Is mijn hond ziek? Zo kun je een zieke hond herkennen en verzorgen 

Twee vrouwen en een hond knuffelen op een mosterdgele bank.

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

O nee! Lijkt je hond zich niet lekker te voelen en is hij niet zijn gebruikelijke, speelse zelf? Weigert hij zijn favoriete snack te eten, of gedraagt hij zich teruggetrokken? Dan kan het zijn dat je viervoeter zich ziek voelt. Blijf dit artikel lezen als je je afvraagt: 'is mijn hond ziek?' en 'waarom geeft mijn hond over?' 

Honden zijn onze beste vrienden, maar ze kunnen niet praten om uit te drukken wat ze voelen. Het kan daarom lastig zijn om te zien wanneer ze ziek zijn, en daarom is het belangrijk om alert te zijn op tekenen van mogelijke gezondheidsproblemen. Leer hoe je kunt zien of je hond ziek is door ons artikel te lezen. Ontdek de symptomen en oorzaken van een zieke hond en wat je moet doen als jehond ziek is. 

Zieke hond? Symptomen waar je op moet letten 

Veelvoorkomende lichamelijke symptomen 

Hoe weet je of je hond ziek is? Hoewel honden je niet met woorden kunnen laten weten dat ze zich niet lekker voelen, zijn er een aantal tekenen die je hierop kunnen wijzen. Hieronder staan ​​enkele veel voorkomende lichamelijke tekenen dat je hond ziek is:1

 • Je hond geeft over 
 • Je hond heeft diarree 
 • Ongebruikelijk slechte adem 
 • Kale plekken in de vacht en/of korstjes op de huid 
 • Langdurig rode ogen 

Je hond geeft over en heeft diarree? Gebruik ons sterke keukenpapier dat zelfs als het nat is niet uit elkaar valt, om het braaksel of de diarree van je hond efficiënt op te ruimen!

Hoe weet je of je hond ziek is? Gedragsveranderingen 

Daarnaast kun je een zieke hond herkennen aan bepaalde gedragsveranderingen. Deze zijn iets moeilijker te interpreteren. Jij kent en verzorgt je viervoeter in ieder geval beter dan wie dan ook, dus vertrouw op je instinct als je het gevoel hebt dat je hond zich niet helemaal gedraagt ​​zoals hijzelf! 

De volgende gedragsveranderingen kunnen aanwijzingen zijn dat je te maken hebt met een zieke hond:1,2 

 1. Verlies van eetlust. Een plotseling verlies van eetlust kan wijzen op een onderliggend gezondheidsprobleem. 
 2. Meer drinken dan normaal. Hoewel het normaal is dat een hond meer drinkt op warme dagen of na een lange wandeling, kan het drinken van veel meer water dan normaal zonder duidelijke reden een teken zijn van een mogelijke ziekte. 
 3. Overmatig krabben. Veel honden krabben zich, maar het kan alarmerend zijn als je merkt dat je harige vriend meer krabt dan normaal. 
 4. Veranderingen in persoonlijkheid. Is je hond doorgaans sociaal, maar gedraagt ​​hij zich nu teruggetrokken? Gewoonlijk energiek maar nu lusteloos? Meestal kalm en vriendelijk, maar nu agressief? Dit kunnen tekenen zijn dat je hond ziek is. 
 5. Grommen als je hem aanraakt of in de buurt van een bepaald lichaamsdeel komt. Dit kan duiden op een zone van ongemak of pijn. 
 6. Ongebruikelijk janken. Als je hond de laatste tijd veel jankt, kan dit zijn manier zijn om zijn potentiële ongemak of pijn te uiten. 

Als je je zorgen maakt over het gedrag van je hond, neem dan contact op met je plaatselijke dierenarts. Zoek altijd de hulp van een dierenarts als de symptomen van je hond zorgwekkend zijn of aanhouden.

