6 ideeën voor online vrijwilligerswerk: vrijwilligerswerk vanuit huis 

Een vrouw glimlacht naar een laptop die open voor haar staat.

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Vrijwilligerswerk is een geweldige manier om iets terug te doen voor de gemeenschap en groepen mensen die hulp nodig hebben. Zo kun je als vrijwilliger bij de kindertelefoon of een voedselbank werken. Maar wist je dat er ook steeds meer manieren zijn om vrijwilligerswerk vanuit huis te doen? 

De meesten van ons zullen wel bekend zijn met ‘werken vanuit huis’, maar hoe zit het met ‘vrijwilligerswerk vanuit huis’? Ook wel bekend als ‘online vrijwilligerswerk’ of ‘virtueel vrijwilligerswerk’, biedt dit een geweldige kans om vanuit je luie stoel een tastbare impact te maken op kwetsbare groepen mensen en zelfs dieren. 

Wat is vrijwilligerswerk op afstand? 

Online vrijwilligerswerk kan vele vormen aannemen. Of het nu gaat om het voorlezen van kinderen via een videogesprek, het bellen van een nieuwe virtuele vriend of het identificeren van kwetsbare dieren in camerabeelden: er zijn talloze manieren waarop we anderen op afstand kunnen helpen. 

Maar waarom is het belangrijk om vrijwilligerswerk thuis te kunnen doen? Misschien ben je minder goed in staat je huis te verlaten vanwege een lichamelijke beperking of problemen met je geestelijke gezondheid. Of misschien woon je in een afgelegen gebied waar er minder mogelijkheden zijn om vrijwilligerswerk te doen. Als we vrijwilligerswerk vanuit huis kunnen doen, vergroten we de mogelijkheden om voor anderen te zorgen. 

Als je nog geen ervaring hebt met vrijwilligerswerk, kun je eerst dit artikel lezen om te ontdekken hoe je precies vrijwilliger kunt worden.

Verschillende soorten vrijwilligerswerk vanuit huis 

We weten dus dat vrijwilligerswerk vanuit huis een geweldige manier is om voor anderen te zorgen, maar wat zijn enkele ideeën voor online en telefonisch vrijwilligerswerk? In deze lijst met mogelijkheden is er voor ieder wat wils, dus ongeacht je vaardigheden is er altijd wel iets wat precies bij je past. Bovendien krijg je misschien ook inspiratie om nieuwe mogelijkheden te ontdekken! 

Hier zijn zes ideeën om vrijwilligerswerk op afstand te doen: 

1. De Luisterlijn 

De Luisterlijn biedt het hele jaar door, dag en nacht een luisterend oor aan iedereen die daar behoefte aan heeft. Als vrijwilliger werk je gemiddeld elke week een dienst van vier uur, waarbij je een keer per maand 's nachts werkt. Naast telefonisch vrijwilligerswerk kun je bij de Luisterlijn ook online vrijwilligerswerk doen via chat of e-mail. 

Wat is het? 

 • Iedereen die behoefte heeft aan een luisterend oor kan contact opnemen met de Luisterlijn voor een anoniem gesprek over vrijwel elk onderwerp. 
 • De Luisterlijn is de grootste landelijke telefonische hulpverlener en bestaat al ruim 60 jaar. 
 • Je moet eerst een training volgen voordat je als vrijwilliger aan de slag gaat, en je kunt ook op locatie werken. 

Waarom we er op dol zijn! 

 • Dankzij het 'Onbeperkt Luisteren'-initiatief kunnen ook mensen met een lichamelijke beperking vrijwilligerswerk doen bij de Luisterlijn. De training en begeleiding vinden online plaats en je kunt vanuit huis werken. 
 • Je hebt geen speciale vaardigheden of een bepaald opleidingsniveau nodig. 
 • Kijk voor meer informatie op de website van de Luisterlijn

2. Zooniverse 

Zooniverse rekent op vrijwilligers op afstand om een breed scala aan taken uit te voeren, allemaal in naam van wetenschappelijk onderzoek. Er is zijn ontelbare projecten waaraan je kunt werken, van hun 'Chimp and See'-programma (waarbij je op afstand afbeeldingen van chimpansees identificeert) tot het transcriberen van historische documenten. Zooniverse biedt fascinerende mogelijkheden voor online vrijwilligerswerk. 

