Zindelijkheidstraining: hoe en wanneer wordt een kind zindelijk?

Wanneer Zindelijk

Zindelijkheidstraining is een van de grotere uitdagingen van het ouderschap. Het is ook een van de grootste stappen die jouw kleintje maakt op weg naar zijn of haar onafhankelijkheid – en dat maakt het toch ook heel speciaal. Wees geduldig en wees niet te streng voor jezelf of je kind. Uiteindelijk komen jullie er samen.

Wanneer is een kind zindelijk: wanneer leer je jouw kind om in het potje te plassen?

Er is geen precieze tijd wanneer een kind zindelijk zou moeten zijn, maar meestal is een kind zindelijk voordat hij of zij naar de kleuterschool gaat.

Dat gezegd hebbende, richt je niet op de vraag: “wanneer wordt een kind zindelijk?” – het is het best om de leeftijd lekker te negeren en jouw kind niet te vergelijken met andere kinderen (want dan maak je jezelf gek). Focus in plaats daarvan op tekenen van jouw kleintjes die aangeven dat ze controle over hun blaas beginnen te krijgen, zoals:

 • Ze weten wanneer de luier nat of vies is.
 • Ze weten dat ze aan het plassen of poepen zijn (en misschien vertellen ze het jou ook als ze bezig zijn).
 • Ze blijven minstens een uur droog tussendoor.
 • Ze gaan frummelen of zoeken een plekje uit het zicht als ze moeten plassen.
 • Ze vertellen je wanneer ze moeten plassen – dit is het meest zekere teken dat het tijd is voor zindelijkheidstraining.

Zo help je kinderen het potje te gebruiken

Nu je weet wanneer zindelijkheidstraining van toepassing is, is het tijd om te beginnen! Er is geen gouden formule voor hoe je een kind zindelijk kunt maken, maar er zijn wel een paar dingen die kunnen helpen.

Voor je begint met de zindelijkheidstraining:

 • Laat je kind plassen en poepen associëren met de badkamer. Verschoon thuis de luier in de badkamer.
 • Praat tegen je kind terwijl je de luier verschoont. Vertel wat je aan het doen bent en leg uit waarom.
 • Kies samen met je kind een potje uit – dan zijn ze meer geneigd om dit te gebruiken – en zet deze in de badkamer. Laat ze eraan wennen.
 • Laat zien hoe je het potje gebruikt. Kinderen leren vaak door iets na te doen. Wanneer het potje nog nieuw en schoon is, kun je met speelgoed naspelen wat er moet gebeuren. Ook kun je voorlopig de wc-deur open laten als je zelf naar de wc gaat, zodat ze begrijpen hoe je de wc gebruikt.
 • Laat ze oefenen – en maak het gemakkelijk. Als ze nog moeten wennen, begin je met ze te leren hoe ze op het potje kunnen zitten en weer opstaan. Als je een kinderbril gebruikt in plaats van een potje, houd dan een stoel bij de hand zodat ze gemakkelijk bij het toilet kunnen en zodat ze hun voeten hierop kunnen zetten als ze de wc gebruiken.
 • Maak het zo comfortabel mogelijk. Zorg ervoor dat, zodra ze het potje gaan gebruiken, alles wat ze nodig hebben aanwezig is en voor het grijpen ligt. Koop dik en absorberend toiletpapier, zodat het afvegen comfortabel en luxueus voelt.
 • Laat de hele familie meedoen. Wanneer je zindelijkheidstraining geeft, is dit niet alleen de verantwoordelijkheid van beide ouders: de grote broers en zussen doen ook mee als dat kan. Zij zijn immers de meest recente afgestudeerden van de zindelijkheidstraining en begrijpen het best hoe hun kleinere broertje of zusje zich voelt. Moedig ze aan om als helpende rolmodellen te fungeren waar jouw kleintje tegenop kan kijken – zij zullen trots zijn om deze verantwoordelijkheid op zich te nemen.
 • Hang een poster op om ze te laten zien hoe het moet. Help je kinderen herinneren wat ze moeten doen in de badkamer met een simpele poster – een gemakkelijke manier om ze aan te moedigen het potje te gebruiken wanneer ze alleen in de badkamer zijn.

