5 rommelige spelletjes voor peuters van 3 jaar

5 rommelige spelletjes voor peuters van 3 jaar

Spelletjes voor 3 jaar oude kinderen zijn het leukst als ze lekker kunnen knoeien en vies mogen worden. Rommelige, zintuiglijke spellen zijn daarnaast essentieel voor de ontwikkeling van je peuter. Door te experimenteren met verschillende materialen leren ze de wereld kennen en verkennen ze ook hun creativiteit. Deze activiteiten werken dus ook goed als educatieve spellen voor 3 jaar oude peuters. Zij kunnen spelenderwijs leren, en mama’s en papa’s zullen waarderen hoe makkelijk het is om na afloop samen op te ruimen.

Houd een keukenrol bij de hand om meteen na het knoeien schoon te kunnen maken. Edet is superabsorberend en sterk, dus ideaal voor dit soort klusjes.

 

 1. Spelletjes voor 3 jaar oude kinderen: handafdrukken
  Ja, je hebt waarschijnlijk een pot vol met kwasten en penselen, maar je peuter vindt het vast veel leuker om zijn of haar hele handen in de verf te dopen. Verven zonder plan of regels is natuurlijk een klassiek kinderspel voor 3 jaar tot 100 jaar oude ‘kinderen’, maar je maakt er iets nieuws van door alleen te verven met vingers, handen en zelfs voeten. Vingerafdrukken kunnen bloemblaadjes maken, handafdrukken maken prachtige bladeren en voetafdrukken met de hielen bij elkaar kunnen vissen en zeemeerminstaarten voorstellen.

  Zorg ervoor dat je verf gebruikt die veilig is voor peuters, zoals plakkaatverf (voor erg jonge kinderen kun je zelfs eetbare verf vinden).

 2. Spaghetti voor alle zintuigen
  Educatieve spellen voor 3 jaar oude kinderen draaien meer om experimenteren en ervaringen opdoen dan gestructureerd leren. Wist je dat zintuigelijke spelletjes de cognitieve ontwikkeling van je peuter ondersteunen? Kook een portie spaghetti tot deze zacht is en giet er een scheut olie overheen om de spaghetti glibberig te maken. Je peuter vindt het vast heerlijk om de slierten door zijn of haar vingers te laten glijden, ze uit een bakje te gieten of er heel hard in te roeren. Om dit spelletje nog leuker te maken, kun je regenboogspaghetti maken met voedingskleurstof.

 3. IJzige spelletjes voor 3-jarige kinderen  
  Als je liever niet naar buiten gaat op een erg koude dag, kun je die lage temperatuur naar binnen brengen met dit ijzige spelletje. Bereid het voor door een bakje te vullen met water en daar een speeltje in onder te dompelen (een dinosaurusje dat tijdens de ijstijd is bevroren is een goede keuze!), voordat je het in de vriezer stopt. Het is een hele (leuke) uitdaging voor je peuter om de dinosaurus te bevrijden. Dit kinderspel voor 3 jaar oude kinderen werkt ook als je juist wil afkoelen op een hete dag!

 4. Regenbooggelei
  Glibberige, slijmerige substanties zijn altijd een populair onderdeel van spelletjes voor peuters van 3 jaar. Gelei is perfect voor onderzoekende kleine handjes en voetjes (en veilig in kleine mondjes). Maak gelei in verschillende kleuren in verschillende vormpjes, zoals mallen voor zand- of gipsbeeldjes of een ijsklontjesvorm. Je peuter kan ermee bouwen of ze juist pletten. Net als bij het ijzige spelletje, kun je ook in de gelei speelgoed verbergen.

 5. Pompomhockey
  Rent je peuter liever buiten achter een bal aan, maar werkt het weer niet mee? Er zijn ook sportieve spelletjes voor 3-jarige kinderen die je binnen kunt spelen, zoals pompomhockey. Alles wat je nodig hebt voor deze activiteit zijn een flinke hoeveelheid van die kleine, zachte knutselbolletjes en iets dat dienstdoet als hockeystick (een lege keukenrol werkt prima). Je peuter kan dan de pompoms in een ‘goal’ slaan met zijn of haar ‘stick’. 

Nadat je met plezier hebt zitten knoeien met verf, ijs of gelei, is het natuurlijk tijd om op te ruimen. Dit is een goede gelegenheid om je peuter te leren over helpen met schoonmaken. 


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op