Wat is het? 

 • Het Engeltalige platform is het grootste ter wereld voor door mensen aangedreven onderzoek, waardoor je betrokken kunt raken bij interessante projecten, waar ter wereld je je ook maar bevindt. 

Waarom we er op dol zijn!  

 • Of je nu weg bent van geschiedenis, dieren of de ruimte, er is echt voor ieder wat wils op Zooniverse. 
 • Er is geen minimale tijd vereist: je doet gewoon zo weinig of zoveel als je wil! Neem eens een kijkje op hun projectenpagina, zoek een project dat je interesseert en ga aan de slag! 
 • Kijk voor meer informatie op de Zooniverse-website

 3. Tarjimly 

Als je meerdere talen spreekt, kun je bij Tarjimly terecht voor virtueel vrijwilligerswerkdat een verschil maakt. 

Wat is het? 

 • Tarjimly brengt meertaligevrijwilligersonline in contact met vluchtelingen, asielzoekers en humanitaire medewerkers om hulp te bieden als vertaler of tolk. 
 • Tarjimly is een smartphone-app. Na je aanmelding krijg je een melding als iemand een vertaler of tolk nodig heeft in de taal die jij spreekt. 
 • Je moet natuurlijk ten minste twee talen spreken om te kunnen assisteren als vertaler. Je moet ook hun gedragscodetraining volgen.  

Waarom we er op dol zijn! 

 • Volgens Tarjimly zijn er wereldwijd 30 miljoen vluchtelingen, waarvan 44% niet kan communiceren met degenen die hen proberen te helpen. Tarjimly stelt de meertaligen onder ons in staat om online vrijwilligerswerk te doen en meteen een echt verschil te maken voor degenen die een helpende hand nodig hebben. 
 • Download de Tarjimly-app bij Google Play of de App Store

 4. Vrijwilligersprogramma van de VN (UNV) 

Velen van ons kennen de Verenigde Naties, de mondiale organisatie die zich inzet voor een breed scala aan vredes-, humanitaire en natuurbehoudsinspanningen over de hele wereld. Vrijwilligerswerk doen voor de VN is een geweldige manier om voor een groot aantal kwetsbare groepen over de hele wereld te zorgen, maar je wist misschien niet dat je dit kunt doen zonder je huis te verlaten. De VN biedt tegenwoordig de mogelijkheid om online vrijwilligerswerk te doen, waardoor meer mensen dan ooit voor anderen kunnen zorgen. 

Wat is het? 

 • Het vrijwilligersprogramma van de VN (UNV) brengt vrijwilligers op afstand in contact met wereldwijde vredes-, ontwikkelings- en humanitaire inspanningen. 
 • Omdat er zoveel unieke en gevarieerde mogelijkheden voor online vrijwilligerswerk beschikbaar zijn, zullen de vaardigheden en ervaring die nodig zijn variëren. Bekijk de mogelijkheden op hun website om te zien hoe jij kunt helpen. 

Waarom we er op dol zijn! 

 • De Verenigde Naties zijn een vertrouwde en gerespecteerde leverancier van humanitaire, duurzaamheids- en onderwijsinspanningen in de wereld. Hun online vrijwilligersdienst stelt mensen van over de hele wereld in staat een rol te spelen in projecten die verreikende resultaten hebben. 
 • Je kunt je aanmelden op elke apparaat, waar dan ook ter wereld en wat je achtergrond ook is.  
 • Met dit programma kunnen mensen met een breed scala aan vaardigheden meedoen, ongeacht hoe niche. Of je nu een gepensioneerde docent of logistiek expert bent, iedereen kan zorg bieden voor de medemens. Bekijk de website voor meer informatie. 

5. Be My Eyes 

In Nederland hebben meer dan 300.000 mensen een visuele beperking.1Omgaan met gezichtsverlies kan enorm moeilijk zijn en maakt het dagelijks leven een stuk uitdagender. Dat is waar Be My Eyes in beeld komt. 

Wat is het? 

 • Be My Eyes is een gratis mobiele app met het doel om de wereld toegankelijker te maken voor mensen met een visuele beperking, hoe ernstig deze ook is. 
 • Be My Eyes brengt blinden en slechtzienden in contact met vrijwilligers op afstand die kunnen helpen bij alledaagse taken. Als vrijwilliger kun je bijvoorbeeld helpen boodschappen doen, een overhemd uitkiezen of verkeersborden identificeren. 

