2 Manieren om een eigen spel te maken voor op regenachtige dagen

Twee dinosaurussen geknutseld van wc-rol voor een blauwe achtergrond met dino's in witte lijnen die een spel spelen.

Als je op een regenachtige dag aan huis gekluisterd zit, kun je er maar beter het beste van maken. Bijvoorbeeld door je eigen spel te maken! Dit artikel laat je twee manieren zien om zelf een spel te maken om zo verveling tegen te gaan op een regenachtige dag. Met deze leuke en gemakkelijk ideeën kun je met wat tissuedozen en wc-rollen in een handomdraai zelf een spel maken.

Om deze spellen te maken gebruiken we een schaar; het is daarom raadzaam dat er een volwassene aanwezig is om alles in goede banen te leiden. Plus: het is altijd leuker om dingen samen te maken!

Zorg dat je sterk keukenpapier bij de hand hebt, zodat je verfspatjes snel kunt opvangen. Absorbeer eerst de overtollige verf met een droog velletje om vervolgens met een schoon en vochtig vel alles weg te boenen.

match de paren | Dinosauriërs schieten

Geheugenspel: match de paren

Test je geheugen met deze schitterende ontwerpen en match de paren met dit geheugenspel.
Ook fijn: alles wat je nodig hebt om dit spel te maken heb je waarschijnlijk al in huis.

Duur: zo’n 3 uur

Wat heb je nodig:

 • 2 lege tissuedozen
 • Verf
 • Verfkwast
 • Kubussjabloon
 • Potlood
 • Schaar
 • Kleurpotloden
 1. Oranje geverfde tissuedoos op een blauwe achtergrond met verf en kwast ernaast. Om te beginnen: maak een spelhouder waarop je al jouw paren kunt bewaren. Neem de lege tissuedoos en verf de buitenkant in je favoriete kleur. Laat drogen.
 2. Kubussjabloon ligt op een opengevouwen tissuedoos met een potlood en een schaar ernaast. Vervolgens maak je de dobbelsteen. Open de tweede tissuedoos en maak deze voorzichtig plat. Trek het kubussjabloon om op het karton en knip deze vorm uit. Doe dit samen: laat iemand het sjabloon vasthouden terwijl de ander het omtrekt.
 3. Een uitgeknipte kartonnen bouwplaat voor een dobbelsteen met deels gevouwen flapjes. Trek met een liniaal een ril langs de vouwsecties van de kubus en de zijflapjes, vouw de kubus in elkaar en zet de flapjes vast met lijm.
 4. Een kartonnen kubus met mintgroene diagonale strepen en drie viltstiften ernaast. Laat je verbeelding los en teken verschillende patronen op elke kant van de kubus. Kleur deze in met de kleurpotloden.
 5. Zes kartonnen vierkantjes: vier met gekleurde patronen en de vijfde deels ingekleurd met de paarse stift die erbij ligt. Tot slot maak je de spelstukken: maak de laatste lege tissuedoos plat en knip deze in 16 vierkantjes van 5 bij 5 cm. Maak vervolgens paren met de patronen van de dobbelsteen. Teken deze op de vierkantjes en kleur ze in.

Nu je weet hoe je jouw eigen spel kunt maken, ben je klaar om te spelen!

Om jouw eigen spel te spelen, leg je de vierkantjes met de patronen naar beneden en hussel je deze door elkaar. De eerste speler gooit de dobbelsteen en mag vervolgens het eerste bijpassende stukje proberen te vinden. Bij succes mag je het tweede bijpassende stukje zoeken. Geen succes? Dan gaan beide stukjes weer terug en is de volgende speler aan de beurt; hij of zij mag nu proberen een paar te vinden. Als je een paar hebt gevonden, mag je de dobbelsteen nog een keer gooien. De winnaar is de speler met de meeste paren.

Maak je eigen spel 2: Dinosauriërs schieten

Doorslaand succes gegarandeerd: dit zelfgemaakte dinosauriërsspel wordt ongetwijfeld de favoriet van de gehele familie. Wil je zelf een spel maken voor gegarandeerd plezier? Lees snel verder en begin!

Duur: ongeveer 3 uur

Wat heb je nodig:

 • 5 lege Edet wc-rollen
 • Een paar velletjes Edet toiletpapier
 • Potlood
 • Schaar
 • Sjabloon
 • Lijm
 • Verf
 • Verfkwast
 • Wit papier
 • Kleurpotloden
 • Papieren rietjes
 1. Dinosauruskop is getekend op een lege wc-rol met een schaar en een potlood aan weerskanten. Teken allereerst op een wc-rol de omtrek en de mond van de eerste dinosaurus. Knip de dinosaurus voorzichtig uit. Neem nog drie rollen en druk de bovenkant met je vingers plat om verschillende dinosaurushoofden te creëren.
 2. Opengeknipte wc-rolkoker met dinosaurusstekels en -staart erop getekend en een schaar en potlood erbij. Knip de overgebleven rollen open en gebruik de sjablonen om stekels, vleugels en staarten te tekenen. Knip deze vervolgens uit.
 3. Uit wc-rol geknipte dinosauruskop en -staart met een lijmflesje. Nu plak je de lichaamsdelen van de dinosaurus aan elkaar.
 4. Deels groen geverfde kartonnen dinosauruskop met een staart eraan gelijmd en een verfpotje en penseel ernaast. Vervolgens verf je elke dinosaurus in een verschillende kleur. Laat ze drogen.
 5. Groen geverfde dinosaurus van wc-rol met zwarte oogjes getekend met de zwarte viltstift die ernaast ligt. Maak je dinosaurus ’levensecht’ door ogen te tekenen met de zwarte pen.
 6. Groene dinosaurus van wc-rol met nummer 1 op een wit rondje papier; nummers 2, 3 en 4 en een rode stift liggen ernaast. Knip vervolgens een paar kleine rondjes van wit papier uit en zet hier met kleurpotloden cijfers onder de tien op. Plak op elke dinosaurus een nummer.
 7. Zeven propjes wc-papier waarvan vier blauw zijn gekleurd met de blauwe stift die erbij ligt. Tot slot scheur je wat vellen toiletpapier in kleine stukjes en prop je deze tot kleine balletjes. Kleur deze in met een potlood.

Nu ben je klaar om je zelfgemaakte spel te spelen!

Als je gaat spelen, zet je de dinosauriërs op zo’n halve meter van de spelers rechtop neer. Om de beurt blaas je de ballen door een papieren rietje (of flip deze met je vingers), waarbij je probeert deze in de mond van de dinosauriërs te krijgen. Als de bal erin gaat, krijgt de speler het aantal punten dat op die dinosaurus staat. Het spel gaat door tot de eerste speler 10 punten heeft gehaald.


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op