4 personen vonden dit nuttig
Zorgen voor de planeet en duurzaam leven is tegenwoordig veel meer dan alleen een trend. Landen en individuen over de hele wereld nemen initiatieven om de planeet te beschermen, zowel met kleine als grote acties. Er zijn dan ook goede redenen om afval te recyclen en voor het hergebruik van materialen.
Je bent vast de Engelse uitspraak 'reduce, reuse, recycle' 1 wel eens tegengekomen, maar wat betekent dit precies en hoe kun je zelf dit principe volgen in je alledaagse leven? In dit artikel gaan we de basisprincipes van recycling bespreken, wat ze betekenen en hoe je ze kunt gebruiken om duurzaamheid in je leven te introduceren. Wij geven je bovendien duidelijke informatie en handige tips over hergebruiken en recyclen in de praktijk.
Wat betekent 'reduce, reuse, recycle'?
'Reduce, reuse, recycle' betekent letterlijk 'verminder, hergebruik, recycle'. Maar wat houdt dit precies in en wat kun jij er zelf mee doen? Met deze drie punten wordt bedoeld:2
- Reduce: verminder de hoeveelheid die je weggooit.
- Reuse: hergebruik materialen en producten die anders weggegooid zouden worden, zodat deze een langere levensduur krijgen. Denk hierbij ook aan herbruikbare alternatieven voor wegwerpproducten, zoals wasbaar menstruatieondergoed.
- Recycle: het recyclen van producten en materialen die je niet langer nodig hebt en niet kunt hergebruiken zorgt ervoor dat er nieuwe producten van gemaakt kunnen worden.
De eerste stap: weigeren
Je weet nu beter wat 'reduce, reuse, recycle' betekent, maar wist je dat er tegenwoordig vaak nog een vierde 'r' aan het Engelse rijtje toegevoegd wordt? Dit is 'refuse', oftewel 'weiger'. Deze nieuwe stap komt vooraan het rijtje te staan. Je weigert producten aan te schaffen en te gebruiken als ze niet goed zijn voor het milieu. Met andere woorden: je probeert te zoeken naar herbruikbare of duurzame alternatieven. Dit is een geweldige manier om dichter bij de oorzaak van het probleem te komen door in de eerste plaats minder (of helemaal geen) schadelijke producten te gebruiken.
Feiten over hergebruiken en recyclen
De Nederlandse overheid heeft als doel om in 2050 een geheel circulaire economie te hebben.3 Maar dit kan niet gebeuren tenzij we allemaal meer producten hergebruiken en recyclen.
Het kabinet heeft hiervoor drie doelstellingen opgesteld:3
- Maak bestaande productieprocessen efficiënter zodat er minder grondstoffen gebruikt worden.
- Gebruik zoveel mogelijk duurzame en hernieuwbare grondstoffen in plaats van fossiele grondstoffen – als het noodzakelijk is om nieuwe grondstoffen te gebruiken.
- Ontwikkel nieuwe productiemethodes en ontwerp nieuwe producten voor de circulaire economie.
Als onderdeel van ons streven om duurzame producten te ontwikkelen, dragen we bij aan een circulaire economie, voornamelijk door producten te maken die aan jouw behoeften voldoen en tegelijkertijd duurzame consumptie mogelijk maken. Hier is een glimp van onze strategie die schetst wat we doen als onderdeel van ons streven om te verminderen, hergebruiken en recyclen:
- We zijn altijd bezig met het innoveren van verbeteringen om onze producten, diensten en productie efficiënter te maken.
- We ontwerpen al onze producten en diensten met circulariteit in het achterhoofd.
- We volgen strikte procedures om ervoor te zorgen dat alle materialen en chemicaliën in onze producten en productie veilig zijn voor jou, onze medewerkers en ons milieu.
Hoewel deze feiten op het eerste gezicht zeker veelbelovend zijn, is de harde waarheid dat het niet genoeg is als niet iedereen meedoet. Laten we enkele van onze beste tips bespreken over hoe je afvalvermindering in jouw huishouden kunt bevorderen en kunt leven met een mentaliteit van verminderen, hergebruiken en recyclen.
Hoe kun je meer hergebruiken en recyclen?
Hier zijn onze favoriete tips om het principe van 'reduce, reuse, recycle' zelf toe te passen:
Verminder:
- Koop producten van goede kwaliteit die langer meegaan, zodat je ze minder vaak hoeft weg te gooien en vervangen.
- Verminder je energieverbruik door het licht uit te doen als je niet in de kamer bent, stekkers uit het stopcontact te halen als je elektrische apparaten niet gebruikt, en de wasmachine alleen aan te zetten als de trommel vol zit.
- Gebruik alleen wat je nodig hebt: van voedsel tot toiletpapier. Zo kun je door kleine veranderingen door te voeren in je dagelijks leven toch een groot verschil maken.
