10 ideeën voor vrijwilligerswerk als gezin voor een hechtere gemeenschap 

Opa leert peuter zwerfvuil te verzamelen in een zonovergoten park.

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Vrijwilligerswerk voor het hele gezin is een boeiende manier om zowel jonge als oudere familieleden waarden bij te brengen als medeleven, verantwoordelijkheid en ondersteuning van de gemeenschap. Het biedt een unieke kans om niet alleen meer tijd door te brengen met je gezin, maar ook bij te dragen aan een hechtere gemeenschap. In dit artikel gaan we dieper in op 10 ideeën voor vrijwilligerswerk voor gezinnen met kinderen (maar opa en oma mogen natuurlijk ook meedoen!), zodat iedereen kan deelnemen en een positieve impact kan maken.  

Goed nieuws: vrijwilligerswerk voor jongeren is er in overvloed, van een dagje het strand schoonmaken tot wekelijks een kwetsbaar gezin uit de buurt ondersteunen. Dus als je een positieve impact wilt hebben op de gemeenschap door vrijwilligerswerk te doen en tegelijkertijd dichter bij je gezinsleden wilt staan, lees dan onze 10 ideeën voor vrijwilligerswerk als gezin: 

 1. De straat of het strand schoonmaken. Wil je een dag vrijwilligerswerk doen? Ga op avontuur met het hele gezin en neem deel aan een plaatselijke schoonmaakactie. Deze activiteit is een uitstekende manier voor jongeren om vrijwilligerswerk te doen, verantwoordelijkheid te nemen voor hun omgeving en te leren over milieubeheer. Het is ook een uitstekende gelegenheid voor vrijwilligerswerk met het hele gezin, waarbij teamwerk en een gevoel van voldoening worden gestimuleerd.  
 2. Eenzame ouderen bezoeken. Wijd een middag aan een bezoek aan een plaatselijk verpleeghuis, waar je gezin verhalen kan delen, spelletjes kan spelen en gezelschap kan bieden aan de oudere bewoners. Deze activiteit is vooral nuttig voor tieners die vrijwilligerswerk willen doen. Deze kans kan hen helpen bij het ontwikkelen van medeleven en een beter begrip van het belang van zorg voor ouderen.  
 3. Meehelpen in een dierenasiel. Voor gezinnen die van dieren houden is vrijwilligerswerk in een dierenasiel een geweldig idee. Taken kunnen variëren van het uitlaten van honden tot het schoonmaken van kooien, waardoor er volop mogelijkheden voor betrokkenheid zijn. Dit is een waardevolle kans voor jongeren om vrijwilligerswerk te doen, verantwoordelijkheid te leren en liefde voor dieren te ontwikkelen.

  Lees dit artikel voor meer ideeën voor vrijwilligerswerk met dieren, van paarden verzorgen bij een manege tot werken bij de Dierenbescherming.

 4. Meehelpen bij een voedselbank. Draag bij aan je gemeenschap door te helpen met het sorteren en verpakken van voedsel bij een plaatselijke voedselbank. Dit vrijwilligerswerk voor het hele gezin is niet alleen de moeite waard, maar is ook een educatieve ervaring die kinderen leert over voedselzekerheid en het belang van gemeenschapsondersteuning.  
 5. Een inzamelingsactie organiseren. Vaak wordt je op een verjaardag gevraagd wat je graag als cadeau zou willen hebben. Waarom stel je je dierbaren niet voor om als verjaardagscadeau geld te doneren aan een goed doel dat je na aan het hart ligt? Je kunt je gezin ook motiveren om een inzamelingsactie te organiseren voor een liefdadigheidsinstelling. Denk hierbij aan het verkopen van taart of gebak, auto's wassen of een sponsorloop.  
 6. Je plaatselijke park verfraaien. Doe mee aan een project om het park te verfraaien, plant bloemen, schilder bankjes of raap afval op. Deze activiteit is een fantastische kans voor vrijwilligerswerk: jongeren leren om trots te zijn op hun lokale gemeenschapsruimte en begrijpen hoe belangrijk het is om deze te onderhouden.  
 7. Mentorschapsprogramma's. Moedig je tienersaan om alsvrijwilliger op tetredenals mentor voorjongerekinderen, om hen tehelpen met huiswerk of gewoon om gezelschaptebieden. Voor onzejongerenontwikkeltvrijwilligerswerkzoalsditleiderschapsvaardigheden, geeft het eengevoel van voldoeningenhelpt het bij het opbouwen van sterkegemeenschapsbanden.  
 8. Knutselworkshops voor kinderen. Organiseer knutselworkshops voor kinderen in je omgeving. Dit is een leuke en creatieve vrijwilligersmogelijkheid voor het hele gezin, waarbij iedereen betrokken kan rakenactief kan meedoen, zijn vaardigheden kan delen en kan genieten van qualitytime met elkaar.  
 9. Lokale evenementen steunen. Steun als gezin lokale evenementen zoals beurzen, festivals of sportdagen. Of je nu helpt met opbouwen, een kraampje bemannen of achteraf opruimen, er zijn talloze manieren om je steentje bij te dragen en je gemeenschapsbanden te versterken.  
 10. Zorgpakketten maken. Werk samen om zorgpakketten samen te stellen voor kwetsbare leden van de gemeenschap of mensen in nood. Dit is een hartverwarmende activiteit voor jongeren, waarbij ze leren over medeleven, het belang van steun aan de gemeenschap en de vreugde die voortkomt uit het helpen van anderen. 

