Tuinieren met kinderen: 3 activiteiten voor kleine groene vingers

Geïllustreerde kinderen geven planten water in de tuin

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Spelen in de tuin en meehelpen met tuinieren: de meeste kinderen vinden het heerlijk om lekker te kliederen met modder en rare beestjes te vinden. En als het te koud en nat is voor spelletjes in de tuin, kun je met deze leuke projecten binnen tuinieren met je kinderen, van zaaipotjes maken van wc-rollen tot het bijhouden van een tuindagboek. Lees snel verder!

1. Zaadpotjes van lege wc-rollen maken

Zoek je leuke kindertuinieractiviteiten? Plantjes laten groeien in lege wc-rollen is een geweldige manier om te beginnen. Je hebt niet veel ruimte nodig (en al helemaal geen bloembed) en dit project is niet al te rommelig. Vergeet niet onze handige geïllustreerde gids te downloaden voor nog meer tips!

Wat heb je nodig:

 • Lege Edet wc-rollen
 • Schaar
 • Potgrond
 • Lijm
 • Zaadjes; vraag in het tuincentrum naar zaadjes voor planten die in het seizoen zijn en snel groeien!

Zo maak je ze:

 1. Laat een volwassene vier gleuven knippen in de onderkant van een lege wc-rol. Zorg ervoor dat de gleuven op ongeveer gelijke afstand van elkaar geplaatst zijn en ¼ van de wc-rol lang zijn.
 2. De kinderen mogen nu deze flapjes naar binnen vouwen, zodat de wc-rol een bakje vormt.
 3. Nu kunnen ze de wc-rol vullen met vochtige potgrond en daar de zaadjes in doen. Herhaal dit met de rest van de wc-rollen totdat je een hele moestuin bij elkaar hebt.
 4. Herinner je kinderen eraan dat ze de kleine plantjes elke dag moeten verzorgen met een beetje water.
 5. Zodra de plantjes groot genoeg zijn om te verpotten (kijk even op de verpakking om dit te controleren), kun je ze met wc-rol en al in een grotere pot of buiten in de moestuin planten.

2. Binnen tuinieren voor kinderen: experimenteer met eten

Met kinderen tuinieren kan zelfs gewoon in je eigen keuken. Doe bijvoorbeeld een leuk experiment met je kleuter om te kijken wat groeit als je het plant. Hier zijn een aantal goede opties:

 • Maanzaad (in potgrond; gebruik een van de zaadpotjes die hierboven beschreven zijn!)
 • Korianderzaadjes (in potgrond)
 • Pompoenpitten (in potgrond)
 • Deels uitgelopen aardappels (in potgrond)
 • Deels uitgelopen uien (in potgrond)
 • De bovenkant van bospeen (in een pot water op de vensterbank)

Dit is een leerervaring, dus als je kind een koekje wil planten, mag dat best! Later kun je uitleggen hoe koekjes gemaakt worden en waarom ze niet groeien als planten.

Regelmatig de planten water geven en onkruid wieden zijn belangrijke onderdelen van tuinieren voor kinderen, dus zorg ervoor dat het hele gezin (mama, papa, broers en zussen) meehelpt.

3. Houd een tuindagboek bij

Hoe verandert de tuin in elk seizoen? Wat groeit er in de zomer en wat in de winter? Welke dieren kom je tegen? Spelen in de tuin wordt nog leuker en leerzamer als je kinderen hun ervaringen en vondsten bijhouden in een dagboek. Zelfs in de winter is dit een van de leukste activiteiten rond de tuin, omdat je een groot deel van het werk lekker binnen kunt doen.

Je kind mag natuurlijk kiezen wat er precies in het tuindagboek wordt geschreven (en getekend en geplakt), maar hier zijn een aantal ideeën om een begin mee te maken:

 • Aan het begin van elke maand een tekening van de tuin maken.
 • Tekeningen of foto’s maken van insecten die ze tegenkomen.
 • Pakjes van de zaadjes die ze buiten geplant hebben in het boek plakken.
 • Bladeren wrijven.
 • De resultaten van bovenstaand experiment met eten planten, inclusief lijsten en plaatjes van welke dingen wel of juist niet gegroeid zijn.

Je hebt nu drie leuke activiteiten voor in de tuin en om lekker knus binnen te tuinieren. Kinderen zullen ervan genieten! Vergeet niet: zorg ervoor dat de kinderen na het tuinieren en het spelen van modderige spelletjes in de tuin goed hun handen wassen.


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op