Zo kun je de kattenbak verschonen en schoonmaken

Kitten in een schone kattenbak

Je nieuwe kitten is zacht en lief, maar jullie hebben allebei nog heel wat te leren, zoals hoe je de kattenbak gebruikt en schoonmaakt. Hoe vaak moet je de kattenbak verschonen en hoe pak je die klus het beste aan? Wij geven je handige tips, zodat je altijd een schone kattenbak hebt zonder vervelende kattenbakgeur. Zo kun jij weer heerlijk spelen en knuffelen met je pluizige kitten.

Hoe vaak moet je een kattenbak verschonen?

Voordat we uitleggen hoe je de kattenbak verschoont, is het goed om te weten hoe vaak je dit moet doen. Als je kleine viervoeter geen schoon kattengrit heeft om zijn behoefte in te doen, zal ‘ie op zoek gaan naar een andere plek; en je wil natuurlijk niet dat hij daarvoor je bed gebruikt!

Hoewel je het beste elke dag viezigheid en klonten kunt verwijderen, hoef je de hele kattenbak slechts een keer per week te verschonen. Zorg ervoor dat je kat genoeg ruimte heeft om te graven, dus vul de kattenbak met tenminste 7-8 cm kattenbakvulling.

Dagelijks viezigheid verwijderen

Katten zijn schone dieren, dus zal je kitten het liefst alleen een schone kattenbak gebruiken. Het is een goed idee om de vorige eigenaren te vragen of zij bijvoorbeeld klontvormende kattenbakvulling gebruikten of juist niet, en wat hun ervaringen daarmee waren. Als zij er tevreden over waren, kun je het beste hetzelfde kattengrit kopen. Katten houden van dingen die ze al kennen! 

Verwijder dagelijks klonten en zichtbaar vuil. Komt er een nare geur uit de kattenbak? Dan kun je die viezigheid beter meteen weghalen. Vergeet niet het schepje ook regelmatig schoon te maken, om te voorkomen dat het onder de ziektekiemen komt te zitten. 

Wekelijks de kattenbak schoonmaken

Afhankelijk van het soort kattenbak dat je hebt, de kattenbakvulling die je gebruikt, en of je een binnen- of buitenkat hebt, kan een maandelijkse grote schoonmaakbeurt genoeg zijn. Het is echter een beter idee om de kattenbak elke week schoon te maken. Hoe schoner de kattenbak immers is, hoe groter de kans is dat je kat z’n behoefte op de juist plek doet.  

Om de kattenbak schoon te maken, moet je deze eerst legen. Verwijder achtergebleven rommel met Edet keukenpapier en neem vervolgens de bak grondig af. Laat de bak drogen voordat je de kattenbakvulling er weer in doet. 

We raden aan de kattenbak na het schoonmaken af te nemen met wat vochtig Edet Superior keukenpapier en een desinfecterend middel, en vervolgens de schone bak af te drogen met nog wat absorberend keukenpapier. Dit keukenpapier is ook nat supersterk, dus je kunt er flink mee schrobben.

Tips om de kattenbak te verschonen

Regelmatig de kattenbak schoonmaken kost een beetje tijd en moeite, maar dat is het zeker waard. Volg onze kattenbaktips en je kat heeft altijd een fijne schone plek om z’n behoefte te doen:

  • Verwijder klonten en viezigheid elke dag.
  • Wees er snel bij om een vieze kattenbakgeur te voorkomen.
  • Je krijgt het beste resultaat door wekelijks de kattenbak te verschonen.
  • Wees geduldig, want het kan even duren voordat je de beste plek voor de kattenbak en het juiste type kattenbakvulling hebt gevonden.

Deze tips helpen je de kattenbak goed schoon te houden, waardoor je kat (en jij!) schoon en blij blijven.


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op