Je hond is ziek: Noodsignalen die dringend professionele aandacht vereisen 

Je hond is ziek; wanneer moet je de dierenarts bellen? Breng je hond onmiddellijk naar de dierenarts als hij de volgende symptomen vertoont:3,4 

 • Problemen met ademhalen 
 • Extreme diarree of braken 
 • Bloed of wit schuim in het braaksel 
 • Veel overgeven en niet drinken of overgeven van water 
 • Harde en gezwollen buik 

Waarom geeft mijn hond over? Mogelijke oorzaken 

Nu je de belangrijkste symptomen en tekenen kent waar je op moet letten om te bepalen of je hond ziek is, wil je in de eerste plaats weten waardoor deze worden veroorzaakt. Op die manier beschik je over alle informatie die je nodig hebt om voor je harige vriend te zorgen. Hier zijn mogelijke oorzaken die kunnen verklaren waarom je hond overgeeft: 

 1. Hij heeft voedsel gegeten dat giftig voor honden is. Niet elk voedsel is geschikt voor de maag van je favoriete viervoeter, ook al ziet het er zowel voor jou als voor je hond heerlijk uit en lijkt het op het eerste gezicht onschadelijk! Voedingsmiddelen die giftig zijn voor honden zijn onder meer: ​​chocolade, druiven en rozijnen, avocado's, macadamia noten, uien en knoflook, en voedsel dat te veel zout bevat.5 
 2. Voedselallergieën. Zelfs als bekend is dat bepaalde voedingsmiddelen voor de meeste honden onschadelijk zijn, kan je hond er allergisch voor zijn en er ziek van worden. 
 3. Bacteriële of virale infecties. Net als jij kan je hond last hebben van bacteriële en virale infecties en ziek worden. 
 4. Darmwormen. Wormen zijn zeker geen pretje voor je hond. Ze kunnen onder meer braken, diarree, huidirritatie en ademhalingsproblemen veroorzaken. 

Om er zeker van te zijn dat je alleen eten aan je hond geeft dat goed voor hem is, moet je dit vooraf onderzoeken en advies inwinnen bij je dierenarts.

Je zieke hond verzorgen en ziekte voorkomen 

Je kunt nu een zieke hond herkennen, maar wat moet je doen als je hond ziek is? Het is tijd om te leren hoe je voor je zieke hond moet zorgen en hoe je ziekten kunt voorkomen omje hond gezond en gelukkig te houden! Zo kun je je hond gezond houden en je zieke hond verzorgen: 

 1. Houd je hond uit de buurt van afval,z owel thuis als tijdens het uitlaten! Je hond kan hierdoor besmet worden met infecties en wormen. 
 2. Weet wat je hond wel en niet kan eten. De beste manier om problemen met eten te voorkomen, is door voedsel dat schadelijk kan zijn voor je hond ver uit de buurt te houden, hoe lekker het ook is! 
 3. Zorg ervoor dat de behandelingen van je hond up-to-date zijn. De meeste volwassen honden moeten iedere drie maanden ontwormd worden,6 terwijl puppy’s die jonger zijn dan twaalf weken elke twee weken ontwormd moeten worden en oudere pups maandelijks.7 
 4. Laat je hond niet te veel water in één keer drinken, omdat dit kan leiden tot verder braken. Bied hem in plaats daarvan meerdere keren per dag een klein bakje water aan. 
 5. Geef je hond veel liefde, aandacht en, als hij daarvan houdt, knuffels! Als je je hond laat zien dat je voor hem klaarstaat en voor hem zorgt als hij ziek is, zal hij sneller kunnen herstellen. 

Maak een lijst met voedingsmiddelen die giftig zijn voor je hond en bewaar deze in de keuken, of in de buurt van de plaats waar je gewoonlijk zijn maaltijd bereidt, om er zeker van te zijn dat je hem niets geeft dat slecht voor hem is!

Eenziek huisdier kan stressvol zijn, of het nu je eerste beste vriend of je maatje tijdens je pensioen is. Herkennen wanneer je hond zich niet goed voelt en leren wat je moet doen, kan deze stress verminderen en, belangrijker nog, je hond de zorg geven die hij nodig heeft. 

We houden allemaal van onze huisdieren. Je zieke hond verzorgen is een manier om hem dat te laten zien! Voor meer artikelen over de dagelijkse verzorging van je hond kun je onze artikelen lezen over het schoonmaken en desinfecteren van hondenpoten als ze erg modderig zijn, en over hoe je met je trouwe viervoeter kunt reizen in de auto. 

Bronnen: 

1 LICG, 'Houd uw hond gezond'

2 LICG, 'Pijn herkennen bij honden',   

3 Dier en Zorg Gids, 'Een zieke hond: waarom je hond moet overgeven', 

4 Medisch Centrum voor Dieren, 'Overgeven hond', 

5 Medisch Centrum voor Dieren 'Wat mogen honden niet eten?', 

6 Medisch Centrum voor Dieren, 'Kan ik beter mijn hond 4x per jaar ontwormen of alleen na ontlastingsonderzoek?', 

7 Dier en Zorg Gids, 'Ontwormen pup'


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op