2 muziekinstrumenten maken voor kinderen

2 muziekinstrumenten maken voor kinderen

Als er één ding is waar kinderen dol op zijn, dan is het wel lawaai maken. Dus wat is een betere manier om een uitlaatklep voor dat speciale talent te vinden dan zelf muziekinstrumentjes maken? Hoewel zelf instrumenten maken misschien een beetje intimiderend klinkt als je niet weet waar je moet beginnen, is het eigenlijk vrij eenvoudig en erg leuk voor alle betrokkenen. Dus, wat zal het zijn? Hebben we een rockende gitarist in de dop in ons midden? 

In dit artikel delen we onze stapsgewijze handleiding om jou en je kinderen te laten zien hoe muzikaal een funky tissuebox-gitaar en een bonenrammelaar kunnen zijn. Met deze zelfgemaakte instrumenten kunnen kinderen genoeg lawaai maken om hun eigen band te beginnen! 

De kans is groot dat er op dit moment dingen in je huis rondslingeren waarvan we wedden dat je nooit wist dat ze gebruikt zouden kunnen worden om deze instrumenten te maken. Als je bijvoorbeeld lege tissuedozen en rollen Edet keukenpapier of wc-papier hebt liggen, zijn dit perfecte items om muziekinstrumenten te knutselen waarmee de kinderen zich uren kunnen vermaken. 

Houd er rekening mee dat er enkele scherpe voorwerpen en hete dingen nodig zijn om zelf instrumenten te maken met afval. Het is dus altijd het beste als een volwassene verantwoordelijk is voor het knippen en het plakken met het lijmpistool. Laat het versieren en de creativiteit aan de kinderen over! 

Zelf muziekinstrumenten maken: Een gitaar knutselen van een tissuedoos

Rocksterren, zijn jullie er klaar voor? Hier leer je om je eigen muziekinstrumenten te knutselen van oude verpakkingen, te beginnen met deze toffe gitaar! Het is ontzettend leuk om de gitaar te versieren met je favoriete pakpapier en verf in je lievelingskleur.

Duur: 1,5 uur

Wat heb je nodig:

 • Lege tissuedoos
 • Lege keukenrol
 • Zacht Edet toiletpapier
 • Verf
 • Kwast
 • Pakpapier
 • Schaar
 • Lijm
 • Hobbymesje
 • Lijmpistool
 • IJsstokjes
 • Grote elastiekjes
 • Garen
 • Plakband

Een gitaar maken van karton in 5 stappen 

 1. Een lege tissuedoos met verf en een kwast om een zelfgemaakt instrument van te maken. Verf de lege tissuedoos en de keukenrol in je lievelingskleur en laat ze drogen. Voeg eventueel een tweede laag verf toe om het mooiste resultaat te krijgen – zorg er wel voor dat alles goed droog is voordat je verder gaat.
 2. Beschilderde en droge tissuedoos met een schaar en een rechthoekig stuk inpakpapier voor de binnenkant. Bedek de binnenkant van de tissuedoos met een rechthoekig stuk pakpapier – of verf het, als je dat mooier vindt.
 3. De versierde tissuedoos, een keukenpapierrol, een lijmpistool en een knutselmes. Zet de tissuedoos op een zijkant en zet de keukenrol er bovenop. Trek er een cirkel omheen, vervolgens snijdt een volwassene met het hobbymesje een opening in de doos. Steek de keukenrol door de opening, een volwassene zet deze met het lijmpistool vast.
 4. De keukenpapierrol, lollystokjes, kleine propjes wc-papier en een knutselmes. Knip voorzichtig een paar gleuven in het einde van de keukenrol en duw hier de ijsstokjes in. Maak propjes van wat wc-papier en lijm deze op de uiteinden van de stokjes om de stemmechanieken te maken.
 5. De zelfgemaakte gitaar afgewerkt met grote elastieken en een draagriem. Doe de grote elastiekjes om de tissuedoos aan elke kant van de keukenrol, zodat je zelfgemaakte instrument geluid kan maken. Als je vindt dat jouw gitaar een riem nodig heeft, kun je een gitaarband maken van een stuk garen. Lijm de draad aan de boven- en onderkant van de tissuedoos.

Op deze manier kun je verschillende instrumenten maken. Als je zes elastiekjes gebruikt, heb je een gewone gitaar; gebruik je er vier, dan heb je een basgitaar gemaakt! Probeer een paar verschillende instrumenten en kijk welk geluid je het beste kunt jammen. 

Lijm en verf kunnen voor een echte kliederboel zorgen! Houd wat absorberend keukenpapier bij de hand, zodat je vlekken meteen weg kunt vegen. Dit is veel makkelijker voordat ze opdrogen!

Instrumenten knutselen: rijst- of bonenrammelaar van een lege wc-rol 

Als het gaat om muziekinstrumentjes maken voor kinderen, is de klassieke rammelaar onmisbaar. Een band is immers niet compleet zonder ritmesectie. Daarom leer je voor je volgende zelfgemaakte muziekinstrument met gerecyclede materialen – tromgeroffel – hoe je een simpele rammelaar maakt van een lege Edet wc-rol of keukenrol, wat ducttape en gedroogde rijst of peulvruchten. Maak je instrument extra mooi en persoonlijk door het te versieren met gekleurde stiften.  

Duur: 1 uur

Wat heb je nodig:

 • Lege Edet wc-rollen
 • of keukenrollen
 • Kwast
 • Gekleurd duct tape
 • Schaar
 • Droge rijst of peulvruchten
 • Pakpapier
 • Lijm
 • Gekleurde stiften of kleurpotloden

Zo kun je deze rammelende muziekinstrumenten maken:

 1. Twee geverfde kartonnen kokers die liggen te drogen. Verf eerst de buitenkant van de wc-rol in je lievelingskleur en laat deze drogen. Misschien moet je er nog een tweede laag overheen doen voor het mooiste resultaat. Hoe dan ook – zorg ervoor dat de wc-rol helemaal droog is voordat je verder gaat met de volgende stap.
 2. Een kom droge rijst om de wc- of keukenrollen mee te vullen. Knip een paar repen van het ducttape en plak ze op een van de uiteinden van de rol. Doe wat droge rijst of gedroogde peulvruchten in de rol (zorg ervoor dat je de rol niet te vol doet, zodat de rijst of bonen genoeg ruimte hebben om te bewegen), en maak dan de opening dicht met meer ducttape zodat er niets uit de rol kan vallen.
 3. Kokers van verschillende formaten, versierd en gevuld met rijst of bonen om een zelfgemaakte muzikale rammelaar te maken. Knip een paar repen van het pakpapier en plak ze rond de geverfde rol met lijm. Pak nu je stiften of kleurpotloden erbij en versier je nieuwe muziekinstrument. Schudden maar!

Je kunt nu zelf instrumenten maken met afval op 2 manieren, dus je kunt meteen je eigen muziek gaan schrijven en repeteren met je nieuwe band. Wie weet zien we jou en je keukenrolrammelaar op een dag in de hitlijsten! 

Wil je nog meer knutselen met lege wc-rollen? Probeer deze geweldige poppenkastpoppen dan eens! 


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op