Tip: Waarom stap je niet over naar Edet eXtra Long keukenpapier? Doordat er 120% meer vellen op elke rol zitten, kunnen we dezelfde hoeveelheid keukenpapier op een compactere manier vervoeren – en hierdoor de uitstoot van uitlaatgassen verminderen!
Hergebruik:
- Vervang je plastic wegwerptasjes door herbruikbare tassen van textiel.
- Gebruik herbruikbare bakjes als je voedsel koopt of bewaart.
- Koop tweedehands kleding en andere spullen om te voorkomen dat nieuwe producten moeten worden gemaakt.
- Hergebruik materialen door ze voor een ander doel te gebruiken: je kunt bijvoorbeeld restjes karton hergebruiken voor veel leuke knutselprojecten. Wat dacht je van zelfgemaakte muziekinstrumenten ?
- Verminder je afval door voedselrestjes en ander gft-afval te composteren en deze compost te gebruiken in je tuin.
Afval recyclen:
- Koop producten die makkelijk gerecycled kunnen worden. Let er ook op of de verpakking recyclebaar is.
- Zoek uit wat je wel en niet kunt recyclen en in welke bak je het moet plaatsen.
- Wordt niet alles gerecycled in jouw gemeente? Zoek een milieustraat in de buurt waar je deze spullen kunt recyclen. Producten die je hier heen kunt brengen voor gescheiden afvalverwerking zijn bijvoorbeeld kunststof meubilair en grote elektrische apparaten.
Wat Edet doet qua 'reduce, reuse, recycle'
We hebben het al eerder gezegd en we zeggen het nog een keer: de enige manier om echt een verschil te maken bij het beschermen van onze planeet, is dat iedereen zijn steentje bijdraagt. Edet doet verschillende dingen om te verminderen, vervangen en recyclen.
Ten eerste verminderen we de hoeveelheid verpakkingsmateriaal die nodig is voor onze producten. Door 120% meer vellen op een rol te doen voor Edet eXtra Long keukenpapier , is er bijvoorbeeld minder plastic nodig om dezelfde hoeveelheid papier te verpakken.
Om minder grondstoffen te verbruiken, hebben we Edet Ultra soft met een deel stro ontwikkeld: zacht toiletpapier waarbij een deel van de houtpulp is vervangen door stro. Het stro dat we gebruiken is een agrarisch bijproduct. Het is van nature sterk en wit, waardoor het ideaal is voor onze hoogwaardige producten.
Daarnaast zetten we ons in om het gebruik van gerecyclede materialen in onze verpakkingen te vergroten, inclusief het vervangen van een deel van onze plastic verpakkingen door gerecycled plastic. Ons doel is om in 2025 85% hernieuwbare of gerecyclede materialen te gebruiken voor al onze verpakkingen. Alle producten van Edet zijn verpakt in plastic dat voor minstens 33% uit gerecycled plastic bestaat.
Bovendien is deze plastic verpakking recyclebaar. Je kunt die dus gewoon met de rest van je pmd recyclen. De kartonnen kokers kun je natuurlijk met het oudpapier recyclen.
Nu je weet wat 'reduce, reuse, recycle' precies inhoudt, kun je beter aan de slag met het kiezen van duurzame producten, het hergebruik van materialen en afval recyclen.
Bronnen:
1 Ministry of the Environment, Government of Japan; 3R Initiative
2 R-ladder - Strategieën van circulariteit, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Knutselen met karton en papier van lege verpakkingen
Zoek je een creatieve manier om oud papier te recyclen? Lees verder voor leuke ideeën om muurdecoraties te knutselen van kartonnen verpakkingen en wc-rollen.
Hoe verklein ik mijn ecologische voetafdruk?
Hoe verklein ik mijn ecologische voetafdruk? Ontdek de beste manieren om jouw CO₂-voetafdruk te verminderen en bij te dragen aan een beter milieu.
Knutselen met plastic: 2 DIY-ideeën om plastic te hergebruiken
Wil je graag je plastic hergebruiken? Kijk hier voor ideeën om kriebelbeestjes te knutselen met plastic verpakkingen en restjes karton.
DIY-recyclingprojecten: 2 geweldige ideeën voor decoraties
Maak gerecyclede muurkunst met deze twee diy-recyclingideeën voor kunst aan de muur. Kijk hier voor zelfgemaakte tropische kransen en theelichtlantaarns.
2 DIY-bloempotten van wc-rol en grapefruitschil
Ontdek hoe makkelijk het is om biologisch afbreekbare bloempotjes te maken van lege toiletrollen en grapefruitschillen. Dat zijn nog eens groene vingers!
Duurzaamheid voor kinderen: zo leer je hen om milieubewuster te zijn
Help kinderen om milieubewust te worden door onze tips voor duurzaamheid voor kinderen. Kijk hier voor veel duurzame activiteiten voor kinderen!