Hoe vaak moet je een hamsterkooi verschonen?

Hoe vaak moet je een hamsterkooi verschonen?

Als het echt gemakkelijk was om het huis van een dierbare schoon te maken, zou je dat natuurlijk elke dag voor ze doen. Zelfs voor je pluizige huisgenoten. De kooi van een hamster kan al snel vies worden en luchtjes afgeven als deze niet regelmatig wordt schoongemaakt. En hoewel we er vaak een beetje tegenaan hikken, is het schoonmaken van een hamsterkooi echt heel gemakkelijk. Maar hoe vaak moet je een hamsterkooi nu schoonmaken? En hoe pak je dit het beste aan?

Of je nu voor het eerst een hamster in huis hebt of je hebt besloten om de hamsterkooi wat vaker schoon te maken; wij bieden je onze beste tips om je hamsterkooi te verschonen.

Hoe vaak moet je de hamsterkooi schoonmaken?

Op de vraag hoe vaak het nou echt nodig is om een hamsterkooi te verschonen, is er eigenlijk maar een antwoord: regelmatig. Zeer regelmatig. Hamsters zijn schattig, maar ook wat rommelig. Hoewel je natuurlijk enorm veel van ze houdt, zijn de luchtjes die na een aantal dagen uit de kooi komen toch wat minder welkom. 

Je hoeft niet iedere keer de hele kooi een grondige schoonmaakbeurt te geven, maar je wilt natuurlijk wel dat jouw hamsters lekker kunnen rollen in schoon strooisel en een schone slaapplaats hebben. De bodembedekking moet daarom een stuk vaker ververst worden.

Hoe vaak ververs je het strooisel?

Hoe vaak moet je de vuile bodembedekking van je hamsterkooi schoonmaken? Gewoon iedere dag. De kooi is klein, dus voorkom dat 'ie gaat stinken door vies strooisel iedere dag even weg te halen. De bodembak volledig verschonen kun je wekelijks doen.

Samen met de ontlasting moet je ook al het voedsel verwijderen dat ze misschien verstopt hebben. Laat ze gerust weten dat ze zich geen zorgen hoeven te maken: er komt meer eten hun kant op. 

Hoe vaak moet je de volledige hamsterkooi verschonen?

Dit kan wekelijks, tenzij de kooi vol zit met urinevlekken en keutels. Omdat je iedere dag het vieze strooisel verwijdert zal de kooi minder snel gaan stinken. Je ruikt het meteen als je de kooi toch beter direct kunt schoonmaken! Hoe vaak je de hamsterkooi moet schoonmaken, kan dus per week verschillen. Maar hoe maak je de kooi het beste schoon? Dat lees je hieronder.

Wat heb je nodig om een hamsterkooi te verschonen

Je hebt het volgende nodig om een hamsterkooi schoon te maken:

  • Warm sopje 
  • Handschoenen
  • Keukenpapier
  • Spons / zachte borstel

Nu ben je er klaar voor.

Zo maak je de volledige hamsterkooi schoon:

Volg deze stappen om je hamster weer een schoon en fris ruikend thuis te geven:

  1. Houd je hamster veilig. Zorg ervoor dat je je hamster tijdelijk op een andere, veilige plek zet, zodat jij rustig aan de slag kunt. 
  2. Haal alles uit de kooi. Speelgoed, bodembedekking, hamsterrad etc. De kooi is een stuk gemakkelijker schoon te maken als deze leeg is. 
  3. Neem de kooi af. Begin met het afvegen van alle oppervlakken en de tralies. Het is altijd het beste om van bovenaf te beginnen en naar beneden te werken.
  4. Maak de waterfles schoon. De grote schoonmaak van de hamsterkooi is ook het ideale moment om de waterfles schoon te maken. Maak alle delen van de waterfles goed schoon en spoel ze grondig af voordat je de fles opnieuw vult.
  5. Maak speelgoed en accessoires schoon. Gebruik een warm sopje en spoel ze goed af en voordat je ze afdroogt. 
  6. Spoelen en drogen. Spoel de oppervlakken en de tralies goed af met schoon water en droog ze met een schone theedoek.

 

Edet Superior keukenpapier is zelfs als het nat is supersterk. Het is daarom ideaal voor het schoonmaken van hamsterkooien. Het keukenpapier valt niet uit elkaar, waardoor de viezigheid ook niet op je vingers terechtkomt.

Zodra je klaar bent met schoonmaken, kun je de nieuwe bodembedekking erin doen. Zet ook de speeltjes, fles en accessoires terug op hun plek. Je hamster zal zich weer helemaal thuis voelen in zijn schone kooi. 

Dit is alles wat je moet weten over het schoonmaken van een hamsterkooi, van het opfrissen van bodembedekking tot het schoonmaken van de volledige kooi. Laat je hamsters zien hoeveel je van ze houdt door hun huisje mooi schoon en fris te houden.


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op