfolie of een theedoek. 
 7. Laat het deeg zo lang als nodig rijzen voordat je de lucht eruit slaat. 
 8. Wanneer je dit stadium bereikt hebt, kun je het deeg in welke vorm dan ook rollen, snijden of vormen. 

Je plakkerige handen schoon krijgen 

Deeg plakt aan je handen – dat is onvermijdelijk als je zelf brood- of pizzadeeg kneedt. Grijp niet meteen naar de kraan, want er is een betere manier om je vingers schoon te krijgen als je brooddeeg plakkerig is: 

 • Pak een klein handje bloem. 
 • Houd je handen boven een lege kom of de vuilnisbak en wrijf de bloem tussen je vingers en handpalmen. 
 • Waar het in contact komt met de droge bloem, zal het deeg beginnen uit te drogen.  
 • Blijf je handen tegen elkaar wrijven totdat het (nu droge) deeg eraf kruimelt. 
 • Zodra het deeg is verwijderd, kun je je handen gewoon wassen om achtergebleven deeltjes te verwijderen. 

Je hoeft dus niet langer te vrezen dat brood- of pizzadeeg te plakkerig is om mee te werken, maar kunt meteen aan de slag! 

Met de keukenmachine deeg kneden 

Hoe bevredigend het kneden van deeg met de hand ook is, soms hebben we niet de tijd om zelf het deeg te bewerken, dus hier zijn een paar tips voor het gebruik van een keukenmachine om deeg te kneden: 

 • Voeg eerst je deeg toe aan de kom van je keukenmachine met deeghaak. 
 • Zet de keukenmachine op een lage snelheid. 
 • Laat de machine het deeg 6-7 minuten kneden tot het volledig gemengd is. 
 • Zodra het deeg aan de haak kleeft en de zijkanten van de mengkom schoonmaakt, is het klaar om verder te verwerken. 
 • Net als bij het kneden van deeg met de hand, moet je streven naar een glad en elastisch resultaat. 

Als je er een hebt, is een broodbakmachine een nog snellere en gemakkelijkere optie om deeg voor brood te kneden. Volg gewoon de instructies van de fabrikanten voor jouw specifieke broodbakmachine en zorg ervoor dat je deze instelt op 'alleen deeg', zodat je niet per ongeluk een volledig proces van kneden, rijzen en bakken start!

Je weet nu precies hoe je deeg moet kneden, wat je moet doen als je pizzadeeg te plakkerig is en hoe je je handen makkelijk weer schoonmaakt. Je hoeft dus alleen nog maar veel te oefenen. Het zal niet lang duren voordat je als een pro experimenteert met verschillende smaken en vullingen! 

Ben je dol op zelfgebakken brood, maar wil je liever niet elke dag brooddeeg kneden? Kneed dan een dubbele hoeveelheid en vries een van je verse broden in. Hier lees je onze tips om brood in te vriezen en te ontdooien. 

Bronnen 

¹ Algemene kaart 5x veilig eten, Voedingscentrum

² Is handenwassen voor het eten nodig?, Voedingscentrum


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op