Hoe kun je kauwgom verwijderen uit je bank of tapijt?

Hoe kun je kauwgom verwijderen uit je bank of tapijt?

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Je draait je drie seconden de rug toe, om vervolgens terug te komen en te ontdekken dat de jongste je handtas heeft overvallen en je kauwgomvoorraad heeft gevonden – nu gekauwd en artistiek uitgesmeerd op de vloer. Het tapijt begon je toch te vervelen, of niet?! 

Als je ooit geprobeerd hebt om kauwgom uit tapijt, bank of autobekleding te krijgen door te schrobben, ben je vast bekend met dat gevoel van wanhoop als je weer een stuk kauwgom in die zachte vezels gedrukt ziet. Maar wees niet bang. Kauwgom is niet onoverwinnelijk – je gebruikt alleen de verkeerde wapens. Hier geven we je 3 simpele methodes om kauwgom te verwijderen van een bank of tapijt:1

 • Opgedroogde kauwgom verwijderen met ijs 
 • Kauwgom verwijderen met een strijkijzer 
 • Kauwgom verwijderen met olie 

Hoe hard je ook poetst en schrobt, en hoeveel zeep je ook gebruikt – het maakt geen verschil voor die kleverige troep. De beste manier om kauwgom te verwijderen van een bank of tapijt is door extreme temperaturen te gebruiken in plaats van fysieke kracht. 

Methode 1: Kauwgom uit tapijt halen met ijs

De eerste methode die we je laten zien, gebruikt de koude temperatuur van ijs. Er zijn drie dingen die je nodig hebt om kleverige kauwgom te verwijderen van vloerbedekking: 

 • Een of twee ijsklontjes
 • Een vel sterk keukenpapier
 • Een metalen lepel of een bot mes (zoals een botermes)

Kauwgom bevriezen met een ijsklontje zorgt ervoor dat het minder kleeft2 – juist doordat het zo zacht is bij kamertemperatuur, blijft het zo goed in je vloerbedekking plakken. Zodra de kauwgom hard en bros is, kun je het wegschrapen met een bot mes of een lepel. Hier zijn vier simpele stappen om kauwgom te verwijderen met ijs:

 1. Wikkel een ijsklontje in een vel keukenpapier. Zo kun je het makkelijker vasthouden.  
 2. Wrijf ermee over de kauwgom. Wrijf over het hele oppervlak van de kauwgom om ervoor te zorgen dat je alles bevriest – dit is de enige manier waarop deze methode werkt. 
 3. Laat het ijs ongeveer 5 minuten op de kauwgom liggen. Voor een grotere kleverige troep moet je het misschien langer laten liggen om het helemaal te bevriezen. 
 4. Verwijder de kauwgom uit het tapijt. Gebruik een metalen lepel of een bot mes om voorzichtig tussen de kauwgom en het tapijt of de bekleding te beitelen. 

Gebruik keukenpapier dat ook nat erg sterk is, zoals Edet Superior. Zo weet je zeker dat het papier niet uit elkaar zal vallen als je ermee over de kauwgom wrijft.

Methode 2: Kauwgom uit de bank of vloerbedekking halen met hitte

Nu weet je hoe je een ijsblokje kunt gebruiken om kauwgom te verwijderen, maar wat als de koude optie niet werkt? Dan is het tijd om in plaats daarvan hitte te proberen! Net als bij de koude methode, heb je bij de hittemethode 3 dingen nodig om kauwgom te verwijderen: 

 • Een strijkijzer
 • Een paar vellen sterk keukenpapier
 • Een metalen lepel of een bot mes (zoals een botermes)

Terwijl ijs de kauwgom bevriest zodat het niet meer zo plakt, zal een heet strijkijzer de kauwgom laten smelten, waardoor het zachter wordt en makkelijker loslaat.2 Dit zorgt voor wat meer rommel dan de ijsmethode, maar is toch een handig trucje om kauwgom te verwijderen uit autobekleding, bekleed meubilair of zachte vloerbedekking als je geen ijs bij de hand hebt. Dus hoe kun je kauwgom verwijderen met een strijkijzer? 

