Eenvoudige origami-dieren voor kinderen

Eenvoudige origami-dieren voor kinderen

Als je niet naar de dierentuin kunt, dan haal je de dierentuin gewoon in huis. Leer hoe je een kat, hond of vlinder van papier kunt maken met makkelijke origami voor kinderen. Alles wat je nodig hebt is een vierkant vel Edet keukenpapier en wat stiften om versieringen aan te brengen. Laten we beginnen!

Edet keukenpapier is sterk genoeg om het hele huis schrobbend en wringend mee aan te pakken; het is dus ook perfect om met kinderen origami-dieren te vouwen die hun vorm goed behouden.

Origami voor kinderen: kat


Kinderen maken origami-dieren met gekleurd papier in slaapkamer

Dit kattengezicht is handig om mee te beginnen. Je merkt dat het makkelijk is om origami-dieren te vouwen. Perfect voor jonge kinderen!

 1. Leg je vierkante vel met één punt naar je toe, zodat het op een ruit lijkt. Vouw het dan in tweeën door de onderste punt naar het bovenste punt te vouwen. Je houdt nu een driehoek over.
 2. Vouw het nogmaals dubbel, waarbij je de linkerhoek naar de rechterhoek brengt, en vouw het dan open.
 3. Vouw de linker- en rechterhoek aan de onderkant van de driehoek naar boven, zodat ze de oorpunten vormen. De puntjes van de oren moeten over de schuine randen van je driehoek steken.
 4. Vouw de punt tussen je twee oortjes naar beneden, zodat er een platte rand ontstaat.
 5. Draai het papier om en teken het gezicht op je kat.

Als je wilt, kun je je kat een echt karakter geven met ogen, een neus en een mond. Zet er ook nog wat strepen op in je favoriete kleur: oranje, grijs, zwart... welke kleur je maar wilt. Breng je papieren kat tot leven met een paar miauwtjes!

Makkelijke origami: hond


Kinderen maken origami-dieren met gekleurd papier in slaapkamer

Deze origami-dieren zijn makkelijk te maken in een paar eenvoudige vouwen. Deze origami-hond is net zo gemakkelijk als de kat hierboven, dus het is leuk om ze allebei na elkaar te vouwen:

 1. Begin zoals voorheen met je vierkante stuk papier in ruitvorm, maar vouw het deze keer dubbel door de bovenste punt naar beneden te vouwen zodat het op de onderste punt ligt.
 2. Vouw vervolgens deze driehoekvorm dubbel door de linkerhoek over te brengen naar de rechterhoek en vouw het weer open. 
 3. Neem de twee hoeken langs de bovenste lijn van de driehoek (de twee die het verst van je af staan) en vouw ze naar beneden om de oren te maken.
 4. Nu is het tijd om de bovenste lijn plat te maken, door de bovenste punt naar achteren te vouwen zodat deze achter de vorm komt te liggen.
 5. Je kunt de kin ook platter maken door de onderste punt naar achteren te vouwen.
 6. Nu hoef je alleen nog maar het gezicht te tekenen.

Origami-dieren vouwen is het leukst voor kinderen als ze hun eigen unieke accenten kunnen aanbrengen. En dat is precies wat ze bij deze hond kunnen doen. Maak er bijvoorbeeld een hijgende hond van door een hangende tong uit de mond te tekenen. Of maak een hond met gekleurde vlekjes op het gezicht. Teken drie lijnen als ogen (kraaienpootjes die op hun kant zijn gedraaid) om een knipogende hond te maken. De mogelijkheden zijn eindeloos. En natuurlijk geef je je hond een stem door te blaffen.

Origami dieren: makkelijke vlinder


Kinderen maken origami-dieren met gekleurd papier in slaapkamer

We eindigen met een van de mooiste dieren uit de natuur: de vlinder.

 1. Vouw het vierkante papier horizontaal doormidden en vouw het open. Vouw het hierna verticaal doormidden en vouw het opnieuw open.
 2. Draai nu het papier om en vouw het diagonaal in beide richtingen, maar vouw het telkens uit.
 3. Leg het papier als een vierkant neer, neem de bovenste rand (de rand die het verst van je af ligt) en vouw die naar beneden tot aan de onderste rand. Zorg ervoor dat de zijkanten van het vierkant naar binnen vouwen, zodat je een driehoek overhoudt die van je af wijst.
 4. Neem de bovenste laag van de onderste twee hoeken op de driehoek en vouw ze naar boven, zodat ze samenkomen met de bovenste punt van de driehoek.
 5. Draai de origami om, zodat het een driehoek wordt die naar je toe wijst. Vouw de bovenste laag van de onderste punt omhoog, zodat de punt net voorbij de bovenste lijn komt. Vouw die punt over de top heen om de lagen bij elkaar te houden.
 6. Draai de origami weer om, vouw dubbel langs de middenlijn en breng de zijkanten samen om openstaande vleugels te maken.

Vlinders zijn erg leuk om te versieren, want je kunt zoveel kleuren en patronen gebruiken als je maar wilt. Zorg er wel voor dat de twee vleugels symmetrisch zijn! Hierna kun je zelf met je armen fladderen om ook op een mooie vlinder te lijken.


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op