Zo kun je een elektrische bakplaat of grillpan schoonmaken

Lege, schone grillplaat op gasfornuis

Of het nu om een elektrische bakplaat, een grillpan of een gourmetstel gaat: het grote metalen oppervlak is perfect om een lekkere, snelle maaltijd te bereiden. Sappige biefstuk, geroosterde groente, een smakelijke tosti… je kunt het allemaal bereiden op een grillplaat, maar alleen als deze goed schoon is.

Je denkt misschien dat een elektrische grillplaat of bakplaat reinigen veel tijd en moeite kost, maar met de juiste methode kan het verrassend simpel zijn. Het is het beste om de plaat meteen na gebruik aan te pakken. Het schoonmaken gaat dan een stuk sneller, en je kunt je grillplaat bovendien meteen weer gebruiken om op te koken!

Meteen na gebruik een elektrische bakplaat schoonmaken

Wij geven je tips om een elektrische grill- of bakplaat te reinigen, maar je kunt hetzelfde proces gebruiken om een grillpan of de bakplaat van je gourmetstel schoon te maken.

 1. Laat de grillplaat afkoelen tot een warme temperatuur die je veilig kunt aanraken.
 2. Gebruik een spatel om de meeste etensresten en vetresten van de plaat te schrapen. Op sommige metalen bakplaten kun je een metalen schraper gebruiken, maar op gietijzer platen of antiaanbaklagen kun je er beter eentje van kunststof gebruiken om de plaat niet te beschadigen.
 3. Veeg met een keukenpapiertje het overgebleven vet van de bakplaat.
 4. Giet een klein beetje water op de grillplaat en laat het nog warme metaal dit verhitten.
 5. Gebruik een schuursponsje (van nylon, niet metaal) om de resterende aangekoekte vet- en etensresten te verwijderen.
 6. Droog de grillplaat af met een droog velletje keukenpapier.

Nu je grillplaat goed schoon is, is het tijd om het oppervlak in te smeren met een beetje olie. Dit lijkt misschien een beetje raar nu je net het oude vet verwijderd hebt, maar dit zorgt ervoor dat het eten de volgende keer minder snel aanbakt. Dit trucje werkt trouwens ook op gietijzeren pannen. Je hebt niet meer dan een theelepeltje of twee nodig (afhankelijk van het formaat van de bakplaat). Het teveel aan olie kun je verwijderen met een absorberend keukenpapiertje. Maar hoe maak je een grill- of bakplaat schoon als deze lang niet schoongemaakt is en onder de oude vetresten zit? Dat leggen we je nu uit!

Edet Superior keukenpapier is extra absorberend, wat betekent dat het geweldig is om vet en vuil mee op te vegen en om een dun laagje olie op de grill aan te brengen.

Hoe maak je een elektrische bakplaat schoon als deze erg vies is?

Je elektrische bakplaat schoonmaken zal wat meer tijd en moeite kosten als je deze lange tijd hebt verwaarloosd. Laten weken in een heet sopje is de beste manier om een grillpan schoon te maken als er veel aangekoekte etensresten op zitten. Je kunt deze methode ook gebruiken als de bakplaat van je elektrische grill of gourmetstel afneembaar is, maar let er wel op dat je elektrische onderdelen nooit onderdompelt in water. Verder is het belangrijk om geduldig te blijven en enthousiast met dat schuursponsje aan de slag te gaan.

 1. Laat de grillplaat weken in heet water met een scheutje afwasmiddel.
 2. Schrob met een nylon schuursponsje de zacht geworden lagen vet en aangebrand eten los.
 3. Herhaal dit zo vaak als nodig om alle aangekoekte etensresten te verwijderen en de bakplaat of grillpan schoon te maken.
 4. Droog de bakplaat of grillplaat voorzichtig af met keukenpapier of een theedoek.
 5. Wrijf ook nu een beetje olie op de plaat met een keukenpapiertje en veeg het teveel aan olie eraf.

Nu je de beste manier kent om een elektrische bakplaat, grillpan of het gourmetstel schoon te maken, hoef je alleen nog maar te bedenken wat je er de volgende keer op gaat koken!


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op