 Er zijn hier veel ideeën, van vrijwilligerswerk voor een dag tot langere tijd vrijwilligen, en dat is geweldig! Maar voel je niet verplicht om ze allemaal te proberen. Doe alleen datgene waartoe jij en je gezin in staat zijn. Als je liever vrijwilligerswerk doet vanuit je luie stoel, bekijk dan onze tips voor online vrijwilligerswerk.  

Zorgen voor je lokale gemeenschap is een van die daden van zorg die een groot verschil kunnen maken, ongeacht wat je kunt doen. Daarom hebben we in 2020 meer dan 750 uur van onze tijd geïnvesteerd in lokale en nationale gemeenschapsprojecten. We steunen bijvoorbeeld al sinds 2002 In Kind Direct, een liefdadigheidsinstelling in het Verenigd Koninkrijk die essentiële verzorgingsproducten zoals luiers en menstruatieproducten levert.  

Vrijwilligerswerk voor kinderen, jongeren en ouderen 

We hebben je al een aantal algemene ideeën gegeven voor jonge en oudere vrijwilligers om een verschil te maken in hun gemeenschap. Hier zijn een aantal concrete mogelijkheden voor vrijwilligerswerk voor jongeren en ouderen: 

 1. Vrijwilligerswerk met kinderen. Veel goede doelen en organisaties in Nederland bieden mogelijkheden voor hele gezinnen om samen vrijwilligerswerk te doen. Je kunt meedoen aan activiteiten, evenementen en zelfs vakanties die gezinsvriendelijk zijn. Dit kan voor iedereen een leuke en zinvolle activiteit zijn, die kinderen al op jonge leeftijd leert hoe belangrijk het is om iets terug te doen. Misschien vind je mogelijkheden bij sport- of jeugdclubs, scholen of andere maatschappelijke organisaties. 
 2. Steungezin worden. Als steungezin kun je kwetsbare kinderen en gezinnen in je lokale gemeenschap ondersteunen. Het kind draait bijvoorbeeld een dag per week met jouw gezin mee of komt af en toe een nachtje logeren. Je maakt zo echt een verschil voor een gezin bij jou in de buurt. Verschillende lokale organisaties bieden de mogelijkheid om steungezin te worden.  In sommige gevallen moet je eerst een training volgen, terwijl andere organisaties alleen vereisen dat je ervaring hebt met het opvoeden van kinderen. Stichting Buurtgezinnen en Steunouder zijn twee voorbeelden van initiatieven die in een groot deel van het land actief zijn. 
 3. Vrijwilligen bij een jeugdvakantieweek.  In veel gemeentes wordt elke zomer een jeugdvakantieweek (of 'huttenbouw') georganiseerd, en dit kan alleen dankzij vrijwilligerswerk. Jongeren vanaf 16 jaar kunnen groepjes kinderen begeleiden, terwijl volwassenen op diverse andere manieren kunnen bijdragen. Wil je ook een weekje meehelpen om basisschoolkinderen bij jou in de buurt een fantastische ervaring te helpen bieden? Neem dan contact op met jouw plaatselijke organisatoren. 
 4. WWOOF'en in eigen land. Voor gezinnen die van de natuur en het buitenleven houden, is WWOOF'en een geweldige optie. Je werkt als vrijwilliger een paar dagen of weken op een boerderij in binnen- of buitenland, en voert bijvoorbeeld de dieren of helpt met tuinieren. Zo geniet je heerlijk van het leven op het platteland terwijl je nieuwe vaardigheden leert en een verschil maakt. Kinderen zijn welkom op diverse boerderijen, waardoor je heerlijk kunt vrijwilligen met het hele gezin. Kijk voor meer informatie over de deelnemende boerderijen op de website van WWOOF Nederland.   
 5. Handje Helpen.  Woon je in de provincie Utrecht of in regio Amsterdam en wil je graag wekelijks een dag vrijwilligerswerk doen? Handje Helpen zoekt vrijwilligers van jong tot oud om tijd door te brengen met iemand die wat extra zorg nodig heeft. Jij wordt gematcht met een hulpvrager die bij je past voor langdurige ondersteuning, van eenzame ouderen bezoeken tot activiteiten ondernemen met een autistisch leeftijdsgenootje. Iemand helpen en een nieuwe vriend maken: beter kan het niet! 

Deze mogelijkheden bieden een scala aan activiteiten op verschillende locaties in Nederland, wat betekent dat er voor elk wat wils is, overal!  

Vrijwilligerswerk als gezin: een win-winsituatie 

Samen vrijwilligerswerk doen kan een lonende manier zijn om tijd door te brengen als gezin en tegelijkertijd een positieve impact te hebben op de gemeenschap. Door activiteiten te kiezen die geschikt zijn voor alle leeftijden, zorg je ervoor dat deelname inclusief is en maken jullie samen een blijvende positieve impact. Jongeren en vrijwilligerswerk: het is een geweldige combinatie. Verzamel dus je naasten en begin vandaag nog aan je volgende vrijwilligersavontuur voor het hele gezin!  


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op