2 personen vonden dit nuttig
Je kat lijkt misschien sterk en onafhankelijk, maar verhuizen kan erg veel stress bij katten veroorzaken. Katten zijn erg territoriaal en willen waarschijnlijk hun oude vertrouwde buurt niet verlaten. Lawaai, gedoe en nieuwe geurtjes kunnen je kat veel stress geven. Dit is niet goed voor je kat en kan er onder andere voor zorgen dat je kat plast in huis na de verhuizing. Dat wil je natuurlijk liever niet!
Een zorgvuldige planning en een goed begrip van hoe je een kat laat wennen aan een nieuw huis en hoe lang je de kat binnen moet houden na de verhuizing kunnen verhuizen met katten een stuk makkelijker maken. Volg deze simpele stappen als je met je kat verhuizen gaat en hij zal al snel net zo gelukkig zijn in je nieuwe huis als jij.
Zo kun je verhuizen met katten
- Houd je kat in een rustige kamer met vers drinkwater, een beetje voer en een schone kattenbak terwijl je het meubilair het de rest van je spullen verhuist.
- Is het tijd om ook je kat te verhuizen, bespuit dan de binnenkant van het kattenmandje en zijn dekentje met kunstmatige feromonen. Deze ruiken net als de natuurlijke feromonen die je kat afscheidt en zorgen ervoor dat hij zich veilig voelt in zijn nieuwe omgeving. Zet het kattenmandje op een stabiel oppervlak, bij voorkeur op de achterbank bevestigd aan de gordel. Laat de kinderen een oogje in het zeil houden en de kat onderweg afleiden met kattenspeeltjes .
Als je lang moet rijden, stop dan een paar keer om je kat voer en water te geven en de kattenbak te laten gebruiken. Neem een Edet keukenrol mee om eventuele rommel in de kattenmand op te vegen.
- Zodra je bij je nieuwe huis bent aangekomen, bereid je een veilige ‘kattenkamer’ voor met voer, water, een schone kattenbak, speeltjes en een doos om in weg te kruipen. Sluit de deur en laat de kinderen omstebeurt de kat gezelschap houden. Je kat zal blij zijn met de rust en heeft tijd om alvast een beetje aan de nieuwe omgeving te wennen.
Hoe kun je de kat laten wennen aan een nieuw huis?
Het zal niet lang duren voordat je kat klaar is om de rest van het huis te verkennen. Een handig trucje om je nieuwe huis sneller vertrouwd te maken voor de kat, is om keukenpapier met zijn eigen geur door het huis te verspreiden. Wrijf hiervoor zachtjes met een paar velletjes Edet keukenpapier rond het gezicht van je kat en leg deze in verschillende kamers neer. Je kat zal aan elke papiertje willen snuffelen en ontdekt zo snel het hele huis.
Merk je dat de kat plast in huis na de verhuizing? Dit is een veelvoorkomend teken van stress bij katten. Ruim het snel op met extra absorberend Edet keukenpapier en straf je kat er vooral niet voor. Dat werkt toch niet en zorgt alleen maar voor meer stress! Een feromonenspray of -verdamper kan ook nu helpen om je kat tot rust te brengen.
Hoe lang moet je de kat binnenhouden na de verhuizing?
Een risico van verhuizen met katten is dat ze soms proberen te ontsnappen om terug te keren naar hun oude buurt, vooral als je niet ver verhuisd bent. Totdat je kat zich thuis voelt in je nieuwe huis, kan hij verdwalen of terugkeren naar je oude huis. Houd je kat na de verhuizing daarom tenminste twee weken binnen voordat je hem de nieuwe buurt laat verkennen. Wees voorzichtig met open deuren en ramen, zodat je kat niet snel door een kiertje kan glippen.
Laat je kat de eerste keer naar buiten voordat hij heeft gegeten. De kans is dan groter dat hij snel weer terugkeert. Loopt je kat toch weg, schakel dan het hele gezin in om hem met kattensnoepjes weer terug te lokken.
In het begin lijkt je kat misschien erg humeurig, maar de meeste katten zijn binnen een paar weken gewend aan de nieuwe omgeving. Lekkere brokjes, veel aaien en leuke speeltjes helpen om je kat te laten wennen aan het nieuwe huis! Volg verder de tips in dit artikel en je ontdekt dat katten en verhuizen geen stressvolle combinatie hoeft te zijn.
Gerelateerde onderwerpen
10 ideeën voor vrijwilligerswerk als gezin voor een hechtere gemeenschap
Wil je vrijwilligen met je gezin? Ontdek hier hoe je vrijwilligerswerk als gezin kunt doen met ideeën voor vrijwilligerswerk voor kinderen en jongeren.
Vrijwilligerswerk: een stappenplan om vrijwilliger te worden
Wil je vrijwilligerswerk doen, maar weet je niet zeker waar je moet beginnen? Ontdek hier onze tips om vrijwilliger te worden in vijf stappen!
Waarom is mijn kat ziek? Symptomen, oorzaken en oplossingen
'Waarom is mijn kat ziek?' Ontdek hoe je een zieke kat herkent, de redenen waarom je kat misschien ziek is, en hoe je een zieke kat thuis kunt verzorgen.
Is mijn hond ziek? Zo kun je een zieke hond herkennen en verzorgen
Je hond geeft over of lijkt lusteloos... Hoe weet je of je hond ziek is en wanneer je naar de dierenarts moet? Ontdek hier waar je op moet letten.
Thuis geld besparen: 10 eenvoudige bespaartips en budgettips
Wil je thuis geld besparen? Volg onze budgettips en bespaartips voor je huishouden om minder geld uit te geven en meer te kunnen doen voor je naasten!
Telefoonverslaving? 20 ideeën om je schermtijd te verminderen
Ben je verslaafd aan je smartphone en wil je je telefoongebruik verminderen? In dit artikel ontdek je 20 ideeën om minder op je telefoon te zitten.