Telefoonverslaving? 20 ideeën om je schermtijd te verminderen 

Een stel glimlacht en geniet van een maaltijd in een restaurant.

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Verslaafd aan je telefoon? Je hebt 's middags even niets te doen en je hand reikt zomaar automatisch naar je telefoon... In het huidige digitale tijdperk raken steeds meer mensen verslaafd aan hun smartphone, waarbij bijna 60% van de smartphonegebruikers aangeeft te veel tijd door te brengen op hun telefoon. 1 Het is een veel voorkomende gewoonte om bij elke gelegenheid op je telefoon te scrollen, omdat het voelt alsof het grootste deel van ons leven zich daar afspeelt. 

Social media, spelletjes, appjes en nieuwsmeldingen verschijnen voortdurend op ons scherm en voor we het weten, hebben we uren op onze telefoon doorgebracht. Hoewel er niets mis mee is om af en toe op je telefoon te zitten, kan het je afleiden van het leven in het huidige moment. In dat geval is het noodzakelijk voor je welzijn om je telefoon af en toe weg te leggen. Lees verder voor meer informatie over schermverslaving en de gevolgen ervan, en bekijk onze lijst met dingen die je kunt doen in plaats van op je telefoon te zitten! 

Schermverslaving: waarom telefoons zo verslavend zijn 

Smartphones bieden toegang tot ontzettend veel inhoud, en dat kan verslavend werken. Studies hebben aangetoond dat onze hersenen dopamine vrijgeven als we een melding op onze telefoon krijgen, waardoor we ons blij en gemotiveerd voelen. Hierdoor willen we onze telefoons meteen weer gebruiken en dit is hoe je uiteindelijk verslaafd aan je mobieltje kunt raken.2 

Er is echter een verschil tussen tijd doorbrengen op je telefoon en volledig telefoonverslaafd zijn. Als je vermoedt dat jij of een van je dierbaren een telefoonverslaving kan hebben waarvoor medische hulp nodig is, zoek dan professionele hulp. De GGD heeft een handige checklist voor jongeren om te kijken of hun telefoongebruik problematisch is.3 

Verslaafd aan je telefoon? De negatieve gevolgen van te veel schermtijd 

Hoewel het prima is om af en toe op je telefoon te zitten, kan overmatig telefoongebruik negatieve gevolgen hebben. In dat geval is het nodig om minder tijd aan je telefoon te besteden. Dit zijn de mogelijke gevolgen als je verslaafd aan je mobiel bent: 

 • Je ogen inspannen. Te lang naar een scherm kijken droogt de ogen uit en belast deze, wat ongemak kan veroorzaken. Op de lange termijn kan het netvliesproblemen, bijziendheid en zelfs blindheid veroorzaken.4 
 • Problemen met in slaap vallen. Uit onderzoek is gebleken dat schermactiviteit in de avond de slaapkwaliteit kan beïnvloeden.5 
 • Niet in het moment leven! Een telefoon is misschien een kleine wereld op zichzelf, maar het blijft een virtuele wereld. De tijd die je op je telefoon doorbrengt, besteed je niet aan het genieten van wat de echte wereld te bieden heeft. 

Door minder op je telefoon te zitten kun je deze negatieve gevolgen verminderen en maak je meer tijd vrij om voor jezelf en je dierbaren te zorgen. 

Je telefoongebruik verminderen: 20 alternatieve activiteiten 

Ben je zo goed als verslaafd aan je smartphone en wil je je schermtijd verminderen om opnieuw verbinding te maken met de echte wereld? Hier zijn 20 dingen die je kunt doen in plaats van op je telefoon te zitten. Of je nu op zoek bent naar een binnen- of buitenactiviteit, iets productiefs wilt doen of tijd wilt doorbrengen met je dierbaren, hier vind je alles wat je nodig hebt om minder vaak je telefoon te gebruiken en voor jezelf en anderen te zorgen! 

Minder je telefoon gebruiken: binnenactiviteiten 

Zoek je leuke activiteiten zonder je telefoon te gebruiken, maar heb je geen zin om de deur uit te gaan? Hier zijn een aantal binnenactiviteiten die je kunt doen zonder dat er een telefoon aan te pas komt:  

 • Lees een boek of kijk een film. Dit zijn geweldige activiteiten voor als je in een knusse bui bent en je hebt er geen telefoon bij nodig! 
 • Knutselen. Er zijn oneindig veel knutselactiviteiten die je kunt doen, van pompons maken tot bloemen van papier maken. 
 • Probeer een nieuw recept uit. Als je dol bent op koken, kun je vandaag nog een nieuw recept uitproberen! Wat dacht je van heerlijke pasta met pompoen? 
 • Schrijf in een dagboek of mediteer. In een dagboek schrijven en mediteren zijn goede opties om meer in het moment te leven en even van je telefoon af te blijven. 

