Een vliegtuig knutselen met karton in 7 stappen

Kind bouwt een doet-het-zelf kartonnen vliegtuigje

Je weet waarschijnlijk wel hoe je een papieren vliegtuigje kunt vouwen, dus is het tijd om de volgende stap te zetten en deze toffe kartonnen vliegtuigen in elkaar te zetten. Maak je geen zorgen! Dit klinkt misschien uitdagend, maar ze zijn makkelijk om te maken en vormen bovendien een handige introductie tot kartonrecycling voor je kinderen, omdat je lege Plenty keukenrollen hergebruikt.  

Of het nu tijdens de vakantie is, op een regenachtige dag of gewoon om de tijd te doden, knutselen met papier en karton is een goede manier om kinderen bezig te houden en plezier te hebben. Hoe maak je een vliegtuig van karton? Van wat je nodig hebt tot hoe je je kartonnen vliegtuig maakt en het vervolgens decoreert, we laten je zien hoe eenvoudig het is om een vliegtuig te maken van karton. 

Een kartonnen vliegtuig knutselen met peuters en kleuters

Allereerst: welke materialen heb je nodig om je kartonnen vliegtuigproject van de grond te krijgen? Wij laten je zien hoe gemakkelijk en vermakelijk het is om je eigen milieuvriendelijke kartonnen vliegtuig te maken. Maak je klaar om op te stijgen! 

Het goede nieuws is dat je niet veel nodig hebt om je eigen vliegtuig te knutselen. Karton van een lege keukenrol en een ontbijtgranendoos, en een leeg yoghurtpotje; je hebt alles waarschijnlijk al in huis! 

Neem een kijkje in je oudpapier en pmd-afval om te zien welke materialen je kunt hergebruiken. Hier is alles wat je nodig hebt om een vliegtuig te knutselen van karton: 

 • Kartonnen koker van Edet keukenpapier
 • 2 papieren rietjes
 • Verf en kwasten
 • Schaar
 • Dun karton (bijvoorbeeld een lege ontbijtgranendoos)
 • Lijmpistool
 • Klein yoghurtpotje
 • Vel schuimrubber
 • Sjabloon om uit te printen

Je hebt alleen de kartonnen koker van een rol Edet keukenpapier nodig om een vliegtuig te maken van karton, maar een paar vellen Edet Superior keukenpapier komen ongetwijfeld van pas om rommel op te ruimen en vieze vingers af te vegen tijdens het knutselen.

Hoe maak je een vliegtuig van karton? Stappenplan

Nu je je materialen bij de hand hebt, is het tijd om je vliegtuig te maken! Volg deze eenvoudige stappen om een kartonnen vliegtuig te knutselen met peuters of kleuters:

 1. Allereerst: zorg ervoor dat je alle hierboven genoemde materialen hebt verzameld om je kartonnen vliegtuig te maken – en vergeet niet de sjabloon af te drukken die je gaat gebruiken om de verschillende onderdelen van je vliegtuig over te trekken en uit te knippen! Door de sjabloon te gebruiken, wordt het straks veel gemakkelijker om de juiste vormen uit te knippen. 
 2. Knip de randen van het yoghurtpotje. Doe een beetje lijm op het uiteinde van een lege keukenrol en duw deze koker in de yoghurtpot.Dit wordt de neus van het vliegtuig. Omdat de lijm erg heet wordt, is het beter als een volwassene al het lijmwerk voor zijn of haar rekening neemt. 
 3. Nadat je de kartonnen koker aan de yoghurtpot hebt gelijmd, is het tijd om het vel schuimrubber (of gekleurd papier) eromheen te wikkelen. Voordat je dat doet, kun je het vel versieren zoals je wilt – misschien met ramen en lachende gezichten, zoals een echt vliegtuig? Wikkel het vel schuimrubber om de kartonnen koker en lijm het goed vast. 
 4. Nu is het tijd om de onderdelen van je vliegtuig te maken! Knip de vormen uit de en leg ze op je ontbijtgranendoos (of andere restjes dun karton). Trek er een lijn omheen en knip de vleugels, propeller en staart uit. Maak twee van elk onderdeel, zodat je ze op elkaar kunt plakken om ze sterker te maken. Je kunt de vleugels in dezelfde kleuren verven als de romp van het vliegtuig, contrasterende kleuren kiezen of ze allemaal in verschillende kleuren verven voor een kleurrijk meesterwerk! 
 5. Nadat je de delen van je kartonnen vliegtuig hebt uitgeknipt en geverfd, knip je een gleuf in de achterste vleugel en in de staart, zodat je ze in elkaar kunt schuiven. Knip ook twee gleuven van ongeveer 1cm lang in de achterkant van de lege keukenrol om de achterste vleugel in te schuiven. 
 6. Knip de rietjes in de lengte die jij wil (wij raden ongeveer 5 cm aan)en plak ze op de onderste vleugel. Plak de romp van het vliegtuig ook op de onderste vleugel. Doe een beetje lijm op de bovenkant van de rietjes en plak dan ook de bovenste vleugel vast.Houd alle onderdelen op hun plaats totdat de lijm hard is. 
 7. Plak de propeller op de yoghurtpot. Je kartonnen vliegtuigje is nu klaar om op te stijgen! Gordels om! 

Kies de kleuren van je kartonnen vliegtuig

Nu je weet hoe je een kartonnen vliegtuig maakt, kun je nog creatiever worden met je ontwerpen. Door slechts twee kleuren te kiezen, geef je je vliegtuig van karton een klassieke uitstraling. Laat je inspireren door de complementaire kleuren rood en groen, blauw en oranje, of geel en paars voor een harmonieus geheel. Je kunt de vliegtuigjes nog persoonlijker maken door je toekomstige piloot zijn of haar eigen ontwerpen op de neus, de vleugels en de romp van het vliegtuig te laten tekenen voordat je het in elkaar zet. De creatieve mogelijkheden zijn echt eindeloos! 

Knutselen met papier en karton op een verjaardagspartijtje

Als je kind dol is op vliegtuigen en een verjaardagsfeestje wil geven met dit thema, kun je met alle gasten vliegtuigjes maken van karton. Het is een leuke activiteit voor tijdens het feestje en is meteen een traktatie die ze mee naar huis kunnen nemen als aandenken. Je kunt er zelfs een milieuvriendelijk feest van maken door de kinderen te vragen hun eigen gerecyclede materialen mee te nemen voor de festiviteiten! 

Denk er wel aan dat alleen een volwassene het lijmpistool gebruikt. Wil je nog meer ideeën om te knutselen met karton en voor leuke kartonrecycling? Dan kun je ook kleine dierenvrienden van lege wc-rollen maken! 


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op