Zo kun je zoutdeeg maken voor je kinderen

Zo kun je zoutdeeg maken voor je kinderen

Speeldeeg maken is leuk en rommelig: een perfecte activiteit voor je kinderen dus! Als je creatief aan de slag wil gaan met spullen die al in je keukenkastje staan, volg dan dit simpele zoutdeegrecept en maak kerstdecoraties, cadeautjes en beeldjes van dieren. Kleine kinderen kunnen niet van dit speeldeeg afblijven, dus houd een oogje in het zeil om er zeker van te zijn dat het deeg in hun handen blijft (en niet in hun mond of het tapijt terechtkomt).

Wat heb je nodig om zoutdeeg te maken?

  • 1 kopje zout
  • 2 kopjes bloem
  • 1 kopje water 
  • Houten lepel
  • Deegroller
  • Koekvormpjes
  • Plakkaatverf
  • Edet keukenpapier om op te ruimen

Hoe maak je zoutdeeg?

Meng het zout en de bloem in een beslagkom en voeg langzaam het water toe. In het begin kun je het water erin roeren met een houten lepel, maar al snel wordt het mengsel dikker en zal je het moeten kneden met je handen. Je wil dat het deeg stevig en droog is, dus voeg eventueel meer bloem toe. Kneed het deeg 10 minuten en laat het dan een half uurtje rusten. Wil je zoutdeeg in verschillende kleuren maken? Verdeel het deeg dan over verschillende kommetjes en voeg voedselkleurstof toe. 

Versieringen van zoutdeeg knutselen

Nu wordt het leuk! Alle kinderen – jongens en meisjes, ouder en jonger, rustig en actief – vinden het heerlijk om een rotzooi met speeldeeg te maken. Geef je kind de vrije hand om hun creativiteit te ontwikkelen.

Wil je nette decoraties maken, bijvoorbeeld voor kerst? Rol het zoutdeeg dan uit tot het ongeveer een halve centimeter dik is. Gebruik koekvormpjes om de versieringen uit te steken en leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier, klaar om het zoutdeeg te bakken.

Het zoutdeeg bakken

Om je knutselwerkjes van zoutdeeg uit te harden, moet je ze lang laten bakken op een lage temperatuur. Warm je oven voor op 100 graden Celsius en bak ze minstens 3 uur, waarbij je ze halverwege omdraait. Hoe lang het precies duurt hangt af van de dikte van het speeldeeg.

Laat je kinderen helpen met schoonmaken terwijl het zoutdeeg in de oven ligt. Er hebben zich vast uitgedroogde klompjes deeg op je werkoppervlak vastgezet, dus het is handig om een paar vellen Edet Superior keukenpapier vochtig te maken om hardnekkige restjes zoutdeeg te verwijderen.

Hoe maak je zoutdeegdecoraties kleurrijk en feestelijk?

Als je knutselwerkjes helemaal uitgehard en afgekoeld zijn, is het tijd om ze te versieren met verf. Gebruik plakkaatverf om je zoutdeeg een kleurtje te geven. Deze verf is niet giftig en is makkelijk uit kleding te wassen. Voor glitter en glans plak je biologisch afbreekbaar glitter op je creaties – perfect voor decoraties voor in de kerstboom.

Met zoutdeeg knutselen is heerlijk voor je kinderen en met dit snelle zoutdeegrecept is speeldeeg maken een fluitje van een cent.


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op