Een aangebrande pan schoonmaken: handige tips

Een persoon naast het aanrecht en maakt een pot schoon met een vel keukenpapier

Je hebt een geweldige maaltijd gekookt en iedereen vond het heerlijk, maar nu moet je de pannen schoonmaken. Als je je favoriete pannen goed onderhoudt, gaan ze erg lang mee. Wij laten je zien hoe je dat doet. Hier zijn onze beste tips om een aangebrande pan en een gietijzeren pan schoon te maken.

Een aangekoekte pan schoonmaken

Een aangebrande pan schoonmaken vergt een beetje kennis en een boel geduld. De moeite die het kost om een aangekoekte pan schoon te maken, zal zich op lange termijn gelukkig wel terugverdienen. Let op deze punten tijdens het pannen schoonmaken voor het beste resultaat zonder je pannen te beschadigen:

 • Neem rustig de tijd.
 • Geef niet te snel op.
 • Gebruik heet water om aangekoekte etensresten te verwijderen. Zet de kookplaat aan met je pan erop en doe een beetje kokend water in de hete pan om ingebrand vuil te verwijderen. Je kunt dit ook proberen met een scheut azijn.
 • Je kunt ook de pan in een heet sopje laten weken om aangebrande etensresten los te weken. Zie je opeens dat je kranen ook aan een schoonmaakbeurt toe zijn? Probeer dan onze methode om kalkaanslag van kranen te verwijderen.
 • Gebruik een mild afwasmiddel en vooral geen metalen schuursponsje om de aangebrande pan schoon te maken. Vergeet niet ook de onderkant van de pan schoon te maken.
 • Laat je pannen niet drijfnat staan; droog ze altijd goed af voordat je ze weer wegzet.

Gebruik superabsorberend keukenpapier dat ook nat erg sterk is, zoals Edet Superior, om je pannen na het schoonmaken weer goed af te drogen.

Een gietijzeren pan schoonmaken

Gietijzeren pannen zijn ideaal voor koken op een hoge temperatuur, en als je ze goed onderhoudt gaan ze bovendien ontzettend lang mee. Let op de volgende punten bij het afwassen van een gietijzeren pan:

 • Reinig de pan meteen na het koken. Door de achtergebleven hitte is het makkelijker om voedselresten en ander vuil te verwijderen. Zo kun je ook makkelijker de onderkant van de pan schoonmaken.
 • Laat de pan niet weken. Gietijzer kan roesten, dus je pan zal er niet schoner op worden als je deze lang in water laat liggen.
 • Was de pan af met water en zeep. Deze simpele combinatie is genoeg om de klus te klaren.
 • Gebruik geen schuursponsjes. Gietijzeren pannen gaan ontzettend lang mee, maar schurende schoonmaakproducten kunnen krassen veroorzaken.
 • Droog de pan na afloop goed af (ook dit is belangrijk om roesten te voorkomen).

Met de juiste kennis, hard werk en een beetje zorg kun je je pannen in perfecte staat behouden.


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op