Hoe vind je vrijwilligerswerk met dieren? 

Een jonge vrouw hurkt en knuffelt haar hond in een zonnige tuin.

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Als je dol bent of viervoeters, of het nu katten, honden, paarden of konijnen zijn, is vrijwilligerswerk met dieren een aantrekkelijk vooruitzicht. Je krijgt niet alleen de kans om tijd met dieren door te brengen,maar je kunt ook een verschil maken voor het welzijn van een ander levend wezen. 

Als vrijwilliger in het dierenasiel werken, honden uitlaten of stallen uitmesten tijdens vrijwilligerswerk met paarden... Tijdens je vrijwilligerswerk voor dieren zorgen is niet altijd glamoureus (je ontkomt niet aan poep oprapen en af en toe onder de modder zitten), maar het is nooit saai. In dit artikel lees je hoe je vrijwilliger bij de dierenambulance of bij het asiel kunt worden, en ontdek je andere geweldige manieren om dieren te helpen! 

Heb je een hond uitgelaten in de regen of bied je thuisverzorging aan een nestje kittens?.Houd een rol supersterk en absorberend Edet-keukenpapier bij de hand om modderige handen en schoenen af te vegen en kleine ongelukjes op te ruimen!

Waarom doen we vrijwilligerswerk voor dieren? 

Of je nu werkt, naar de universiteit gaat, op school zit, een thuisblijvende ouder of anderszins bent, we waarderen allemaal onze vrije tijd. Dus, om er het beste van te maken, zou je die tijd bijvoorbeeld kunnen besteden aan vrijwilligerswerk in het asiel. Of leer hoe je bij de dierenambulance vrijwilligerswerk kunt doen. Er zijn ontzettend veel voordelen, niet alleen voor de dieren, maar ook voor jou! 

Dat komt doordat het tonen van zorg voor anderen, of het nu om familie, volslagen vreemden of dieren gaat, zo voldoenend is. Het maakt niet uit of je iets groots of iets kleins doet. Een partner die 's ochtends een kopje thee voor je heeft gezet, je trouwe viervoeter die je na een stressvolle dag met knuffels thuis heeft verwelkomt... We weten allemaal dat zelfs de kleinste gebaren een groot effect kunnen hebben. 

Bovendien is vrijwilligerswerk met dieren niet alleen een zorgzaam gebaar naar het dier, maar ook naar jezelf. Tijd doorbrengen met dieren kan een kalmerend effect hebben. Vriendschap sluiten met dieren en weten dat je een positieve impact hebt op hun leven, is een heel effectieve manier om jezelf – en de dieren –zorg te tonen. 

Laten we, met dat in gedachten, eens kijken naar hoe je precies vrijwilligerswerk kunt doen met dieren! 

Is werken met dieren niet echt jouw ding of heb je een vriend die allergisch is voor dieren maar ook iets terug wil doen voor de gemeenschap? Bekijk hier onze algemene tips om te beginnen met vrijwilligerswerk!

Ideeën voor vrijwilligerswerk met dieren 

Er zijn veel mogelijkheden om door middel van vrijwilligerswerk voor dieren te zorgen. Laten we beginnen met een aantal algemene ideeën voor vrijwilligerswerk met dieren: 

