9 tips om veilig een frituurpan schoon te maken

9 tips om veilig een frituurpan schoon te maken

Knapperige tempura, perfecte patat en gefrituurde kippenvleugels… veel van de lekkerste (en makkelijkste!) gerechten komen uit de frituur. Maar als vieze vetvlekken en verbrande restjes in de weg gaan zitten, is het tijd om te ontdekken hoe je een friteuse schoonmaken kunt. Hoe maak je een frituurpan schoon? Hier leer je het in 9 makkelijke stappen, van een frituurpan ontvetten tot algemeen onderhoud.

Het schoonmaken van een frituurpan is makkelijker als je spatten meteen opveegt, dus houdt een rol sterk en absorberend keukenpapier bij de hand. Met de Edet Easypull keukenpapier dispenser kun je met één hand een velletje afscheuren terwijl je staat te frituren!

 1. Alles wat je nodig hebt om de frituur schoon te maken
  Kijk voordat je begint je frituurpan te reinigen even naar wat je nodig hebt om de klus te klaren:  
  • Afwasmiddel
  • Bak om de olie op te vangen
  • Schuursponsje
  • Pannenschraper of spatel
  • Zachte borstel
  Edet keukenpapier

 2. Veilig een friteuse schoonmaken
  Veiligheid is essentieel bij het schoonmaken van een frituurpan. Let hierop:
  • Zet de friteuse uit en haal de stekker uit het stopcontact
  • Laat de olie helemaal afkoelen
  • Wikkel kabels en stekkers in keukenpapier om ze te beschermen tegen spatten.
  • Dompel de friteuse nooit onder in water. 

 3. De olie afvoeren
  Zodra de olie is afgekoeld, kun je de friteuse laten leeglopen in een afsluitbare bak. Als je de olie wilt hergebruiken, moet je even controleren of deze niet vies is geworden of sterk in kleur is veranderd. Bewaar de olie op een koele plek of doe het terug in de lege fles en breng het naar een recyclingpunt. Spoel frituurolie nooit door de gootsteen of het toilet!

 4. Het frituurmandje schoonmaken
  Haal het mandje uit de frituurpan en maak het schoon met een warm sopje. Tijd voor een work-out! Schrob hard met een schuursponsje om aangebrand vuil te verwijderen. Spoel het mandje tenslotte af en laat het opdrogen.

 5. Vet en vuil verwijderen
  De volgende stap om je frietpan schoon te maken is het opdeppen van de laatste restjes olie (dit kun je het beste doen met sterk keukenpapier dat goed absorbeert, zoals Edet) voordat je de rest van het vuil aanpakt. Pak je spatels en pannenschrapers erbij, maar zorg er wel voor dat ze niet van metaal zijn om krassen te voorkomen.

 6. De frituurpan ontvetten
  Hoe maak je een frituurpan schoon als deze onder het vet zit? Maak een sopje in een grote kom en zet deze naast de friteuse neer. Je kunt de hele frituurpan ontvetten met dit sopje en een sponsje. Vul tenslotte de frituurpan met heet water en laat dit in ongeveer 30 minuten ook het hardnekkige vuil losweken. 

 7. De filters schoonmaken
  Je kunt ook de filters van de frituurpan schoonmaken met een sopje. Als je de filters kunt verwijderen, kun je ze laten weken en vervolgens afnemen met een velletje absorberend keukenpapier. Zo niet, doe dan wat afwasmiddel op een stuk keukenpapier en gebruik dit om vet en vuil te verwijderen.

 8. Puntjes op de i
  Je bent er bijna! Giet het hete water uit de frituurpan en spoel de laatste restjes vuil weg. Laat de binnenkant van de friteuse drogen en neem de buitenkant nog even af met een vel Edet keukenpapier.

 9. Onderhoud
  De frituur schoonmaken is een stuk makkelijker als je deze goed onderhoudt:
  • De frituurpan reinigen gaat een stuk sneller als je het regelmatig doet.
  • Veeg vetspatten tijdens het frituren meteen van de buitenkant van de friteuse met een vel keukenpapier
  • Vervang de olie regelmatig als je de friteuse veel gebruikt.
  • Borstel het verwarmingselement nadat je de friteuse hebt laten leeglopen.
  • Volg altijd de gebruiksaanwijzing van jouw frituurpan. 

Nu je weet hoe je een frietpan schoonmaken kunt, kun je meteen aan de slag. Deel deze tips ook met de andere volwassenen in je huishouden, zodat jij niet altijd de verantwoordelijkheid voor deze taak op je hoeft te nemen. Veel frituurplezier!


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op