5 Tips om je kind ‘s nachts zindelijk te maken

Een kind zit lachend op een wc-pot terwijl een vrouw met haar handen op zijn knieën lachend naar hem kijkt.

​Zodra je kleintje klaar is met zindelijkheidstraining en overdag trots gebruik maakt van het potje, zal hij of zij ook snel klaar zijn om de luiers ‘s nachts uit te doen. Het is echter normaal dat het wat langer duurt om de zindelijkheidstraining ‘s nachts onder controle te krijgen. Dus is je kind van 5 jaar ‘s nachts nog niet zindelijk? Maak je geen zorgen: met deze 5 handige tips voor het ‘s nachts zindelijk maken van je kind blijven ze in een mum van tijd de hele nacht droog - en hoeven papa en mama nooit meer midden in de nacht een luier te verschonen – hoera! 

1. Wacht tot je kind klaar is om ’s nachts zindelijk te worden

  In witte lijnen getekend kind ligt in bed; een denkwolkje met een wc erin verschijnt naast zijn hoofd. Wanneer het ‘s nachts zindelijk worden mogelijk is, verschilt per kind. Zoals bij de meeste aspecten van de ontwikkeling van je kind loont het om te wachten tot je kind er klaar voor is. Hier zijn een aantal aanwijzingen dat je kind eraan toe is:

 

  • Je kind vraagt om ‘s nachts geen luier meer te dragen.
  • Zodra je kind wakker is wil het naar de wc gaan.
  • Het luierbroekje blijft een aantal nachten achter elkaar droog.
  • Het luierbroekje is ‘s ochtends alleen een beetje vochtig.

2. Alle voorbereidingen voor zindelijke nachten 

In witte lijnen getekend bed waarnaast een potje, rol wc-papier, lamp en pyjama; een kind verschijnt in het bed.

Het is de moeite waard om een aantal voorbereidingen te treffen voordat je kind helemaal zindelijk is. ’s Nachts naar de wc gaan (en de onvermijdelijke ongelukjes snel opruimen) is een stuk makkelijker als je vooruit denkt. Probeer een aantal van de volgende voorbereidingen:

  • Leg een waterdichte matrasbeschermer op het bed.
  • Zet een potje bij het bed als het toilet te ver weg is.
  • Laat het licht op de overloop aan of voeg een nachtlichtje toe om het pad naar de badkamer te verlichten.
  • Maak een tripje naar de wc deel van de bedtijdroutine.
  • Vraag je kind om ’s ochtends meteen naar de wc te gaan.
  • Houd schoon beddengoed en een extra pyjama bij de hand voor het geval je kind een ongelukje heeft gehad.

3. Praat erover

Een kind ligt in bed met een potje en een wc-rol ernaast; een man zit erbij met naast zijn hoofd een wolkje met een wc.

Het is noodzakelijk om over het toiletgebruik te praten als je je kind zindelijk wil maken. ‘s Nachts naar de wc gaan kan erg spannend zijn, dus stel je kind uitgebreid gerust. Leg ook uit waarom het nodig is om het bed uit te gaan als je ’s nachts moet plassen en hoe dat in de praktijk gaat. Moedig je kind aan en laat grote broers en zussen hier ook mee helpen.

‘Kan je kind jou om hulp vragen?’ of ‘wat moet je kind doen als het niet goed kan zien in het donker?’, je kind heeft vast veel van dit soort vragen. Dit is ook een goed moment om het nog een keer over de toiletregels te hebben die ze overdag hebben geleerd, zoals billen afvegen, doorspoelen en handen wassen.

Maak een nachtelijk tripje naar het toilet zo comfortabel mogelijk met extra zacht toiletpapier, zoals Edet Ultra Soft, en daaropvolgend een velletje Edet vochtig toiletpapier voor dat extra schone gevoel.

4. Kijk wat werkt voor jou

Een kind ligt in bed met een knuffel en een glas water; een hand pakt het glas en aait het kind op het hoofd.

Wanneer het ‘s nachts zindelijk maken van je kind aan bod moet komen en hoe je dat aanpakt verschilt per kind en per ouder. Verschillende ouders hebben verschillende meningen en methodes. Sommigen zweren erbij hun slapende kinderen uit bed te tillen voor een ‘droomplasje’ voordat ze zelf naar bed gaan, terwijl anderen hun kinderen ’s avonds minder laten drinken. Geen twee kinderen zijn hetzelfde en het belangrijkste is dat jouw aanpak werkt voor jouw gezin. Probeer gerust verschillende methodes om je kind ‘s nachts zindelijk te maken.

5. Blijf kalm en geduldig 

Een kind en een teddybeer kijken toe terwijl een hand een plas van een matras veegt met keukenpapier.

Ongelukjes zijn onvermijdelijk als je je kind zindelijk wilt maken; ‘s nachts misschien nog wel meer dan overdag. Maar maak je geen zorgen - dit is normaal. Blijf kalm en ruim de rommel rustig op. Als je kind ziet dat het echt niet uitmaakt, zal je die drogen nachten sneller terug krijgen.

Ook als je kind van 5 jaar ‘s nachts nog niet zindelijk is hoef je je geen zorgen te maken. Het komt vanzelf! Met deze tips wordt het ‘s nachts zindelijk maken van je kind een stuk makkelijker.


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op