5 leuke actieve familiespelletjes voor thuis

Familie Spelletjes

Komt de hele familie langs voor Kerst of geef je een kinderfeestjes thuis? Spelletjes zijn dan de ideale manier om iedereen bezig te houden. Het zijn vaak de chaotische en rommelige familiespelletjes waar je nog jarenlang aan terugdenkt (met plezier of juist niet). Of je nou op zoekt bent naar de leukste familiespellen voor een speciale gelegenheid of alleen voor een ontspannen zondagochtend, hier vind je genoeg inspiratie om de bordspellen in de kast te laten liggen.

Sommige van deze spelletjes voor het hele gezin zijn beproefde klassiekers in andere Europese landen, maar een stuk minder bekend in Nederland. Het leuke is dus dat deze variaties op populaire gezinsspelletjes niet alleen nieuw zijn voor je peuter, maar waarschijnlijk ook voor opa en oma.

1. Spelletjes thuis spelen: simpele speurtocht

Probeer een schattenjacht

Een leuk familiespel kan bijna niet makkelijker, goedkoper of chaotischer. Een van de spelers verstopt iets kleins (klein speelgoed, een vingerhoed of een munt), terwijl alle andere spelers buiten de kamer wachten. Zodra de eerste speler het object verstopt heeft, komen de andere spelers naar binnen om als eerste de schat te vinden. Je kunt breekbare voorwerpen eerst beter ergens anders neerzetten!

2. Stoelendansvariatie voor klein en groot

Probeer muzikale hulpjes

Stoelendans is een geweldig spel, maar het is moeilijk te spelen met zowel peuters als oudere kinderen. Niemand heeft zin om rekening te moeten houden met kleine kinderen die in alle haast op hoge stoelen proberen te klimmen. Deze variant op dit leuke familiespel (waar geen stoelen bij aan te pas komen) is een geweldige oplossing: als de muziek stopt, moet je zo snel mogelijk met je billen op de grond zitten.

3. Leuk voor het hele gezin: spelletjes met wc-papier

Maak een leuk familiespel uit toiletrollen

Voor deze spelletjes voor het hele gezin heb je alleen toiletpapier nodig – en we beloven dat ze nog leuk zijn ook! Je kunt een thema kiezen dat past bij de interesses van je gezin: jullie worden dokters die een patiënt verbinden, zombies die mummies inwikkelen of kinderen die een sneeuwpop maken.

Kies toiletpapier dat sterk genoeg is om niet gemakkelijk te scheuren, maar zacht genoeg zodat het heerlijk aanvoelt op de huid, zoals Edet Ultra Soft.

Het is geweldig hoeveel plezier je kunt hebben met de verschillende delen van een wc-rol. Bewaar de lege rollen van het vorige spelletje voor deze balanceeruitdaging: elke speler probeert de hoogste toren te bouwen van de lege wc-rollen. Je mag andermans torens niet omblazen! En waarom gebruik je de rollen tenslotte niet om creatieve knutselwerkjes van lege wc-rollen te maken?

4. Een van de leukste familiespellen: Kostuum doorgeven

Speel deel het kostuum voor wat plezier

Dit is een variant op het populaire Engelse spel ‘Pass the Parcel’. Voor dit leuke familiespel vul je een tas met verkleedkleren en accessoires. Zet een muziekje op en geef de tas door aan de volgende persoon. Als de muziek stopt, moet degene die de tas vasthoudt er een item uithalen en aantrekken. En vergeet niet aan het einde foto’s te maken!

5. Variant op Zakdoekje Leggen

Kies een vriend om rond de cirkel te racen

Weet je niet meer hoe het liedje van ‘Zakdoekje Leggen’ gaat? Probeer dan deze simpele Engelse variant: ‘Duck, Duck, Goose’ (‘Eend, Eend, Gans’). Het is perfect voor grote families en kinderfeestjes! Terwijl iedereen in een kring zit, loopt een van de spelers hier omheen. Zij tikt op de rug of een schouder van elke andere speler en zegt dan ‘eend’. Na een aantal keer (de tikker kiest zelf wanneer), zegt ze ‘gans’ terwijl ze iemand aantikt. Deze speler moet nu zo snel mogelijk opstaan en de tikker moet naar zijn oude zitplek racen. Wie het eerste op de plek gaat zitten wint. De speler die nu staat is de tikker voor de volgende ronde.

Ga je familiespelletjes thuis spelen? Vaak geldt: hoe gekker, hoe beter. Ook voor een kinderfeestje thuis zijn spelletjes waar kinderen hun energie aan kwijt kunnen onmisbaar.


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op