Duurzaamheid in de keuken: keukenafval verminderen

Duurzaamheid in de keuken: keukenafval verminderen

In de keuken kunnen we vrijwel allemaal wat bijdragen aan een duurzamer leven. Wij laten je zien hoe je keukenafval kunt verminderen met een aantal simpele tips, inclusief een slimme maaltijdplanning en het milieuvriendelijk bewaren en bereiden van eten.

Voedselafval verminderen met een goede planning

Het verminderen van keukenafval begint bij het plannen van je maaltijden. Volg deze stappen om je keuken duurzamer te maken:

  1. Kijk in je keukenkastjes, koelkast en vriezer om bij te houden wat je nog in huis hebt.
  2. Maak een maaltijdplanning om het eten dat je al hebt, te gebruiken.
  3. Maak een boodschappenlijst met alles wat je verder nodig hebt voor je geplande maaltijden.
  4. Koop alleen wat je nodig hebt.

Milieuvriendelijke bewaartips

Nu je precies het eten in huis haalt dat je nodig hebt, kun je zorgen voor meer duurzaamheid in de keuken door het op de juiste manier op te bergen. De truc is om erop te letten hoe en waar je voedsel bewaart:

  • Bewaar eten met de houdbaarheidsdatum die het dichtstbij is aan de voorkant, zodat je het als eerste gebruikt.
  • Als je verwacht dat je bepaalde voedingsmiddelen niet gaat gebruiken voor de houdbaarheidsdatum, vries ze dan in.
  • Leer hoe je verschillende voedingsmiddelen het beste kunt bewaren om ervoor te zorgen dat ze het langste meegaan. Volgens het Voedingscentrum kun je bijvoorbeeld aardappelen, uien en knoflook het beste niet in de koelkast, maar op een droge, donkere plaats bewaren. Appels gaan langer mee in de koelkast, maar komkommers en exotisch fruit, zoals bananen, juist niet. Bewaar paprika en aubergine buiten de koelkast, maar niet in de buurt van bananen, peren, appels en tomaten: deze vruchten scheiden het gas ethyleen uit, wat andere vruchten lelijke plekken en een bittere smaak kan geven.

Slim koken om voedselafval te verminderen

Je kunt de hoeveelheid keukenafval ook beperken door slim om te gaan met voedselrestjes, bereidingsmethodes en zelfs groenteschillen:

  • Let op de houdbaarheidsdatum en gebruik groente en fruit dat bijna aan de datum is in soep en smoothies, die je vervolgens in kunt vriezen.
  • Zoek recepten om restjes te gebruiken zodat je kunt genieten van al het eten dat je hebt gekookt, zonder dat extra porties weggegooid hoeven te worden.
  • Gebruik groenteafval (schillen, stelen en kontjes) om bouillon van te trekken of maak er compost van voor je tuin.

Milieuvriendelijk je maaltijd voorbereiden

Ook bij het voorbereiden van je maaltijd kun je slimme keuzes maken om ervoor te zorgen dat voedingsmiddelen langer meegaan. Leg bijvoorbeeld een vel keukenpapier in de groentela van de koelkast. Dit zal water absorberen, waardoor sla en andere groentes langer knapperig blijven.

Je kunt ook sterk keukenpapier gebruiken in plaats van een plastic sponsje om vet en vuil van je snijplanken te vegen na gebruik.

Edet keukenpapier is ook nat supersterk, dus één velletje is vaak al genoeg om een grote klus te klaren.

Duurzaamheid in de keuken: alternatieven voor plastic

Je kunt veel alternatieven vinden voor plastic in de keuken:

  • Kies voor (af)wasmiddel in hervulbare flessen zodat je geen nieuwe hoeft te kopen (en gebruik ook de laatste druppels).
  • Vervang plastic tasjes door herbruikbare katoenen boodschappentassen.
  • Koop losse voedingsmiddelen (eventueel in papieren zakjes) in plaats van voorverpakt eten in plastic bakjes.
  • Dek kommen met salades en ander eten af met een velletje Edet keukenpapier in plaats van plastic folie als je ze op tafel zet.

Hoe Edet bijdraagt aan een duurzame keuken

Bij Edet vinden we het belangrijk om onze impact op het milieu te verkleinen, terwijl we blijven bijdragen aan jouw welzijn. Door producten, processen en verpakkingen te vernieuwen, kunnen we steeds duurzamer te werk gaan als bedrijf. Edet keukenpapier is bijvoorbeeld volledig biologisch afbreekbaar. Onze plastic verpakkingen zijn bovendien recyclebaar en bestaan voor 30% uit gerecycled plastic; dit is een van de stappen die we nemen om plastic afval te helpen verminderen.

Met deze tips om voor meer duurzaamheid in de keuken te zorgen, kun je van het hart van je huis een milieuvriendelijke ruimte maken.


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op