Waarom we er op dol zijn! 

 • Be My Eyes is een innovatieve manier om mensen in nood te verbinden met mensen die willen helpen. Gebruikers van Be My Eyes kunnen bovendien hulp vragen in meer dan 180 talen, waardoor het een werkelijk unieke oplossing is voor een probleem waar zoveel mensen mee omgaan, waar ze ook vandaan komen. 
 • Download de app of kijk op de website om te zien hoe je mee kunt doen! 
 • Meer dan 6 miljoen vrijwilligers hebben zich al aangemeld om blinden en slechtzienden te helpen. Zo zie je maar hoe bereid we allemaal zijn om anderen te helpen. Dat mogen we best vieren! 

Online vrijwilligerswerk is een geweldige manier om te tonen dat je niet alleen om jouw naaste omgeving geeft, maar ook om gemeenschappen over de hele wereld. Ben je op zoek naar meer manieren waarop je voor de planeet kunt zorgen? Bekijk dan onze tips om te helpen ontbossing tegen te gaan!

6. De Visdeurbel 

Niet iedereen kan zich wekelijks of op de lange termijn inzetten als vrijwilliger, maar vrijwel iedereen kan op een virtuele deurbel drukken om migrerende vissen op hun weg door de Utrechtse grachten te helpen. 

Wat is het? 

 • Elk voorjaar zwemmen vissen door de Utrechtse grachten om een plekje te vinden om zich voort te planten. Vrijwilligers kunnen helpen voorkomen dat deze vissen lang moeten wachten tot de sluisdeuren bij de Weerdsluis opengaan. 
 • Op de website kun je camerabeelden bekijken om te zien of er vissen wachten bij de sluisdeuren. Zie je vissen, dan kun je op de 'deurbel' drukken om de sluiswachter een seintje te geven. 
 • De Visdeurbel is alleen aan van 1 maart tot 30 juni. 

Waarom we er op dol zijn! 

 • Laagdrempeliger kan bijna niet! Of je je nou verveelt in de trein op weg naar kantoor of je een passie voor vis hebt, iedereen kan een steentje bijdragen. 
 • Kijk voor meer informatie op de website

Doe je graag vrijwilligerswerk met dieren? Bekijk dit artikel met tips voor vrijwilligerswerk met dieren voor veel meer informatie!

Nu weet je hoe je vrijwilligerswerk op afstand kunt doen! 

Met deze ideeën voor online vrijwilligerswerk heb je nu enkele concrete opties om vrijwilligerswerk thuis te doen. 

Met deze ideeën kan iedereenvoor anderen zorgen zonder het huis te verlaten! Niemand mag worden uitgesloten van de kans om zorg voor anderen te tonen, ongeacht je leeftijd, achtergrond, vaardigheden of locatie. Dus of je nu chimpansees spot in de Congolese jungle of gewoon een praatje met iemand maakt via een videogesprek, grijp deze mogelijkheden voor virtueel vrijwilligerswerk aan en maak een verschil. 

Vrijwilligerswerk laat zien dat je om anderen geeft. Wil je het belang hiervan aan je kinderen leren? Bekijk dan onze beste tips om vrijwilligerswerk te doen met het hele gezin. Kinderen leren hoe belangrijk het is om voor elkaar te zorgen is een belangrijke les die ook een grotere invloed op anderen kan hebben. 

Hoe wij bijdragen 

Bij Edet zijn we toegewijd aan zorg. We ontwikkelen ons keukenpapier en toiletpapier om zo zorgzaam mogelijk te zijn voor je huid en je huis. Maar daar houdt onze zorg niet op. 

We geven ook om de planeet. Daarom zijn we voortdurend op zoek naar manieren om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Zo worden onze verpakkingen op het moment gemaakt van ruim 30% gerecycled plastic en streven we ernaar dat in 2025 85% van onze producten gemaakt worden van gerecyclede materialen. Daarnaast willen wij bij de productie in 2030 25% minder energie verbruiken. Lees meer over onze duurzame innovaties en hoe we voor de planeet zorgen op de website van Edet. 

Bronnen: 

1 Oogfonds, 'Feiten en cijfers'


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op