Wat moet je kind weten voordat het voor het eerst naar school gaat?

Wat moet je kind weten voordat het voor het eerst naar school gaat?

De dag dat een kind voor het eerst naar school gaat is altijd ontzettend spannend voor het kind... En voor de ouders! Wat moet je kind weten als hij of zij voor het eerst naar de basisschool gaat? En hoe kun je ervoor zorgen dat jij en je kind allebei vol zelfvertrouwen aan de eerste schooldag kunnen beginnen? Van het vormen van een nieuwe routine tot ervoor zorgen dat je kind alles heeft voor de eerste schooldag – je peuter en jij zijn op alles voorbereid met onze handige lijst.

Een nieuwe routine

Kinderen voelen zich veilig met een vaste routine, en voor het eerst naar de basisschool gaan kan een erg spannende verandering zijn. Bereid je peuter rustig voor door een week van tevoren al te beginnen met de nieuwe routine rond bedtijd en in de ochtend. Dit is ook een goed idee voor als je kind na de vakantie terug naar school gaat. Het kan ook helpen om samen alvast een paar keer naar de nieuwe school te gaan, zodat jullie er allebei al een beetje bekend mee raken en weten waar alles is.

Je kunt je kinderen ook voorbereiden door ze over jouw schooltijd te vertellen (alleen de leuke verhalen, natuurlijk). Jullie kunnen hier ook samen boekjes over lezen: er zijn veel kinderboeken voor een kind dat voor het eerst naar school gaat, dus zoek hiernaar, de volgende keer dat je naar de bibliotheek gaat, en praat er na het lezen met je kind over.

Levenlessen voor de eerste schooldag van je kind 

De eerste keer dat je peuter naar school gaat, is vaak ook de eerste keer dat hij of zij een heleboel dingen zelfstandig moet doen. Voordat school start, is het belangrijk dat je kind de volgende vaardigheden al beheerst:

  • Kleren aan- en uittrekken. Kies samen een mooie outfit uit voor de eerste schooldag, maar denk eraan dat je peuter gemakkelijk zelf naar de wc moet kunnen gaan. Een tuinbroekje is dus geen goed idee! Oefen ook alvast met het aan- en uittrekken van de gymkleding.
  • Neus snuiten. Het is belangrijk dat op de eerste schooldag je peuter al weet hoe je je neus snuit in een zakdoekje en deze daarna meteen in de prullenbak gooit.
  • Hygiënisch naar de wc gaan. Net zo belangrijk is het dat je kind weet hoe je hygiënisch gebruik maakt van het toilet, inclusief hoe je je billen afveegt en hoe je je handen wast. Ongelukjes kunnen voorkomen, dus leer je peuter om goed voorbereid te zijn en laat hem of haar zien dat je een schone onderbroek en een pakje vochtig toiletpapier in de schooltas hebt gestopt voor het geval dit nodig is.
  • Netjes eten. Je kind zal samen met nieuwe vriendjes en vriendinnetjes eten én met de juf of meester, dus goede tafelmanieren zijn een must.

Doe een pakje zachte Tempo zakdoekjes in de schooltas van je peuter, zodat hij of zij er altijd eentje bij de hand heeft als het nodig is.

Sociale vaardigheden voor als je peuter naar school gaat

Als je kind voor het eerst naar school gaat, zal hij of zij veel nieuwe mensen ontmoeten, dus herinner hem of haar eraan om op de juiste momenten ‘alsjeblieft’ en ‘dankjewel’ te zeggen. Vraag eventuele oudere broers en zussen om je peuter te leren delen – het is een van de makkelijkste manieren om vriendjes en vriendinnetjes te maken.

In de weken voor de eerste schooldag kun je thuis alvast ‘schooltje’ spelen, zodat je peuter leert zijn of haar vinger op te steken. Broers en zussen kunnen klasgenootjes spelen of de meester of juf zijn. Als je een krijtbord hebt, komt dit nu ook van pas.

Afscheid nemen op de eerste schooldag van je kind

Dit laatste punt is voor jou als ouder waarschijnlijk het moeilijkste. Zorg ervoor dat je kind weet dat jullie elkaar niet zullen zien tijdens de schooluren, maar stel je peuter gerust dat er aan het eind van de dag altijd iemand klaar zal staan om hem of haar naar huis te brengen.

Wees ook eerlijk tegenover jezelf. Zorg ervoor dat je iemand hebt om mee te praten over je eigen zorgen over de eerste schooldag van je peuter. Wie weet heb je een vriend of familielid die al een schoolgaand kind heeft en snapt wat er door je heen gaat. Plan je dag zo in dat je genoeg tijd over hebt om met je kind te besteden na de schooldag, zodat je geen van beiden het gevoel krijgt dat je iets gemist hebt.

Met deze informatie zijn jij en je kind goed voorbereid op de eerste schooldag. Ook als je kleuter na de vakantie terug naar school gaat, kun je deze lijst samen nog een keer doornemen. Veel succes!


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op