Buitenactiviteiten 

Als je zin hebt in avontuur en de wereld wil verkennen, vind je hier ideeën voor buitenactiviteiten zonder smartphone: 

 • Maak een lange wandeling. Adem die frisse lucht in en geniet van de natuur! Tijdens het uitwaaien zul je je telefoon absoluut niet missen. En wij hebben tips om die modderige wandelschoenen makkelijk weer schoon te maken. 
 • Ga winkelen. Trakteer jezelf op iets leuks om te vieren dat je minder tijd doorbrengt op je telefoon!   
 • Bezoek een nieuw café. Wie weet wordt het wel je nieuwe favoriete plek! 
 • Ga naar een museum. Kunst ziet er in het echt een stuk beter uit dan op een telefoonscherm!  

Organiseer je leven 

Iets anders wat je kunt doen in plaats van op je telefoon te zitten, is die kleine dingen die je leven georganiseerd en op het goede spoor houden. De volgende activiteiten zijn goede alternatieven voor het scrollen op je telefoon: 

 • Alle administratie. Pak alle kleine administratieve taken aan die je steeds uitstelt, zoals het maken van afspraken en het sorteren van je post. Je toekomstige zelf zal je er dankbaar voor zijn! 
 • Klusjes in huis. Ze maken deel uit van ons dagelijks leven en het is belangrijk om er de tijd voor te nemen en het leven makkelijker te maken voor jou en je naasten. 
 • Versier je huis om het gezellig te maken voor jou en je dierbaren. 
 • Stel een routine in. Een goede routine is een geweldige manier om voor jezelf te zorgen en georganiseerd te blijven. Neem de tijd om aandacht te schenken aan jezelf, zonder afleiding van je telefoon! 

Ons sterke keukenpapier biedt een helpende hand bij het schoonmaken van je huis! Het scheurt zelfs niet wanneer het doorweekt is, dus je hoeft je daar geen zorgen over te maken als je oppervlakken hard schrobt.

Minder tijd op je telefoon, meer tijd voor je naasten 

Vraag je je nog steeds af wat je kunt doen zonder je telefoon? Breng wat tijd door met de mensen om wie je geeft! 

 • Maak een zorgpakketje voor een verre vriend om te laten zien dat je om hem of haar geeft! 
 • Klets bij met een goede vriend. Maak tijd voor je vrienden en pak je telefoon niet terwijl je aan het bijkletsen bent 
 • Breng tijd door met je huisdieren. Je geliefde viervoeters merken ook graag dat je van ze houdt! 
 • Speel spelletjes met het hele gezin. Wie weet vind je dit nog leuker dat de spelletjes die je in je eentje op je telefoon speelt. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd! 

Doe iets voor de gemeenschap 

Ten slotte kun je de tijd die je niet op je telefoon doorbrengt gebruiken om iets terug te doen voor de gemeenschap. Deze activiteiten kunnen leuke alternatieven voor schermtijd zijn: 

 • Help mee in een samentuin. Het is een goede manier om betrokken te raken bij de gemeenschap, waarbij je zeker niet aan je telefoon zal denken!Bekijk onze tips om na het tuinieren je nagels schoon te maken
 • Doe mee met een schoonmaakactie. Kijk of er een georganiseerd wordt bij jou in de buurt of neem zelf het initiatief! 
 • Sorteer en doneer oude kleding. Door kleren die je niet meer draagt te doneren, gun je ze een tweede leven en kun je er iemand anders blij mee maken. 
 • Doe vrijwilligerswerk.Heb je er wel eens aan gedacht om vrijwilligerswerk te doen, maar had je er nooit tijd voor? Dit is misschien een goed moment om te beginnen

De volgende keer dat jij en je naasten zich afvragen wat ze kunnen doen om hun telefoongebruik te verminderen, kies je gewoon de activiteit die jij het leukst vindt uit deze lijst! Telefoonverslaafd zijn is geen grapje, en mensen van alle leeftijden, of het nu kinderen, tieners, volwassenen of ouderen zijn, moeten voor hun welzijn af en toe hun telefoon wegleggen. Door deze alternatieven voor te stellen laat je zien dat je om hen geeft! 

Bronnen: 

1 AD, 'Kun je verslaafd raken aan je smartphone?'

2 NOS, 'ONDER DE DUIM:Hoe je telefoon jou in z'n greep houdt', 

3 GGD, 'Verslaafd aan je mobiel?'

4 AD, 'We kijken gemiddeld 5,5 uur per dag naar een scherm, dit doet het met onze ogen'

5 RIVM, 'Schermgebruik, blauw licht en slaap'


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op