Drie manieren om groene tomaten te laten rijpen

Drie manieren om groene tomaten te laten rijpen

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Heb je ooit rondgekeken in je tuin en je afgevraagd waarom je tomaten nog niet rijp zijn? Wil je weten hoe je tomaten binnen kunt laten rijpen? Het goede nieuws is dat er verschillende manieren zijn om groene tomaten te laten rijpen, zodat je er eerder van kunt genieten. We leggen uit waarom ze misschien nog niet klaar zijn en laten je dan zien hoe je groene tomaten op drie verschillende manieren kunt laten rijpen.

Waarom tomaten stoppen met rijpen

Sappige tomaten zijn heerlijk, maar tomaten zijn minder lekker als ze onrijp, hard en smaakloos zijn. Maar waarom stopt het rijpingsproces soms? Warmte is de sleutel tot het kweken van sappige, rijpe tomaten. Als ze worden blootgesteld aan koude temperaturen, kan het rijpingsproces stoppen. Te veel warmte kan echter ook een probleem zijn, want dat kan weer leiden tot een taaie schil.

Wat is dan de beste manier om groene tomaten te rijpen? In een ideale wereld zouden ze dat op natuurlijke wijze doen, in de juiste temperatuursomstandigheden in de buitenlucht. Maar dat is niet altijd mogelijk en daarom hebben we een paar tips om tomaten binnen te laten rijpen.

Tomaten laten rijpen in huis: de cruciale eerste stap

Nadat je je tomaten ruim de tijd hebt gegeven om zelf te rijpen, komt er een moment waarop je kunt ingrijpen om ze een handje te helpen. Welke methode je ook kiest, het belangrijkste is dat je tomaten kiest die tekenen van rijping vertonen. Dit kun je herkennen aan de kleurverandering. Het is het moment waarop je groene tomaten op bepaalde plekken een meer gele of oranje tint krijgen. Hier zijn drie methoden om te helpen om je tomaten te rijpen.

1. De beste manier om tomaten sneller te laten rijpen in een zak:

 • Pak een papieren zak
 • Doe er een rijpe banaan of appel in. Dit versnelt het rijpingsproces, aangezien beide ethaan afgeven, een gas dat helpt bij het rijpingsproces.
 • Doe je tomaten in de zak en zorg ervoor dat ze niet te veel worden platgedrukt. Vruchten geven vocht af tijdens het rijpen en als er niet genoeg ruimte is, kan dit leiden tot schimmelvorming.

Wikkel je tomaten in absorberend Edet keukenpapier uit je Easypull dispenservoordat je ze in de rijpingszak plaatst. Dit kan een beetje bescherming bieden tegen koude tocht en kan overtollig vocht absorberen tijdens het rijpingsproces.

 • Vouw de bovenkant van de zak om en leg 'm op een warme plek.
 • Controleer regelmatig welke tomaten rijp zijn en verwijder eventuele bedorven tomaten.
 • Ze zullen waarschijnlijk op verschillende tijdstippen rijp zijn. Haal elke tomaat eruit zodra die rijp is om te voorkomen dat de tomaten het smakelijkste stadium voorbij gaan.

2. De beste manier om tomaten rood te laten worden op een vensterbank:

 • Kies zorgvuldig welke vensterbank je gebruikt. De vensterbank moet zich op een warme plek bevinden en er moet veel zonlicht op vallen, maar je wil niet dat de vensterbank de hele dag bloedheet is.
 • Leg een paar vellen Edet keukenpapier op de vensterbank en rangschik de tomaten erop. Laat wat ruimte tussen elke tomaat.
 • Controleer ze dagelijks en verschuif ze indiennodig.
 • Plaats ze in een papieren zak als ze rijp beginnen te worden (zonder de banaan of appel) en blijf ze controleren.
 • Haal ze eruit als ze rijp zijn. Je kunt ze meteen opeten of wikkel ze in een vel keukenpapier om ze vers te houden voor later.

3. De beste manier om tomaten ondersteboven te laten rijpen:

Voor deze methode heb je de hele plant nodig, Je hoeft de tomaten dus niet eerst van de tros te halen. Probeer deze methode eens wanneer je de laatste tomaten van het seizoen aan het rijpen bent.

 • Haal de tomatenplant met wortel en al uit de grond.
 • Schud de grond voorzichtig van de wortels.
 • Neem de plant mee naar binnen en hang hem ondersteboven om verder te rijpen. Sommigen zweren bij deze methode, omdat ze geloven dat tomaten het lekkerst zijn als ze zoveel mogelijk energie uit hun wortels halen.
 • Let goed op of er veranderingen zijn en verwijder de tomaten wanneer ze rijp zijn.

Dit is een goede methode om eens te proberen als het weer echt een stuk kouder wordt.

En daar heb je het; tips voor hoe je tomaten kunt laten rijpen op drie manieren. Veel rijpplezier!


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op