3 zelfgemaakte kattenspeeltjes die heel goed in de huiskamer staan

3 zelfgemaakte kattenspeeltjes die heel goed in de huiskamer staan

Katten zijn een van de makkelijkste soorten huisdieren om voor te zorgen. Als je ze eten hebt gegeven en de kattenbak hebt schoongemaakt, heb je nauwelijks omkijken naar ze – althans, tot ze zich gaan vervelen. Het is essentieel voor de gezondheid van je kat en voor jouw beklede meubels om je kat te vermaken. Maar het kopen van spelletjes voor de kat kan lastig zijn: ze zijn vaak duur en kunnen compleet genegeerd worden door je kat.

Wanhoop niet als je een kat hebt die graag jouw meubilair vernielt. Hier lees je hoe je zelf kattenspeelgoed kunt maken met spullen die je waarschijnlijk toch al in huis hebt. Krijg je hulp van jonge kinderen bij het maken van deze spelletjes voor de kat? Zorg ervoor dat een volwassene verantwoordelijk is voor het gebruik van de schaar, de metalen spies en het lijmpistool.

een bal met een belletje | een verenbuisje | een traktatiedoos

DIY kattenspeeltjes: maak een bal met een belletje

Om deze leuke DIY kattenspeeltjes te maken heb je enkel een lege Edet wc-rol nodig, een schaar en wat gifvrije verf.

Wat heb je nodig:

 • Lege wc-rol
 • Schaar
 • Lijm
 • Verf
 • Kwast
 • Nietmachine
 1. spelletjes voor katten bal 01Maak de wc-rol plat en knip deze in acht gelijke ringen, allemaal ongeveer 1 cm breed.
 2. spelletjes voor katten bal 02Knip elke ring door en open deze. Plak de uiteinden van twee stukjes met lijm aan elkaar om een grote ring te maken. Herhaal dit tot je nog drie van die ringen hebt en laat ze drogen.
 3. spelletjes voor katten bal 03Verf elke ring in een verschillende kleur met gifvrije verf en laat ze drogen.
 4. spelletjes voor katten bal 04Plaats de ringen in elkaar en verschuif ze zo dat ze een bal vormen met gaten van dezelfde grootte. Zet de ringen vast op hun plaats door ze vast te nieten aan de boven en onderkant waar de ringen over elkaar heen gaan.

Deze ballen zijn op zich al leuke spelletjes voor katten. Als je het nog leuker wilt maken voor jouw huisdier, kun je er ook een klein belletje indoen. Je kunt er zelfs een traktatieballetje van maken door er kattensnoepjes in te doen.  

Kattenspeelgoed maken: maak een verenbuisje

Katten zullen het heerlijk vinden om hun pootjes in deze vrolijke en mooie zelfgemaakte kattenspeeltjes te zetten. Het enige dat je nodig hebt is de binnenkant van een lege keukenrol, wat vrolijke veren en rietjes.

Wat heb je nodig:

 • Lege keukenrol
 • Potlood
 • Metalen spies
 • Rietjes
 • Schaar
 • Veren
 1. spelletjes voor katten feather tube 01Markeer met een potlood de plekken waar de gaten in de keukenrol moeten komen.
 2. spelletjes voor katten feather tube 02Prik met de metalen spies zorgvuldig de gaten en prik de spies door zodat deze er aan de andere kant uitkomt – maak, door met de spies te draaien, sommige gaten groter zodat de rietjes erdoor kunnen.
 3. spelletjes voor katten feather tube 03Knip de rietjes in stukken van 15 cm. Steek ze door de grotere gaten in de keukenrol.
 4. spelletjes voor katten feather tube 04Steek de uiteinden van de veren door de kleinere gaatjes in de keukenrol.

Soms moet je niezen van veren, zelfs als je geen last hebt van allergieën,. Zet wat tissuedozen verspreid door het huis, zodat je altijd een zakdoekje bij de hand hebt als de katten aan het spelen zijn.

Kattenspeeltjes zelf maken: een traktatiedoos

Als je spelletjes voor de kat nodig hebt om de kat te vermaken en je veel lege wc-rollen in huis hebt, hoef je alleen nog maar een lege tissuedoos toe te voegen om dit kattenspeelgoed te maken.

Wat heb je nodig:

 • Tissuedoos
 • Schaar
 • Pakpapier
 • Lijm
 • Lege wc-rollen
 • Gifvrije verf
 • Kwast
 • Lijmpistool
 1. spelletjes voor katten behandel doos 01Knip zorgvuldig de voorkant van de tissuedoos af.
 2. spelletjes voor katten behandel doos 02Bedek de zijkanten en onderkant van de tissuedoos met pakpapier en plak het met de lijm op z’n plek.
 3. spelletjes voor katten behandel doos 03Verf de buitenkant van de wc-rollen met gifvrije verf en laat ze drogen.
 4. spelletjes voor katten behandel doos cat toys 04Zet de geverfde wc-rollen in de doos. Zet ze daarbij dicht tegen elkaar aan zodat de hele doos gevuld is. Zet ze voorzichtig vast met het lijmpistool. Wanneer je klaar bent, doe je wat kattensnoepjes in de rollen, zodatje kat die kan gaan zoeken.

Katten vinden zwevende objecten onweerstaanbaar, dus om nog wat toe te voegen aan dit spelletje voor katten gebruik je een zacht stukje Edet toiletpapier als een kattenspeeltje. Dit zal de kat vermaken en het Edet wc-papier is sterk genoeg om die klauwen te kunnen weerstaan.

Kattenspeeltjes zelf maken: decoratietips

Wees voorzichtig met het gebruik van verf bij je zelfgemaakte kattenspeeltjes – denk eraan dat je kattenvrienden in ieder geval een deel van je constructie op een bepaald moment zullen proberen op te eten. Dus als je de kattenspeeltjes wil versieren, zorg er dan voor dat je gifvrije, huisdiervriendelijke verf gebruikt.

Met deze simpele maar stijlvolle kattenspeeltjes is jouw meubilair veilig voor verveelde kattenklauwen. En nu je weet hoe je kattenspeelgoed kunt maken met gerecyclede materialen, is het misschien ook leuk om speeltjes voor jouw hamsters te maken.


Vond je dit artikel nuttig?Bedankt voor je feedback!
of
Heb je een vraag over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Meld je aan voor onze Edet-nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws en speciale aanbiedingen

Volg ons op