3 manieren om weckpotten en jampotten te steriliseren  

3 manieren om weckpotten en jampotten te steriliseren

Een grote hoeveelheid zelfgemaakte jam maken om te delen is een heerlijke manier om te laten zien dat je om je dierbaren geeft. Voordat je de smaken kiest, moet je wel weten hoe je de jampotten kunt steriliseren.

Weckpotten of flessen steriliseren weert bacteriën uit je lekkere jam, zodat deze tot een jaar (of soms zelfs langer) vers blijft, en klaar is om in te pakken voor een picknick met familie en vrienden of om cadeau te geven wanneer de gelegenheid zich voordoet.

Maar het steriliseren van jampotten is niet alleen ideaal voor het maken van jam. Het is een milieuvriendelijke gewoonte waarmee we meer kunnen halen uit spullen die we anders misschien zouden weggooien. Als je eenmaal weet hoe je jampotten moet steriliseren, kun je er van alles in bewaren, zoals zelfgemaakte chutneys, smeersels, sauzen en nog veel meer. Verspil minder, geef minder uit en krijg meer. Hoe kan het beter?

Hier zullen we alles verkennen wat je moet weten over het steriliseren van potten, waaronder:

 • Waarom jampotten steriliseren essentieel is
 • Potten en flessen steriliseren in de magnetron
 • Potten en flessen steriliseren in de oven
 • Jampotten steriliseren in de vaatwasser

Kies je favoriet uit deze drie methodes om jampotten te steriliseren. Dan kun je daarna verder met het leuke onderdeel.

Waarom jampotten steriliseren essentieel is

Allereerst: waarom moeten we weten hoe we jampotten op de juiste manier kunnen steriliseren? Er zijn twee redenen waarom je de stappen voor het steriliseren van potten moet kennen:  1, 2, 3

 1. Eén heeft te maken met gezondheid. Als je niet de tijd neemt om deze belangrijke stap uit te voeren, vergroot je het risico dat schadelijke micro-organismen zich in de pot vermenigvuldigen. Het gebruik van schone potten is een eenvoudige daad van zorg die jou en degenen die je heerlijke zelfgemaakte lekkernijen eten, beschermt tegen ziekte.
 2. De tweede reden is dat je zelfgemaakte jam langer houdbaar blijft. Omdat het sterilisatieproces helpt om micro-organismen als bacteriën en schimmels te verwijderen, is de kans kleiner dat ze in je potten groeien en je smakelijke creaties bederven. Grondig gesteriliseerde potten geven je jam de schoonste, meest hygiënische omgeving, zodat je langer van je heerlijke jam kunt genieten.

Tip: In plaats van ze weg te gooien, is het bewaren en hergebruiken van je lege potten en containers een eenvoudige manier om huishoudelijk afval te verminderen. Bekijk hier nog meer tips over duurzaam leven thuis.

Jampotten steriliseren in de magnetron

Jampotten of flessen steriliseren in de magnetron is een eenvoudige opgave die nauwelijks tijd in beslag neemt. Loop onderstaande stappen door en voor je het weet zijn je jampotten klaar voor gebruik: 

 1. Verwijder indien nodig de etiketten van de jampot. Laten ze moeilijk los? Week de pot dan eerst in een warm sopje.
 2. Was de pot af om ervoor te zorgen dat deze goed schoon is voordat je begint met steriliseren.
 3. Plaats de pot in de magnetron en zet deze op de hoogste setting (meestal 1000 watt) gedurende 30-54 secondes aan.
 4. Plaats de pot ondersteboven op een stuk absorberend keukenpapier (van bijvoorbeeld Edet) om deze te laten drogen.

Met sterk, absorberend keukenpapier zoals Edet Superior kun je meer doen, terwijl je minder gebruikt! Slechts één vel is voldoende om het overtollige water te absorberen zodat je minder keukenrol nodig hebt.

Probeer het steriliseren van de potten zo te timen dat ze schoon zijn zodra de jam klaar is. Het is namelijk het beste om de vers gemaakte jam in je potten te doen terwijl ze nog warm zijn, omdat koude potten kapot kunnen gaan als je er hete jam in giet. 

Hoewel potten of flessen steriliseren in de magnetron goed werkt, kun je deze methode niet gebruiken voor de metalen deksels. In plaats daarvan kun je de jampot afsluiten met wax of stof of je koopt nieuwe deksels. Deze methode is dus ook alleen geschikt voor weckpotten zonder metalen beugelslot.

