Kun je vochtige doekjes en tampons doorspoelen?

Vochtige Doekjes Doorspoelen

Hoewel je goed je huishoudelijke afval scheidt voor de recycling, denk je misschien niet goed na over wat je door het toilet spoelt. Toch is het goed om hier even bij stil te staan. Sommige spullen zijn namelijk niet goed voor het milieu en andere kunnen je leidingen blokkeren, met alle stinkende gevolgen van dien. Geen zorgen – Edet vochtig toiletpapier kun je gewoon doorspoelen. Voor de volledigheid leggen we je hier precies uit wat je wel en niet door kunt spoelen.

Wat kun je door het toilet spoelen?

Je kunt meer niet, dan wel door de wc spoelen. Als je het bij wc-papier, ontlasting en water houdt, kan het eigenlijk niet fout gaan. Ontlasting en toiletpapier worden gemakkelijk afgebroken onderweg naar het riool.

Toiletpapier valt uit elkaar als het nat wordt, waardoor het niet in de leidingen blijft hangen. Dit is niet het geval bij veel andere toiletartikelen, waar we straks op in zullen gaan. Zet een prullenbak naast het toilet, zodat je dit afval gemakkelijk ergens anders kan weggooien.

Edet vochtig toiletpapier is veilig om door te spoelen, herkenbaar aan het symbool van een wc/toilet op de verpakking. Let wel op dat je niet te veel velletjes in een keer doorspoelt. Op de verpakking staat aangegeven hoeveel velletjes je per keer veilig kunt doorspoelen.

Wat kun je niet doorspoelen?

Laten we nu eens kijken naar de veel gestelde vragen over wat je beter niet in het toilet kunt gooien. Van tampons in de wc tot medicijnen en wattenstaafjes. Soms is het antwoord simpel.

 • Kun je tampons door de wc spoelen? Nee, liever niet.
 • Kun je vochtige doekjes in het toilet doen? Edet vochtig toiletpapier wel, maar bijvoorbeeld een vochtig doekje om de bril te reinigen niet.
 • Kun je vochtig wc-papier doorspoelen? De in Nederland gekochte producten kun je door het toilet spoelen. Deze zijn herkenbaar aan het symbool van een wc op de verpakking. Check dit altijd!
 • Lege wc-rollen? Nee!
 • Medicatie dan? Nee!

Je ziet het patroon…

 • Luiers? Nee!
 • Maar wattenstaafjes en -schijfjes kunnen vast wel, toch? Nee! En nogmaals nee!

Waarom niet?

Dit zijn de twee voornaamste redenen:

 1. Sommige dingen passen simpelweg niet door de leidingen, zoals luiers of maandverband.
 2. De bovengenoemde zaken vallen niet gemakkelijk uit elkaar, in tegenstelling tot wc-papier en ontlasting. Dit kan verstoppingen veroorzaken. Een verstopte wc is geen pretje!

Kun je vochtige doekjes doorspoelen?

Ook als je wc niet verstopt raakt door vochtige doekjes (en waarom zou je dat risico eigenlijk nemen?) kunnen er andere problemen ontstaan:

 • Verstoppingen in riolen, waardoor het riool kan overlopen.
 • Vervuiling.
 • Het afval komt in de zee terecht, wat erg slecht is voor de dieren in de zee.

Je kunt wel enkele velletjes Edet vochtig toiletpapier in het toilet gooien, maar spoel geen andere vochtige doekjes door het toilet.

Kun je een tampon doorspoelen?

Terwijl wc-papier in het toilet uit elkaar valt, zwellen tampons juist op als ze nat worden. Ook tampons in de wc kunnen dus voor verstoppingen zorgen in je toilet of in de riolering. Dus mocht iemand je ooit vragen: ‘kun je tampons door de wc spoelen?’, dan kun je duidelijk zijn – nee!

Je weet nu precies wat je wel en niet door de wc kunt spoelen. Houd je aan dit advies en je draagt niet alleen bij aan een schoner milieu, maar verkleint ook de kans op stinkende verstoppingen!

 


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op