Hoe maak je papier maché dieren?

Hoe maak je papier maché dieren?

Knutselwerkjes van papier maché maken met wc-papier, oude kranten of keukenpapier is leuk en veelzijdig. Het ziet er indrukwekkend uit, maar je hebt er niet veel voor nodig! De meeste benodigdheden om papier maché zelf te maken heb je waarschijnlijk al in huis: water, bloem en keukenpapier. Voeg er wat knutselspulletjes aan toe en je bent klaar om te beginnen.

Deze krokodil is een van onze favoriete papier maché-voorbeelden, maar je kinderen kunnen natuurlijk ook hun verbeelding de vrije loop laten om draken, honden, eenhoorns, paarden of dinosaurussen te maken. 

We raden aan dat een volwassene het knippen en snijden voor zijn of haar rekening neemt als je papier maché dieren maakt. De kinderen zijn verantwoordelijk voor het ontwerpen, verven en plakken.

Hoe maak je een papier maché krokodil?

Je kunt makkelijk zelf papier maché maken met wc-papier of keukenrol. Wij raden een rol Edet keukenpapier aan voor deze woeste-maar-toch-lieve krokodil. Een lege rol dient als de basis en met reepjes papier en lijm bouw je het lichaam op. Edet keukenpapier is sterk genoeg om te verven, dus knip voeten en stekels uit, verf ze groen en plak ze op de krokodil.

Duurt 24 uur (inclusief drogen)

Wat heb je nodig:

 • Lege rol keukenpapier
 • Edet Superior
 • Restjes karton
 • Potlood
 • Lineaal
 • Schaar
 • Plakband
 • Pva-lijm, behangplaksel of witte bloem
 • Water
 • Beslagkom
 • Groene verf (plakkaatverf of acrylverf)
 • Kwast
 • Witte pen
 • Zwarte pen

Zo doe je het:

 1. Pak de lege keukenrol. Knip het ene uiteinde ongeveer acht keer in, elke keer ongeveer 7cm diep. Dit wordt de kop van de krokodil. Doe hetzelfde aan het andere uiteinde, maar knip deze keer stroken van 10cm.
  Keukenrol knippen
 2. Draai de stroken aan beide uiteinden om elkaar om twee punten te vormen en houd ze bij elkaar met plakband.
  Stap2 krokodil
 3. Nu is het tijd om het papier maché zelf te maken. Je kunt papier maché-lijm maken van pva-lijm, behangplaksel of bloem. Meng jouw keuze simpelweg met water tot je een dikke, kleverige pap hebt. Scheur het keukenpapier in repen, haal deze door de lijm en plak ze op de rol. Zorg ervoor dat het hele oppervlak en eventuele scheurtjes bedekt worden. Voeg meer laagjes toe en probeer mooie schubben op de huid van de krokodil te maken. Probeer ook de staart langer te maken. Laat de krokodil een nachtje op een warme plek drogen.
  Stap3 krokodil
 4. Maak propjes keukenpapier en plak deze op de krokodillenkop als ogen en neusgaten.
  stap 4 krokodil
 5. Knip smalle reepjes uit het karton en vouw ze in een zigzag voor de stekelige rug en staart van de krokodil. Knip ook vier voetjes uit.
  Stap 5 krokodil
 6. Plak de stekels op de rug van de krokodil en de voetjes onder de buik.
  Stap 6 krokodil
 7. Laat de kinderen de krokodil groen verven. Gebruik je plakkaatverf, meng het dan met een beetje papier maché-lijm voor een mooiere afwerking. Terwijl je wacht tot de verf droog is, kunnen je kinderen ook helpen gemorste verf op te vegen met vochtig keukenpapier.
  Stap 7 krokodil
 8. Teken tenslotte oogjes en tanden op de kop van de krokodil met de zwarte en witte pennen.
  Stap 8 krokodil

Gebruik keukenpapier dat absorberend genoeg is om veel lijm om te nemen en sterk genoeg om dan niet uit elkaar te vallen, zoals Edet Superior keukenpapier.

Nu je weet hoe je zelf papier maché-lijm maken kunt, is het tijd om aan de slag te gaan. Zoek nog een aantal papier maché-voorbeelden en probeer verschillende ontwerpen met je kinderen. Wie weet kun je straks een hele dierentuin vullen met je papier maché dieren!


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op