Waarom is mijn kat ziek? Symptomen, oorzaken en oplossingen 

Lachende vrouw aait een roodharige kat op haar schoot op de bank.

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Een kat is een bron van vreugde en comfort (en knuffels!) in je leven. Maar als je harige vriend zich niet gedraagt zoals normaal, kan dat zorgwekkend zijn. Het kan zijn manier zijn om je te vertellen dat hij gestrest, ziek of onrustig is. Heb je abnormaal gedrag opgemerkt en vraag je je af: 'Is mijn kat ziek?' Hier ontdek je enkele symptomen van kattenziekten om op te letten, mogelijke oorzaken van ziekte bij katten, wat je moet doen als je kat blijft overgeven en hoe je een zieke kat thuis kunt behandelen. 

Is mijn kat ziek? Symptomen van een zieke kat 

Jij kent je kat beter dan wie dan ook, dus als je een verandering in zijn gedrag en gewoonten hebt opgemerkt, kan dat je waarschuwen dat er iets niet helemaal in orde is. De manier waarop je kat zich gedraagt, kan je veel vertellen over zijn gezondheid. Als je vermoedt dat je kat ziek is, zijn er een paar tekenen waar je op kunt letten. Hier zijn enkele symptomen van zieke katten: 1,2,3  

  • Minder energie. Over het algemeen zal een kat die zich niet lekker voelt minder energie hebben. Hij kan meer slapen of trager en vermoeider lijken dan normaal. 
  • Verandering in gedrag. Heeft je kat plotseling zijn speelsheid verloren? Verstopt hij zich, terwijl hij normaal gesproken graag met mensen omgaat, knuffelt en veel aandacht krijgt? Dit kunnen tekenen zijn dat je kat ziek is. 
  • Andere eetgewoonten. Verlies van eetlust of juist te veel eten kan een teken zijn dat je kat zich niet lekker voelt. 
  • Meer of minder drinken. Op dezelfde manier, als er een merkbare verandering is in hoeveel je kat drinkt, kan het zijn dat je kat zich niet lekker voelt. Veel meer of veel minder drinken dan normaal kan een teken zijn van onderliggende gezondheidsproblemen bij katten en moet worden gecontroleerd. 
  • Spijsverteringsproblemen. Hou de kattenbakken de gaten! Diarree is een veelvoorkomend symptoom van zieke katten. 

O nee! Is een deel van de ontlasting van je kat buiten hun kattenbak beland? Dat is geen probleem. Gebruik een vochtig vel keukenpapier om het weg te vegen! Kies sterk en absorberend keukenpapier, zoals Edet, dat niet scheurt, zelfs niet als het nat is.

  • Zich vaker of minder vaak wassen. Een zieke kat kan zich te veel of te weinig wassen. Overmatig wassen kan een poging zijn om allergische symptomen te verlichten, en een kat die zich te weinig was, kan last hebben van pijn of ongemak. 
  • Ademhalingsproblemen. Als je kat piept, hoest of snel ademt, kunnen dit tekenen zijn dat hij ziek is. Als je kat moeite heeft met ademhalen, moet je onmiddellijk contact opnemen met je dierenarts. 
  • Fysieke veranderingen. Let op gewichtsverlies, een opgezette buik of ongebruikelijke bultjes. 

Als je kat ziek is, wanneer ga je dan naar de dierenarts? Onthoud, als je een aantal van bovenstaande symptomen opmerkt of je je zorgen maakt over de plotselinge gedragsveranderingen van je kat, neem dan altijd contact op met je dierenarts voor advies. 

Mijn kat geeft over; wat is er aan de hand? 

Elke kat geeft wel eens over, maar het is heel normaal als je je zorgen maakt omdat je kat overgeeft. Hier zijn een aantal punten om rekening mee te houden in verschillende gevallen wanneer je kat overgeeft: 3 ,4,5 

  • Je kat geeft over na het eten. Als je kat overgeeft nadat hij een volle bak voer naar binnen heeft geschrokt, is er meestal niets ernstigs aan de hand. Probeer erachter te komen waarom je kat zo snel eet om het probleem te verhelpen. 
  • Je kat geeft vaak over. Neem contact op met je dierenarts als je kat meerdere keren per dag overgeeft of langer dan twee weken blijft overgeven. 
  • Je kat eet niet en geeft over. Katten moeten elke dag eten. Krijgt je kat langer dan een dag geen voeding binnen door braken of gebrek aan etenslust? Ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts.  
  • Je kat geeft slijm over of je kat geeft gal over. Als er geen voedselresten in het braaksel van je kat zitten, maar het alleen uit schuim of slijm bestaat, betekent dit vaak gewoon dat de maag van je kat leeg is. Hierbij geldt ook dat je beter even naar de dierenarts kunt gaan als je kat langere tijd blijft overgeven en/of hij andere tekenen van ziekte toont. 