 1. Bedek de kauwgom met keukenpapier. Een paar vellen sterk keukenpapier zijn waarschijnlijk genoeg om de plek waar de kauwgom vastzit te bedekken. 
 2. Stel het strijkijzer in op een middelhoge temperatuur. Plaats het voorzichtig bovenop de kauwgom, zodat het keukenpapier een laagje vormt tussen het strijkijzer en de kauwgom.
 3. Beweeg het strijkijzer niet. Dit kan de kauwgom verder verspreiden, dus duw recht naar beneden en til het regelmatig even op om te kijken of de kauwgom al gesmolten is. Controleer ook dat je niet door het keukenpapier brandt.
 4. Zodra de kauwgom zacht is, verwijder je het strijkijzer en het keukenpapier. Een deel van de kauwgom til je er waarschijnlijk zo mee op.
 5. Gebruik een metalen lepel of een botermes om zoveel mogelijk van de achtergebleven kauwgom uit de bekleding te schrapen. Doe dit terwijl de kauwgom nog zacht is.

Als je geen strijkijzer in huis hebt, kun je de kauwgom ook verwarmen met een föhn. 1 Zet de föhn op een middelhoge stand en richt hem op de kauwgom tot deze loskomt.

Methode 3: Kauwgom verwijderen met olie 

Je hebt misschien wel eens iets gehoord over kauwgom verwijderen met azijn¸maar je kunt ook  olie2 gebruiken. Dit is wat je nodig hebt als je van plan bent om kauwgom te verwijderen met olie: 

 • Een olie naar keuze (we raden eucalyptusolie of olijfolie aan) 
 • Een schone, zachte doek 
 • Een spatel of botermes 

Hier zijn de stappen voor het gebruik van olie om opgedroogde kauwgom te verwijderen: 

 1. Test eerst de olie op een onopvallend deel van het tapijt of de bekleding. Het laatste wat je wil, is meer schade aanrichten dan de plakkerige kauwgom in de eerste plaats deed. 
 2. Breng de olie aan op je schone doek. De doek moet volledig verzadigd zijn om de beste resultaten te bereiken. 
 3. Gebruik de doek om de olie op de kauwgom aan te brengen. Giet de olie nooit rechtstreeks op de kauwgom. 
 4. Gebruik een spatel of botermes om de kauwgom van het tapijt of de bekleding te halen. Schraap altijd in de richting van de vezels om verdere beschadiging van het tapijt of de bekleding te voorkomen. 

De beste manier om kauwgomvlekken te voorkomen is om de kauwgom zo snel mogelijk te verwijderen, voordat het vast is gaan zitten in de vezels.

Reinig het tapijt na het verwijderen van kauwgom

Zodra je tapijt kauwgomvrij is, maak je het schoon om vlekken te voorkomen. Je hebt nog drie laatste dingen nodig voor de schoonmaak:

 • Afwasmiddel
 • Water
 • Keukenpapier

Zodra je alle benodigdheden hebt verzameld, volg je deze drie stappen om je tapijt snel schoon te maken na het verwijderen van kauwgom: 

 1. Maak het gebied schoon. Meng 1 theelepel afwasmiddel en 1 liter water tot een schoonmaakoplossing. Je kunt deze hoeveelheden altijd halveren als je niet zo veel nodig hebt. 
 2. Spoel het tapijt af. Verwijder met een vochtige, schone doek alle achtergebleven kauwgomresten en de schoonmaakoplossing. 
 3. Dep het gebied droog. Gebruik keukenpapier om overtollige vloeistof op te deppen en laat het vervolgens aan de lucht drogen. 

Daar heb je het. Met deze drie supereenvoudige methodes kun je zonder problemen kauwgom uit de bank of het tapijt krijgen, en drie eenvoudige stappen om de bekleding daarna schoon te maken en af te spoelen! 

Heb je meer vlekken in je vloerbedekking? Lees dan ook onze tips om chocolade-, koffie- of rodewijnvlekken uit tapijt te verwijderen. 

Bronnen: 

1  Kauwgom verwijderen uit je tapijt doe je zo, RTL Nieuws 

How can I best get gum unstuck if it ends up where it doesn't belong? 


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op