Gebruik na het wc-papier Edet vochtig toiletpapier en zeker geen baby doekjes. Edet vochtig toiletpapier is doorspoelbaar en is dus het alternatief voor de baby doekjes. Hoe je een kind zindelijk kunt maken: het begin van de training

 • Stop met het gebruik van luiers... Wanneer het tijd is om het potje “in het echt” te gebruiken, moet je gelijk stoppen met het gebruik van luiers, want anders is het moeilijk voor kinderen om te bepalen of ze nat of vies zijn en is er geen duidelijke reden om het potje te gebruiken. Koop samen met je kleintje nieuwe onderbroekjes en koop er genoeg – ongelukjes zijn onvermijdelijk nu ze nog aan het leren zijn.
 • …behalve ’s nachts. Begin het leerproces overdag en gebruik ’s nachts nog luiers. Zodra ze overdag gewend zijn om het potje te gebruiken en de luiers ’s ochtends meestal droog zijn, kun je overstappen naar lakens met een wateropnemend vermogen. Het is belangrijk om het gebruik van de badkamer ’s nachts gemakkelijk te maken. Zorg voor een nachtlampje en zorg ervoor dat ze er snel en gemakkelijk kunnen komen.
 • Maak het uitkleden gemakkelijk. Kies kleren die gemakkelijk aan en uit kunnen en oefen dit met je kind om het potje te gebruiken.
 • Hou je, bij een jongetje, nog niet bezig met staand plassen Om te beginnen leer je een jongetje om zittend te plassen: hierdoor vergeten ze minder snel om ook te poepen, iets dat gemakkelijk kan gebeuren tijdens de zindelijkheidstraining. Zittend plassen kan het ook makkelijker maken om hun blaas beter te legen. Wanneer ze eenmaal in staat zijn zelf het toilet te gebruiken, leren ze vanzelf staand te plassen, zeker als ze kunnen zien hoe papa dit doet.
 • Wees geduldig en goed voorbereid. Ongelukjes zijn onvermijdelijk, maar daar hoef je je geen zorgen over te maken. Het zelfvertrouwen van jouw kleintje is de sleutel tot succes, dus geef ze niet op hun kop bij ongelukjes. Zorg er gewoon voor dat je goed, absorberend wc-papier bij de hand hebt, zodat je ongelukjes gemakkelijk wegveegt. Doe dit kalm en met minimale ophef.
 • Creëer een routine. Dit helpt kinderen om eraan te wennen het potje regelmatig te gebruiken, ook omdat ze zich in het begin misschien nog niet altijd realiseren dat ze moeten poepen of plassen. Laat ze om de paar uur 2-3 minuten op het potje zitten en houd wat (idealiter afspoelbare) speeltjes bij de hand, zodat ze gemakkelijker stil blijven zitten.
 • Wees positief! Een beetje aanmoediging kan wonderen doen. Feliciteer je kind wanneer ze succesvol op het potje hebben gezeten en zich hebben aangekleed. Beloon ze ook wanneer ze zichzelf goed schoonmaken en hun handen wassen. Je kunt ook overwegen om een stickerbord te maken waarop ze hun vooruitgang kunnen zien. Zo weten jij en je partner ook precies waar jullie staan, wiens dag het ook is voor de zindelijkheidstraining.

Kies extra zacht en sterk wc-papier, zoals Edet Ultra Soft. Dit voelt heerlijk aan op kleine en grotere billen!

Tot slot: maak je geen zorgen en wees niet te streng voor jezelf! Wanneer je kind zindelijk wordt, zal dit zeker gepaard gaan met een aantal rommelige ongelukjes: dit hoort erbij. En maak je geen zorgen als jouw kleintje het in het begin moeilijk vindt: doe gewoon die luier weer aan en probeer het volgende week nog een keer. Succes!

 


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op