Waarom is mijn kat ziek? Mogelijke oorzaken 

Nu je de tekenen hebt gezien, is het tijd om in te gaan op de oorzaken van ziekte bij katten. Begrijpen waarom je kat ziek is, kan vaak helpen bij het vinden van de juiste oplossing. Hier zijn enkele veelvoorkomende oorzaken die kunnen verklaren waarom je kat ziek is: 3 ,6,7 

  1. Infecties. Virussen, bacteriën of parasieten kunnen allemaal leiden tot ziekte bij je kat. Regelmatige vaccinaties en behandeling tegen parasieten kunnen dit risico helpen minimaliseren. 
  2. Chronische ziekten. Aandoeningen zoals diabetes, schildklierproblemen of nierziekte kunnen zich ontwikkelen, vooral naar mate katten ouder worden. In dit geval kan een speciaal voedingsplan nodig zijn. 
  3. Letsels. Soms kan je kat zich anders gedragen omdat hij tijdens het spelen of verkennen gewond is geraakt. Als je een verandering in het gedrag van je kat ziet, of als hij defensief wordt als je hem op een bepaald lichaamsdeel probeert te aaien, let dan op tekenen van verwondingen, of breng hem naar de dierenarts voor een röntgenfoto. 
  4. Vergiftiging. Katten kunnen worden vergiftigd door veelvoorkomende huishoudelijke items zoals bepaalde planten, medicijnen, chemicaliën en zelfs sommige menselijke voedingsmiddelen. Let er dus op dat je kat niets eet wat niet goed voor hem is! Als een kat continu braakt en zwakker wordt, breng hem dan onmiddellijk naar de dierenarts. 
  5. Stress. Stress kan iedereen beïnvloeden: je naasten, jezelf, en zelfs je favoriete viervoeters! Een gestreste kat kan emotionele en fysieke symptomen ontwikkelen. 

Zo kun je een zieke kat thuis verzorgen 

Nadat je hebt opgemerkt dat je kat ziek is, breng je hem naar een dierenarts om duidelijkheid en eventueel een behandelplan te krijgen. Daarna zijn er manieren om thuis comfort te bieden. Hier zijn enkele belangrijke dingen om in gedachten te houden als je je zieke kat wil helpen:8

  • Rust. Zorg ervoor dat je kat de rust krijgt die hij nodig heeft! 
  • Stille en comfortabele ruimte. Bied een rustige en knusse ruimte voor je kat aan. Hij zal je dankbaar zijn. 
  • Hydratatie. Zorg ervoor dat hij toegang heeft tot vers water en dat hij gehydrateerd blijft. 
  • Voeding. Een zieke kat moet goed eten om te herstellen en energie terug te krijgen! Je dierenarts kan je adviseren over het voedsel dat je je kat wel en niet moet aanbieden, afhankelijk van zijn situatie. Als je kat ziek is geweest, probeer hem dan kleinere porties vaker gedurende de dag te voeren. 
  • Medicatie. Indien voorgeschreven door een dierenarts, zorg ervoor dat je kat zijn medicatie neemt zoals voorgeschreven. 
  • In de gaten houden. Houd nauwlettend in de gaten of er veranderingen zijn in zijn toestand, en neem contact op met je dierenarts als er iets abnormaal lijkt. 
  • Knuffels, liefde en aandacht. Let op de emotionele behoeften van je kat (of dat nu meer knuffelen is of hem juist de ruimte geven waar hij zo van houdt!) om hem te laten weten dat je om hem geeft en wilt dat hij beter wordt! 

Voorbereid zijn en leren hoe je een zieke kat thuis kunt behandelen is een geweldige manier om voor je harige vriend te zorgen. Hoewel er een paar dingen zijn die je kunt doen om een zieke kat zich beter te laten voelen, is het cruciaal om te herkennen wanneer je professionele hulp moet krijgen. Als je kat aanhoudende symptomen vertoont, of als zijn toestand lijkt te verslechteren, is het tijd om de dierenarts te bezoeken. Hij of zij zal in staat zijn om een diagnose te stellen en behandeling aan te bieden. 

Katten zijn niet alleen huisdieren; ze maken deel uit van het gezin. Hun welzijn beïnvloedt iedereen in het huishouden, van kinderen die met hen spelen tot ouderen die genieten van hun gezelschap. Daarom is het belangrijk om de symptomen van ziekte bij katten in de gaten te houden, evenals weten hoe je een zieke kat thuis kunt behandelen, om hem de zorg te bieden die hij nodig heeft. Hopelijk is hij binnen de kortste keren weer op de poot! Hier leer je ook hoe je voor je zieke hond moet zorgen

Sources: 

1 Medisch Centrum voor Dieren, 'Mijn kat is lusteloos', 

2 Medisch Centrum voor Dieren, 'Diarree bij katten', 

3 Medisch Centrum voor Dieren, 'Mijn kat geeft over', 

4 Medisch Centrum voor Dieren, 'Mijn kat geeft over na het eten', 

5 Dier en Zorg Gids, 'Braken bij je kat: waarom je kat moet overgeven', 

6 LICG, 'Katten'

7 Medisch Centrum voor Dieren, 'Stress bij de kat', 

8 Katten Kenniscentrum, 'Help je kat bij herstel na ziekte of letsel', 


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op