  • Laagdrempelig vrijwilligerswerk: honden uitlaten. Je kunt honden uitlaten voor een dierenasiel, maar natuurlijk ook gewoon voor een buur of vriend.Jij geniet van de gezonde buitenlucht en het is natuurlijk erg nuttig voor het baasje van de hond. En niet te vergeten: de hond vindt het ook heerlijk! 
  • Vrijwilliger in het dierenasiel. Er zijn uiteenlopende mogelijkheden voor vrijwilligerswerk in een asiel. Van katten knuffelen en honden uitlaten tot schoonmaken en hulp bieden bij de administratie, er is vast een taak die bij jouw persoonlijkheid, achtergrond en vaardigheden past. 
  • Vrijwilligerswerk met paarden. Ben je dol op paarden? Veel maneges maken gebruik van vrijwilligers om bijvoorbeeld beginnende ruiters te begeleiden, de paarden te verzorgen en de stallen uit te mesten. Ervaring met paarden of zelf kunnen paardrijden is vaak geen vereiste. 
  • Administratieen computerwerk.Je werkt dan wel niet direct met dieren, maar je digitale vaardigheden kunnen erg nuttig zijn voor dierenhulporganisaties. Zo draag je indirect bij aan het welzijn van dieren. Of je nu een socialmedia-kanaal beheert of een website bijwerkt, zet je digitale vaardigheden in omte laten zien dat je om dieren geeft. 
  • Geld inzamelen. Je kunt ook voor dieren zorgen door geld in te zamelen voor plaatselijke dierenasielen en nationale dierenhulporganisaties. Dit betekent misschien niet altijd direct contact met dieren, maar het is wel een belangrijke manier waarop je een deel van je tijd kunt besteden aan hun welzijn. Ideeën voor acties om geld in te zamelen zijn onder meer het verkopen van taart of koekjes, het wassen van auto's of een sponsorloop. 

Ben je gek op dieren maar lukt het je niet naar hen toe te gaan? Er is een verrassend aantal mogelijkheden voor virtueel vrijwilligerswerk waarbij je dierenwelzijn kunt ondersteunen! Neem eens een kijkje naar dit uitgebreide artikel over online vrijwilligerswerk.

Welke dierenhulporganisaties zoeken vrijwilligers? 

Dus je hebt een aantal ideeën voor vrijwilligerswerk met dieren. Nu is het tijd om een paar goede doelen te bekijken die je kunt steunen! Of je nu wilt weten hoe je bij de dierenambulance vrijwilligerswerk kunt doen of je liever aan de slag gaat in een dierenasiel, deze nationale instellingen hebben een scala aan mogelijkheden tot hun beschikking.  

De Dierenbescherming 

Vrijwilligers kunnen kiezen uit uiteenlopende functies bij de Dierenbescherming op verschillende locaties. In sommige gevallen heb je alleen maar een paar vrije uren en een flinke hoop dierenliefde nodig, terwijl andere functies meer toewijding en specifieke vaardigheden vereisen. Wat ze allemaal gemeen hebben: je draagt bij aan het welzijn van dieren die wat extra zorg nodig hebben. 

 Op de website van de Dierenbescherming vind je diverse vacatures voor vrijwilligers door het hele land. Zo zoekt de Dierenbescherming vrijwilligers voor de volgende functies: 

 OOPOEH 

Ben je een 55-plusser en dol op honden? Als OOPOEH pas je op een hond bij jou uit de buurt wanneer jou dat uitkomt. Zo hoef jij niet de volledige zorg en de financiële belasting van een huisdier op je te nemen, maar geniet je wel van diverse voordelen: een hond om te knuffelen, lichaamsbeweging in de frisse buitenlucht en nieuwe mensen leren kennen. Er worden bovendien regelmatig leuke gratis uitjes georganiseerd voor OOPOEH's. En natuurlijk is weten hoeveel jouw oppashond van je gezelschap geniet al een beloning op zich. Voor meer informatie kijk je op de website van Stichting OOPOEH

 NL voor elkaar 

 Dit is een algemeen platform voor vrijwilligerswerk, maar er zijn veel vacatures voor vrijwilligerswerk met dieren te vinden. Zo kun je als vrijwilliger een hond uitlaten, bij een dierenasiel werken of assisteren bij de egelopvang. 

Er zijn ontzettend veel mogelijkheden 

Er komt geen einde aan de verschillende soorten vrijwilligerswerk die je kunt doen, of aan het aantal dierenhulporganisaties dat je kunt helpen. Als je inspiratie hebt gekregen om te helpen, kun je contact opnemen met een van de in dit artikel genoemde organisaties. Ook kun je natuurlijk een plaatselijk dierenasiel bellen en vragen hoe je vrijwilligerswerk voor hen kunt doen. 

 Typ simpelweg ‘dierenhulporganisaties bij mij in de buurt’ in je zoekmachine in en kijk welke websites en telefoonnummers er verschijnen. Wat je vaardigheden ook zijn, iedereen heeft de mogelijkheid om te laten zien dat je om onze dierenvrienden geeft. 


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op