Potten of flessen steriliseren in de oven

Flessen steriliseren in de oven duurt iets langer dan wanneer je de magnetron gebruikt, maar wordt door veel mensen gezien als de meest effectieve manier. Begin met de voorbereiding wanneer de jam op het fornuis staat te pruttelen om ervoor te zorgen dat de weckpotten gesteriliseerd zijn tegen de tijd dat de jam klaar is. Je hoeft enkel de volgende stappen te volgen om potten of flessen te steriliseren in de oven:

 1. Verwarm de oven op maximaal 130 graden om te voorkomen dat het glas knapt.
 2. Verwijder de etiketten van de pot (eventueel door deze te laten weken).
 3. Was de potten af en spoel het afwasmiddel eraf. Je hoeft ze niet af te drogen.
 4. Bedek de ovenroosters met een dubbele laag bakpapier en plaats de weckpotten er zo op dat ze elkaar niet aanraken.
 5. Sluit de oven en zet een timer op 20 minuten.
 6. Haal de hete potten met ovenhandschoenen uit de oven en laat ze op een hittebestendige mat of onderzetter afkoelen.

Let op: giet hete jam nooit in een koude pot of andersom. Het glas kan hier namelijk door gaan barsten of nog erger; de jampot kan ontploffen!

Als de potten rubberen sluitingen hebben, verwijder deze dan eerst en kook ze in water in plaats van ze in de oven te plaatsen. Het is het beste om rubber niet in hete lucht te drogen. Je kunt de deksels ook gedurende 20 minuten in een pan met kokend water steriliseren, terwijl de potten in de oven worden gesteriliseerd.

Nu je weet hoe je potten in de oven en in de magnetron kunt steriliseren, heb je twee benaderingen voor het steriliseren van glazen potten of flessen, maar we hebben nog een derde optie, en die is het makkelijkst.

Het verminderen van afval zonder in te boeten aan kwaliteit is een win-winsituatie. Ons keukenrol is net zo sterk als altijd, maar wordt geleverd in een verpakking met minder CO2,* die recyclebaar is en gemaakt van gerecycled plastic.

Een weckpot steriliseren in de vaatwasser

Jampotten in de vaatwasser steriliseren is waarschijnlijk de makkelijkste manier en werkt vooral goed wanneer je een vaatwasser met een extra heet wasprogramma hebt. Het is een eenvoudig proces om jampotten te steriliseren in de vaatwasser:

 1. Zorg er allereerst voor dat je vaatwasser schoon en leeg is.
 2. Verwijder alle etiketten van de potten (eventueel door ze te laten weken).
 3. Plaats de lege jampotten en deksels voorzichtig in de vaatwasser en zorg ervoor dat ze allemaal stevig staan.
 4. Laat de vaatwasser op een heet wasprogramma draaien.
 5. Verwijder de jampotten een voor een en leg ze te drogen op een schoon stuk absorberend Essity Superior keukenpapier.
 6. Vul de warme potten met jam en sluit ze met de gesteriliseerde deksels.

Deze methode werkt vooral goed met draai- of klemdeksels. Zorg er bij klemdeksels wel voor dat je het rubber verwijdert, zodat ook het deel daaronder goed schoon wordt. 

Als je een pot niet goed open krijgt, kan het helpen om een vel Edet keukenrol  over de deksel te plaatsen voor extra wrijving. Dit maakt het een stuk makkelijker om een stroeve deksel los te draaien. Gooi het schone keukenpapiertje niet weg, maar bewaar het om gemorste jam op te vegen!

Welke manier je ook kiest: het steriliseren van jampotten is hoe dan ook een eenvoudige klus. Heb je een flinke pan jam en genoeg potten klaar staan? Trommel dan iedereen in huis op om de potten samen te vullen. Dankzij je goed gesteriliseerde potten kun je tot wel een jaar van de heerlijke huisgemaakte jam genieten. 

*Verkleining van de CO2-voetafdruk van de verpakking door het gebruik van gerecycled plastic vergeleken met onze eerdere verpakkingen gemaakt van op fossiele brandstoffen gebaseerd plastic, gebaseerd op levenscyclusanalyses uitgevoerd door Essity en geverifieerd door een derde partij.

Bronnen:

1 Voedingscentrum, 'Wecken'

2 Voedingscentrum, 'Micro-organismen'

3 Voedingscentrum, 'Zelf jam maken: hoe doe ik dat?'


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op