Water over je laptop? Wat te doen als je laptop nat is geworden 

Een man in een blauw shirt drinkt water en besteedt aandacht aan een laptop voor hem.

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

We gebruiken onze laptops voor van alles. Maar dan gebeurt het ondenkbare... Je stoot je glas of koffiemok om en morst drinken over je laptop. Is je laptop nat geworden? Geen paniek: in dit handige artikel bespreken we wat je moet doen om je laptop te laten drogen, zodat je deze kunt beschermen tegen waterschade. 

Water gemorst op je laptop: geen paniek 

Maak je geen zorgen als er water op je laptop komt: een ongeluk zit in een klein hoekje. Het is natuurlijk niet leuk en kan duur zijn als je hem niet zelf kunt repareren, maar probeer het in perspectief te houden. Er een gewoonte van maken om dingen in perspectief te houden is een van de beste manieren waarop je voor jezelf kunt zorgen. Nu is het tijd om voor je laptop te zorgen... 

Water over je laptop: waterschade voorkomen 

Als je laptop waterschade oploopt kan dat heel vervelend zijn, maar als je snel handelt en de schade beperkt, is niet alles verloren. Dus heb je water gemorst op je laptop? Volg gewoon onze stappen. Hier lees je wat je moet doen bij water op je laptop: 

  1. Schakel hem uit. De eerste stap is eenvoudig: zet je laptop uit. Dit zal eventuele verdere schade beperken en is een cruciale eerste stap. Als je laptop op het stopcontact is aangesloten, haal dan ook de stekker eruit. 
  2. Verwijder indien mogelijk het toetsenbord. Als dit kan en je weet hoe je het moet doen, probeer dan het toetsenbord te verwijderen. Dit is vooral handig als je water op het toetsenbord van je laptop hebt gemorst. Als je het toetsenbord verwijdert, kan het drogen en kan een deel van het gemorste water gemakkelijker verdampen. 
  3. Leg hem ondersteboven. Zodra je laptop is uitgeschakeld, klap je hem helemaal open en leg je hem ondersteboven. Hierdoor voorkom je dat er nog meer gemorst water terechtkomt op plekken waar het niet hoort. Snelheid is hier het sleutelwoord. Als je deze stappen zo snel mogelijk uitvoert, kan dit het verschil betekenen tussen het redden van je laptop en het professioneel laten repareren ervan. 
  4. Verwijder de accu van je laptop. Water dat de accu bereikt, kan een potentieel gevaarlijke situatie veroorzaken, dus het is belangrijk om de accu te verwijderen. Voor de meeste laptops is dit eenvoudig, maar voor MacBooks moet je mogelijk een professional inschakelen om je bij deze stap te helpen. Vergeet niet: als je laptop op het stopcontact is aangesloten, haal dan eerst de stekker eruit. 
  5. Koppel eventuele externe apparaten los. Zodra je laptop is uitgeschakeld, losgekoppeld, geopend en ondersteboven gelegd, is het tijd om eventuele externe apparaten los te koppelen. Denk hierbij aan USB-sticks, een extern toetsenbord, een muis... Alles wat op de laptop is aangesloten. 
  6. Neem het water op. Gebruik een vel super absorberend keukenpapier, zoals Edet Superior , om zoveel mogelijk vloeistof op te nemen. 
  7. Verwijder interne componenten. Deze stap is optioneel omdat niet iedereen weet hoe dit moet, maar als je bekend bent met de binnenkant van je laptop, verwijder dan de harde schijf en het geheugen om verdere waterschade aan deze componenten te voorkomen. Als je je niet op je gemak voelt bij het voltooien van deze stap, hoef je je geen zorgen te maken. We zijn tenslotte niet allemaal computerexperts. Ga gewoon naar de volgende stap! 
  8. Laat je laptop drogen. Je hebt zoveel mogelijk vloeistof van je laptop opgenomen, dus nu is het tijd om hem te laten drogen. Leg je laptop volledig geopend en ondersteboven in een goed geventileerde, koele, droge ruimte. Het is belangrijk dat er zoveel mogelijk lucht bij je laptop komt. Laat hem 24-48 uur in deze ruimte liggen. 
  9. Tijd om hem opnieuw op te starten. Een zenuwslopende dag of twee is voorbij en nu is het tijd om te zien of het je is gelukt om je laptop te redden. Als je componenten hebt verwijderd, is het tijd om ze opnieuw te installeren. Doe hetzelfde voor de accu en zet je laptop aan. Met een beetje geluk hebben onze tips hun werk gedaan en werkt je laptop weer als vanouds.

Edet Superior keukenpapier is super absorberend en sterk als het nat is. Dit betekent dat je zoveel mogelijk water kunt opnemen terwijl het keukenpapier heel blijft.

Als je laptop niet aangaat of als hij niet goed werkt, is het misschien tijd om de knoop door te hakken en hem voor advies naar een professional te brengen. Maar goed, nu weet je hoe je een laptop kunt laten drogen als dit ooit nog eens gebeurt (hoewel we oprecht hopen van niet). 

Gemorste koffie over je laptop 

Nu weet je hoe je je laptop moet laten drogen nadat je er water op hebt gemorst, maar wat gebeurt er als je bijvoorbeeld koffie of thee over je laptop hebt gemorst? Nou, de stappen zijn niet zo verschillend, maar er zijn een paar extra dingen die je kunt doen om je laptop te redden. 

Dit komt doordat vloeistoffen zoals koffie en frisdrank plakkerig kunnen zijn, waardoor er wat extra reiniging nodig kan zijn. Bepaalde vloeistoffen kunnen bovendien ook corrosief zijn voor laptoponderdelen. Als je koffie of ander drinken over een laptop hebt gemorst, volg dan gewoon de bovenstaande stappen, maar zorg ervoor dat je de laptop daarna goed schoonmaakt. Wij raden aan hiervoor ontsmettingsalcohol en wat wattenstaafjes te gebruiken. Probeer ontsmettingsalcohol te gebruiken met een alcoholpercentage van 90% of meer, omdat dit sneller verdampt en geen residu achterlaat. 

Ook als je geen water of koffie over je laptop hebt gemorst, is het belangrijk om deze af en toe grondig schoon te maken. Bekijk onze handige handleiding en zorg ervoor dat jouw laptop spik en span wordt.

Je weet nu wat je moet doen als er water op je laptop terechtkomt, en je kunt ook iemand anders helpen als hij of zij water over een laptop heeft gemorst. Deel je nieuwe kennis met je naasten; ze zullen het vast zeer op prijs stellen. 


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op